Skocz do zawartości

BMW 316-potrzebna bardzo szybka pomoc !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Potrzebuję bardzo szybkiej pomocy w sprawie BMW 316 rocznik 1998.Otóż rozładował się akumulator w tym samochodzie.Gdy podłączam go do ładowania,to w ogóle nie chce zacząć się ładować i tylko się włącza alarm,a samochodu nie można odpalić.Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam. :( :worried:
Opublikowano
Hmm.Raczej stary i wysłużony jeszcze nie jest.Co mam rozumiec pod pojeciem: "Sprawdź masę" ??? :shock:

Musisz sprawdzić kabel masowy w jakim jest stanie (przypięty do podłużnicy).

Opublikowano

Wyjmij akumulator z auta lub odłącz klemę minusową i dopiero podłączaj prostownik, ustaw prąd ładowania na 0,1 wartości pojemności akumulatora czyli jak masz aku 55Ah to prąd ładowania wynosi 5,5A.

Jeżeli ten prąd nie zacznie spadać po kilku godzinach ładowania albo akumulator będzie sie mocno rozgrzewał to kup sobie NOWY.

Opublikowano
Kabel jest dobry.Gdy chcę zacząć ładować akumulator,to ię włącza alarm.Co robić.Pomocy !!! :(

Chłopie umiesz czytać :?: :!:

Przeczytaj co napisałem wyżej, chyba jaśniej się nie da tego wytłumaczyć.

Alarm będzie się załączał bo sygnalizuje odłączenie zasilania. Będziesz się nim martwił jak naładujesz akumulator.

Opublikowano
Kabel jest dobry.Gdy chcę zacząć ładować akumulator,to ię włącza alarm.Co robić.Pomocy !!! :(

Alarm będzie się załączał bo sygnalizuje odłączenie zasilania. Będziesz się nim martwił jak naładujesz akumulator.

OK.Umiem czytać,ale zobacz o której napisaliśmy posty-niemalże równocześnie ! Jak ja pisałem,to twojego posta nie było jeszcze ;/

Opublikowano

OK.Umiem czytać,ale zobacz o której napisaliśmy posty-niemalże równocześnie ! Jak ja pisałem,to twojego posta nie było jeszcze ;/

Fakt, masz rację, godzina ta sama, zwracam honor :wink:

Opublikowano

Nie wiem czy problem sie rozwiazal.. Ale akumulator z dnia na dzien sie normalnie nie rozladuje... Wiec jesli sam zes go rozladowal w jakis glupi sposob to go naladuj. Poza tym jesli mowisz ze akumulator raczej sie nie wysluzyl to moze pojedz tam gdzie go kupiles i niech ci go sprawdza w ramach gwarancji. Zwroce Ci rowniez uwage na to zebys akumulator przymocowal do samochodu a nie tylko wstawil (wiekszy wyboj i moze byc po baterii). Lecz jesli nie masz gwarancji to sprawdz poziom wody w aku i dolej jesli brakuje. Potem podlacz do ladowania... Jesli aku po paru godzinach bedzie mial temperatuje gdzies tak okolo 40 stopni to raczej jest ok. :norty: A nastepnym razem nie zostawiaj swiatel na noc... :roll2:

No i oczywiscie... Moze powinienem o tym wspomniec na poczatku... Odlacz akumulator i najlepiej laduj go w domu.

Opublikowano
Kur.......a :duh: odłącz najpierw klemy a dopiero później ładuj :mad2: :mad2:

Bardzo prosze o przestrzeganie punktu 4 regulaminu :nienie: .

Co do akumulatora: najpierw odlaczamy minus, potem plus. Sprawdzamy, czy nie brakuje elektrolitu i podlaczamy akumulator pod prostownik.

Uwaga: elektrolit jest mocno zracy - trzeba uwazac, zeby sie nie poparzyc.

Nie wolno tez palic nad akumulatorem - opary elektrolitu moga sie zapalic.

Jezeli prad ladowania spadnie bardzo szybko do zera (nawet po parunastu sekundach), to akumulator jest na smieci.

Przy zakupie nowego akumulatora przewaznie trzeba oddac stary, zeby nie placic kaucji.

Podlaczamy akumulator w przeciwnej kolejnosci do odlaczania, czyli najpierw plus, potem minus.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i