Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W rozmiarze 225/45/17 do coupety E46 z 200KM dieslem jakie polecasz letnie? Preferencja w kierunku lepszego trzymania na mokrym.....

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
proszę śmiało odpowiadać no smiało

Tora! Cierpliwości, może kolega zarobiony jest przy zmianie opon ;) Albo przygotowuje wyczerpującą odpowiedź na nasze pytania :cool2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Dobre zimowki na nasze zimy, w rozmiarze 195/65/R15, co polecasz :?:

to ja ci proponuje Goodyear ULTRA GRIP 7,sa super,ale niech sie wypowie robertoteam :D

pozdr

Opublikowano

to ja ci proponuje Goodyear ULTRA GRIP 7,sa super,ale niech sie wypowie robertoteam :D

pozdr

równiez polecam ultra grip 7, lub ultra grip gw3, świetne oponki zimowe :cool2:

Opublikowano

pozdr

równiez polecam ultra grip 7, lub ultra grip gw3, świetne oponki zimowe :cool2:

A jak sie zachowuja w zime na osniezonej drodze lub z ubitym sniegiem, bo wiem ze na Goodyerach Ultra Grip 6 samochod przy nawet niewelkich predkosciach na lukach zamiast skrecac mimo skreconych kol mial tendencje do jechania prosto.... tak jak by nietrzymaly na bokach, jak to jest w Ultra Gripach 7 :?:

Bo naprzyklad w BFGoodrich takiego zjawiska niemialem...

Naprawde sa dobre, nie jest to porostu dobrze zareklamowany produkt :?:

Dzieki za odpowiedz,

Pozdro :cool2:

Opublikowano

Ja w służbowym miałem Michelin Alpin i były doskonałe.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

A teraz w swoim jakie miales i jak sie sprawowaly :?:

Opublikowano

A teraz w swoim jakie miales i jak sie sprawowaly :?:

Teraz mam Firehawk 195/65/R15 i nie narzekam, chociaż nie mogę ich ocenić dokładnie bo poprzednia zima przypominała wiosnę :)

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Hello.

Szukam jakiegoś kalkulatora doboru opon (letnich). Chciałbym wsadzić coś szerokiego na alufelgi R16. Ew. proszę o jakieś sugestie.

• Członkowie klubu
Opublikowano
A jak sie zachowuja w zime na osniezonej drodze lub z ubitym sniegiem, bo wiem ze na Goodyerach Ultra Grip 6 samochod przy nawet niewelkich predkosciach na lukach zamiast skrecac mimo skreconych kol mial tendencje do jechania prosto.... tak jak by nietrzymaly na bokach

nie zauważyłem u siebie czegoś takiego na UG6...

a trochę jeździłem w śniegu...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

a kolega pomaga tylko w doborze opon tylko tym ktorzy kupuja je u niego.......

:norty:

niebawem ktos napisze posta-pomoge w wyborze dziewczyny-pytac smialo :norty:

a potem zniknie na dlugo bo bedzie takowa kandydatke testowac :jawdrop:

wiadomo,zanim cos sie poleci,o trzeba samemu sprawdzic :norty: :mrgreen:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

Dzięki wielkie ale tę stronke znam.

Chodziło mi nie tyle o zamienniki ale raczej o dobór rozmiaru tz. chciałbym np. na tył wsadzić 235 a na przód 215.

I teraz pytanko : Czy to sie jakoś oblicza, czy raczej to tylko inwencja twórcza zakładającego?

Opublikowano
A czy mogę mieć różne profile opony np. tył 235/60R16 a przód 215/55R16 czy muszą być jednakowe tz. 235/60R16 i 215/60R16 ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm :doh: chyba możesz, ważne żeby obwód przednich i tylnych kół był bliski równemu.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam.

Mój ulubiony temat :D

Musisz sobie dobrać takie opony, aby mieć jak najbardziej podobną średnicę koła z przodu i z tyłu, która natomiast powinna być jak najbliższa średnicy koła przy seryjnym ogumieniu. Profile opon mogą się różnić, bo tylko tak przy stałej średnicy felgi z przodu i z tyłu możesz uzyskać wymaganą średnicę koła przy różnych szerokościach opon. Zaleca się, aby nie przekraczać różnicy 2% wymiaru.

Co to znaczy w praktyce: jak będziesz miał węższą oponę z przodu np. 215/55/16 to jej średnica wynosić będzie 642,9 mm, dlatego z tyłu dobierasz oponę szerszą, która da Ci podobną średnicę i tak opona 235/50/16 będzie miała średnicę 641,4 mm, czyli o 1,5 mm większą, a procentowo różnica wynosi 0,2% czyli różnica bardzo mała. Ale zawsze warto wychodzić ze średnicy koła z seryjnym ogumieniem i dopiero później szukać zamiennika na przód, ew tył.

Wiem to wszystko ze stronki, którą podawał kolega wcześniej, tylko trzeba wiedzieć co się chce otrzymać:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=215%2F55R16&tolerancja=2%25&imageField.x=64&imageField.y=10

Jak chcesz napisz ,,standardowy,, wymiar ogumienia w twoim aucie i to co byś chciał mieć założone (szerokość), a wspólnymi siłami coś zaradzimy.

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam.

Czyli startujemy z wymiaru standardowego 225/60R15 przy którym średnica wynosi 651 mm.

Mamy dwie opcje, jedna mniej korzystna, a druga bardziej ze względu na średnicę koła.

1 opcja:

przód 215/55/R16 - średnica 642,9 mm - różnica (-)8,1 mm - procentowo 1,2 %

tył 235/50/R16 - średnica 641,4 mm - różnica (-)9,6 mm - procentowo 1,5 %

To jest opcja, którą chciałeś, ale nie jest bardzo korzystna, różnica średnic jest akceptowalna, ale osobiście bym Ci nie polecał. Pamiętaj też, że wymiar, który chcesz z przodu jest 10 mm węższy od standardu (przy 215).

2 opcja:

przód 225/55/R16 - średnica 653,9 mm - różnica (+)2,9 mm - procentowo 0,4 %

tył 245/50/R16 - średnica 651,4 mm - różnica (+)0,4 mm - procentowo 0,1 %

To jest opcja moim zdaniem bardziej korzystna, wymiary zmieniają się nieznacznie i na plus, a nie minus. Do tego szerokość przedniej opony nie zmniejsza się.

Tutaj masz tabele z której korzystałem:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=225%2F60R15&tolerancja=2%25&imageField.x=99&imageField.y=5

Jeżeli będą jeszcze jakieś niejasności to pisz, jak będe wiedzial to pomogę.

Pozdrawiam
Opublikowano

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź.

Niestety trochę się zmartwiłem bo uparłem się na Continentale a oni nie produkują rozmiaru 245/50R16 :cry2:.

A dało by rade na przód dać 225/55R16 a na tył 235/50R16?

Opublikowano
A dało by rade na przód dać 225/55R16 a na tył 235/50R16?

Stanowczo odradzam, miałbyś dużo mniejsze koło z tyłu przy takiej konfiguracji, różnica 12,5 mm na średnicy to za dużo. To już lepiej wybrać opcje nr. 1 (przynajmniej różnice akceptowalne).

Ale faktem jest, że trochę ciężko jest jeżeli chodzi o dostępność rozmiaru

245/50/R16. Znalazłem w jakimś sklepie, że niby Dunlop robi(ł) taką oponę, ale czy jeszcze jest gdzieś dostępna.

A czy ten wariant z 16 calowymi felgami to ostateczy, czy masz możliwość 17 calowych?

Pozdrawiam