Skocz do zawartości

zablokowany bagaznik / jak otworzyc?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z bagaznikiem, od wczoraj niemoge go otworzyc, kluczyka od bagaznika nieposiadam (moze wkladka byla wymieniana, bo kluczyk od drzwi niepasuje) zawsze otwieralem centralnym i bylo ok. Niewiem czy to ma zwiazek ale od jakis 2 tygodni zaczal mi odbijac centralny zamek w drzwiach przy zamknieciu auta, tak ze zamykam, a on zamyka i otwiera, ale za drugim razem sie uspokajal.

nieuzywam pilota,

szukalem na forum ale nieznalazlem nic konkretnego.

dowiedzialem sie ze moze spadlo ciagno,

teraz moje pytanko, jak mam sie dostac do zamknietego bagaznika?

przez dziure na narty nieprzejde (niestety) moze pomysle nad wcisnieciem tam swojej kobiety :norty:

niechcial bym rozwiercac zamkow czy kaleczyc karoseri.

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

Opublikowano

Witam.

Ja też miałem ostatnio chwilowe problemy z centralnym - to co piszesz z tym odbijaniem i zmykaniem - też mi się tak działo i było to w wyniku rozładowania akumulatora (trzy tygodnie w garażu).

Zamki drzwi przednich i bagażnika są sterujące dla reszty i jak któryś pozostanie w jakiejś dziwnej pozycji, to reszta głupieje (coś po prostu pozostaje w jakimś styku). Jak jest niższe napięcie, to nie wszystko dobrze działa - to była sytuacja jaka u mnie wystąpiła. Tobie też sugeruję porządne naładowanie akumulatora - prostownikiem do pełna (w czasie jazdy tak nie naładujesz, chyba, że po 500km trasy). Może Twój bagażnik nie chce odbijać, bo ma za mało siły.

U mnie po porządnym naładowaniu akumulatora wszystko zaczęło działać jak najęte (równiutko, szybko).

pozdrawiam, marek.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz.

Tak czytalem twoj post,

U mnie jednak samochod jest caly czas uzytkowany. niezastal sie napewno, chociaz sprobuje tego, napewno niezaszkodzi :)

masz moze jakis sposob na otwarcie bagaznika?

Opublikowano

hmmm. Niestety sam teraz też nie wiem, co zrobiłbym w sytuacji, jakby się bagażnik nie otwierał (nawet nie mam dziury na narty, a nawet z nią nie wiem, czy to by coś pomogło).

Proponuję żeby ten wątek był kontynuowany, niech wszyscy wpisują swoje pomysły, bo wg mnie taka sprawa jest mocno uciążliwa. Ale może jest jakieś łatwe rozwiązanie.

Ja dołączę jeszcze pytanie dotyczące tożsamej sprawy: co zrobić w przypadku, gdy linka otwierania klapy silnika się zerwie tak, że od wewnątrz nie da się jej złapać??

Nie wiem, czy taka sytuacja może wystąpić, ale jeżeli tak, może ktoś wie jak otworzyć maskę, bez wycinania w niej okienka nad zamkiem??

pozdrawiam, marek.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
hmmm. Niestety sam teraz też nie wiem, co zrobiłbym w sytuacji, jakby się bagażnik nie otwierał (nawet nie mam dziury na narty, a nawet z nią nie wiem, czy to by coś pomogło).

Proponuję żeby ten wątek był kontynuowany, niech wszyscy wpisują swoje pomysły, bo wg mnie taka sprawa jest mocno uciążliwa. Ale może jest jakieś łatwe rozwiązanie.

Ja dołączę jeszcze pytanie dotyczące tożsamej sprawy: co zrobić w przypadku, gdy linka otwierania klapy silnika się zerwie tak, że od wewnątrz nie da się jej złapać??

Nie wiem, czy taka sytuacja może wystąpić, ale jeżeli tak, może ktoś wie jak otworzyć maskę, bez wycinania w niej okienka nad zamkiem??

pozdrawiam, marek.

Doceniam w takich przypadkach składane oparcie.

Może można sie dostać do zamka bagażnika przez dziury od oświetlenia rejestracji?

Opublikowano

LoL niezle z tym lampkami od rejestracji :D - moze mu sie uda jak jest krasnalem :D...ale wątpie....Jedynym sposobem jest odpowiednie wyprofilowanie metalowej szyny.....najlepiej z jakiegos twardego materialu.....Robilem to pare miesiecy tymu...Naprawialem sobie wkladke w bagazniku:D i pech chcial ze moja blokada z kawalka drewienka podtrzymujacego wpadlo do srodka i automatycznie bagaznik zatrzasnal sie :DI zaczely sie problemy....Bo mialem w bagazniku telefon , kluczyki , piwo , i rozebrane tylnie lampy:D bo pewnie bym to zostawil...

Zaraz po zapaleniu papierosa nerwowymi ruchami zaczalem biegac dookola i szukac sposobu na dostanie sie.....Myslalem ze wejde dziura na narty:D ......ale dosc ze w pasie mam 100cm....to jeszcze butla za ta scianka :D wiec lipa.....Poszedlem do drugiej beemki mam dwie takie same...I zaczalem ogladac jak wyglada zamek .....Moje szzczescie polegalo na tym iż mialem zdemontowane lampy :D i w miare moglem cos pogrzebac :)....grzebalem 2-3 h.....specjalnie wyprofilowanym ciegnem:D -......(moglem bo mialem rozebrana tapicerke z bagaznika - jesli ty masz zalozona to ciezko to widze bez uszkodzen) grzebalem i grzebalem i nic....Wkoncu sie wkurzylem :D

wzialem wyzynarke z ostrzem diamentowym i zaczalem powiekszac dziure od lamp :) tak zeby mi reka weszla.......(niestety moja nie weszla) moj kumpel drobnej budowy

wcisnal jaks tam reke i zaczal mieszac.....poprzecinal sie troche bidok....ale po paru minutach pociagnal za co trzeba bylo i bagaznik sie otworzyl :D.......EFEKT - nawet nie tak zle nie ma zadnych zniszczen na peirwszy rzut oka - oczywicie jak ktos rozbierze lampe to zauwazy duza niescislosc co do oryginalu :D....ale najwazniesze ze sie udalo .....

Byly tez pomysly w stylu - wyciecia dziury pod tablica rejestracyjna....wtedy jest elegancki dostep , ale trzeba miec zdolnosci w cynowaniu bo potem duzo czasu by zajelo naprawa tego.....

To chyba tyle moich pomyslow , moze cos wykorzystacie :) - a jakby sie komus udalo cos zrobic przez właz na narty piszcie :D bo nie wiem do ilu kg trzeba schudnac.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Czytaj misiu dokladnie kolega napisal ze nie problem tkwi w zacieciu wkadki...tylko w nie posiadaniu kluczyka....Chyba ze wd40 ma takie wspaniale dzialanie....W takim razie spsikam sobie felge ktora skrzywilem! :) moze po 3 dniach bedzie prosta :cool2:

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

Hej,

Niestety moge jedynie posłóżyć radą przy e36, ale może w 5tce jest podobnie ...

Ja wyjąłem tylną kanapę i przez dziurę "na narty" odkręciłem dwie śruby trzymające skobel od zamka - za pomocą klucza nasadowego (chyba 12tka) z długim ramieniem - około 50cm na ruchomym przegubie który okleiłem taśmą - by sie nie giął.

Przy podnoszeniu klapy bagażnika należy uważać, ja ułamałem kawałek plastiku który tworzył dziurę w którą była wkładana blacha ze skoblem na którym zatrzaskuje się zamek, ale tego praktycznie nie widać.

Na pewno przez dziurę w tylnym oparciu możesz zrobić fotkę zamka u mnie to wygląda tak: %5B640%3A480%5Dhttp%3A//mybmw.pl/files/lockbmw.jpg

Śruby i skobel jest doskonale widoczny

Przez dziury pod tablicą rejestacyjną nic nie da się zrobić, nie warto kombinować i psuć lakieru.

U mnie nieco zniszczyl sie plastik ktorym jest oblany zaczep zamka, ani kluczykiem ani centralnym nie dało sie tego odciągnąć.

Po odkreceniu od środka i drobnej korekcie za pomocą skalpela oraz WD40 zameczek chodzi jak nowy :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Czytaj misiu dokladnie kolega napisal ze nie problem tkwi w zacieciu wkadki...tylko w nie posiadaniu kluczyka....Chyba ze wd40 ma takie wspaniale dzialanie....W takim razie spsikam sobie felge ktora skrzywilem! :) moze po 3 dniach bedzie prosta :cool2:

:clap: :clap:

Opublikowano
hmmm jak widac kolejny raz wd40 uratowalo sytuacje nie mam pytan :).....Qpie 2 opakowania i caly sie spryskam bede niesmiertelny :twisted: :twisted:

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

eureka...bagaznik sam sie naprawil !!!

chyba ktos nie do konca mnie zrozumial, wiem ze do e34 sa dwa kluczyki A i B...

a ja mam tylko jeden, niedostalem tego drugiego juz przy kupnie auta, jak wkladam moj kluczyk do bagaznika to centralny nieodskakuje, wiec albo wkladka byla juz wymieniana od bagaznika, albo kluczyk ktorego nieposiadam jest od bagaznika i od schowka...

juz chyba rozumiem ten centralny, jak zaczyna odskakiwac przy zamykaniu auta (otwierac sie znowu), znaczy ze w centralnym cos sie poluzowalo, radze wtedy posprawdzac wszystkie zamki.

na wszelki wypadek spryskalem go WD40 :roll2:

dzieki wszystkim za pomoc

pozdrawiam

• 12 lat później...
Opublikowano

Witam

Mam niecodzienny przypadek, wrzuciłem dwie opony do bagażnika BMW 5 sedan E34, które zablokowały guzik otwierania bagażnika. Podejrzewam ,że nastąpiło dość mocne zakleszczenie. Czy ktoś ma jakąś poradę jak dostać się do środka? Wolałbym nie wiercić klapy, zatem chyba jedyną drogą będzie wymont tylnej kanapy, lecz zanim to zrobię chciałem się skonsultować co mam zrobić dalej?