Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CZesc!!!

Chcialbym sie Was spytac ( mzoe ktos ma doswiadczenie w inst. turbo) co jest jeszcze potrzebne po za elementami widocznymi na aukcji przedstawionej w linku ponizej ??

http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E36-323i-325i-328i-M3-92-99-Turbo-Exhaust-Manifold_W0QQitemZ250173514792QQihZ015QQcategoryZ38786QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Opublikowano
Ten "zestaw" to ok 25% potrzebnych części. Zaś 100% części to 50% wydatków bo drugie tyle trzeba zapłacić za przygotowie silnika, montaż i strojenie.
www.turboBMW.pl
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zestaw z pierwszego linku jest pewniejszy, i kupujesz od polskiej firmy która ma jakieś doświadczenie (obok w VTG ci to zamontują)

Drugi zestaw sobie odpuść, gość wciska kit na allegro już dość długo, w opisie jest mowa o uturbionej IS - jestem niemal 100% pewny że w PL nie ma takiego auta!

W obu przypadkach turbiny to tajwańskie podróby, stawiam flaszkę że turbo nie wytrzyma więcej niż kilka tys. km :twisted: (a były przypadki że podobno kilkaset km po montażu się rozpadały - dosłownie). Poza tym reszta osprzętu może być. W drugim przypadku nie widzę czym to ma być wysterowane, brak chipu czy dodatkowego komputera, wtrysków itp.

Tak szczerze to odpuść sobie ten "zestaw zrób to sam" i wstaw auto np do VTG - nie martwisz się wtedy o nic a gdy ewentualnie coś nawali korzystasz z gwarancji. Gdy nawali coś z części tego zestawu sprzedawcy nie uwzglednią reklamacji zwalając winę na zły montaż.

www.turboBMW.pl
Opublikowano

przy zakupie konkretnego zestawu

ZESTAW SOFT TURBO

- turbosprezrka

-kolektor wydechowy pod turbo

-intercooler z orurowaniem

-wieksze wtryskiwacze-

-jesli zachodzi koniecznosc ,pompa paliwa

-komputer typu piggy back - Greedy E-Menagene lub erfect Power SMT6

-zawor spustowy

-uklad wydechowy lub tylko jgo czesc do z turbo do katalizatora

-przydatne zegary cisnienia doladowania oraz EGT (temp spalin)

-swiece zaplonowe zimniejsze

-do tego potrzebne uszczelki,zlacz ,przewody

Soft Turbo to doladowanie rzedu 0,4-0.6 bara.

Cena takiego zestawu to koszt w granicach od 10 do 14 tys PLN

Jesli chcemy osiagnac wieksze cisnienia doladowania nalezy zakupic dodatkowo :

-kute tloki - od 2000zl

-kute korbowody - od 1500zl

-WTedy mozna w zaleznosci od silnika podniesc cisnienie do poziomu 1,1 - 1,5 bara

orientacyjne ceny podzespolow:

- turbosprezarka od 3 do nawet 7 tys zl

-intercooler z potrzebnym orurowaniem to koszt od 1200 zl w gore

-zawor blow off od 700 zl

pompa paliwowa plus wtryskiwacze okolo 1700zl w gore

Podtlenek azotu - instalacja od 2500zl

Pozdrawiam

B M W
Opublikowano

Dzięki za porade.

Podtlenek azotu raczej sobie odpuszcze.

Tylko gdzie znajdze dobre turbo w dobrej cenie jak za samą turbine GT30 coś tam muszę dać koło 4000zł. A w tym 2 jest link do tej firmy Precision to wygląda bardzije na amerykańską firme, jest troche turbin na ebayu.com i wyglądają dobrze. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.horsepowerfreaks.com/price/BMW/M3/HorsepowerFreaks/Turbos/Turbo_Kits/part/HPF_750

ale to jest na 750 km a taka moc mnie nie interesuje duża. Najlepiej do 460 koni żeby nie trzeba było kuć.

W VGT że soft turbo to dało by rade garrett gt28, mają jednak taką wade, że mogą się rozsypać łożyska kulkowe jak się coś źle zrobi przy instalacji i nie da się już ich zregenerować. Jest podobny koszt więc chyba sensowniej jest kupić większą turbine.

W tym pierwszym linku przeczytałem że jest to rzeczywiście made in tajwan więc to raczej odpada, chodź są promowane przez VGT.

Ma ktoś może dostęp do tanich nowych turbin w polsce?

Opublikowano
Może niech wypowie się ktoś kto zakładał T do bmw. Zestawów nie polecam. Z mojego doświadczenia wiem, że cena za zestaw to min. 13tys. do emki i pewnie każdej innej 6 cylindrówki. Kilka części używanych a i tak cena nie spadła. Na kolejnych nie można oszcz edzać. Polecam też remont silnika(później będzie trudniej)

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano
Może niech wypowie się ktoś kto zakładał T do bmw.
Wypowie się na temat czego ???

Zestawów nie polecam. Z mojego doświadczenia wiem, że cena za zestaw to min. 13tys. do emki i pewnie każdej innej 6 cylindrówki.
Jeśli masz na myśli "zestaw zrób to sam" to zgadzam sie z tobą żeby lepiej odpuścić bo wątpię żeby ten kto to kupi umiał to zamontować a co najważniejsze wystroić...
www.turboBMW.pl
Opublikowano
Może niech wypowie się ktoś kto zakładał T do bmw.
Wypowie się na temat czego ???

Zestawów nie polecam. Z mojego doświadczenia wiem, że cena za zestaw to min. 13tys. do emki i pewnie każdej innej 6 cylindrówki.
Jeśli masz na myśli "zestaw zrób to sam" to zgadzam sie z tobą żeby lepiej odpuścić bo wątpię żeby ten kto to kupi umiał to zamontować a co najważniejsze wystroić...

1. Przeczytaj temat !!!

2. Nie polecam firmowych zestawów. Jeśli ktos ma pojęcie jak to zrobić "zrób to sam" użyje innych patentów.

p.s. Rozumiem, że "wzmacniasz swoje 4 kółka ? jesli juz kupiłeś sobie takowy zestawik to go załóż i przekanasz się na własnej skórze dlaczego odradzam !!! (pomijam trudności techniczne)

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano

Dalej nie wiem na temat czego ma się wypowiedzieć?

Tak, można powiedzieć że wzmacniam :twisted: , ale takiego zestawu bym nie kupił (żadnego z podobnych), w tej kwestji się zgadzamy

www.turboBMW.pl
Opublikowano

u mnie w plocku chlopak robi turbo w bmw i mi mowil ze cena to min 10 tys ale on to robi dla siebie wiadomo dla kogos to by musial tez cos zarobic prawda - wiec mysle ze realne 13-14 tys

10 tys to mowil ze to cena tak naprawde min

Opublikowano

Krismax mi np. bardziej chodzi o to, aby dało rade kupić sprzęt i dopiero wtedy dać to w dobre ręce do montażu i strojenia, więc nie mam zamiaru robić tego samemu. To że coś jest zestawem nie oznacza odrazu określenia "zrób to sam", a z reguły jest to kożystniejsze cenowo niż miałbym dawać minimum 2 koła extra za ten czy podobny sprzęt tam gdzie będą to zakładać. Wie ktoś o jakimś dobrym zestawie? Szukam najlepiej takiego, który ma turbo, intercooler, zawory, dolot itp. Komputer, wtryski i resztę to już sobie załatwię podczas instalacji żeby wszystko dobrze dobrać. No chyba że ktoś już może polecić mi jakiś dobry komp. Słyszałem że smt6 da rade. A jakie jest wasze zdanie?

Pozdro

Opublikowano

smt 6 nie polecam lepszy ecu master zdecydowanie

co do zestawow moze i one sa ale ceny wyjda ok 10 tys za wsio wiec lepiej dac komus kto ci to zrobi za taka sama kase i wszystko bedziesz mial posklejane

to nie jest takie chop siup z turbo ze o to sie wykreci to sie wkreci tu sie da suszarke i mam dzyliard koni wiecej trzeba ogarniac temat zeby zalozyc potem wystroic a nie 10 mechanikow zajmie sie twoim samochodem cos sie zesra to jeden na 2 bedzie zwalal wine