Skocz do zawartości

pomocy:chce poprawic audio,potrzebuje porad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich fanow bmw,posiadam e39 530d.posiadam duza navi i tv,moje pytanie jest nastepujace moje audio brzmi beznadziejnie prawie nie slychac wysokich tonow,czy da rade zamontowac jakis wzmacniac i np.subwoofer pod to oryginalne radio?(tj.duzy monitor,kaseciak+zmieniara)
Opublikowano

Witam serdecznie.

Wszystko zależy od tego co konkretnie Chcesz osiagnąć; być słyszanym z daleka na całym osiedlu, czy stworzyć czystą brzmieniowo scenę muzyczną tylko dla swoich uszu. Jeśli to pierwsze, to w allegro jest spory wybór wzmacniaczy i subwooferów + wysokotonowych, leżacych, przykręcanych i innych "gwizdków" i nawet naprawdę niedrogich.

Myślę jednak, że nie oto chodzi. W tym przypadku proponuję na początek wymienić wszystkie oryginalne głośniki, na przynajmniej dwudrożne (nisko-wysoko tonowe), markowe zamienniki. Poza tym należy przyzwyczaić uszy do nieco innego brzmienia niż w domu, bo zbyt przesycony dźwięk w samochodzie na dłuższą metę jest męczący i przestaje cieszyć.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam!

Jak masz navi to może również masz nagłośnienie profesional. W takim wypadku wzmacniacz już jest w oryginale i pozostaje wymiana głośników na lepsze.

Pozdro.

Opublikowano
witam was,tak jak tu kolega napisal,mam chyba wzmacniacz w bagazniku przykrecony do polki.ale mowie wam gra beznadzieja!mialem wczesniej e39 tds-a i wyplacilem 800zl za zrobienie paneli drzwiowych na systemy 16cm.i do tego mialem cd ALPINE RB9815 dosyc wysoki model,gralo ogien!!!! ale teraz nie mam czasu na to zeby wysylac poczta boczki z drzwi itd,itd.zostal mi 1den system 16cm PHONOCAR z serii HIEND i tak mysle ze jak bym znalazl jakichs fachowcow CARAUDIO to by moze jakos mi zamontowali zamiast seryjnych 13tek.co o tym myslicie?????????????pozdrawiam. a mam pytanie,poniewaz jestem tu nowy podpowiedzcie mi jak mozna wstawic tu fotki swojego autka?
Opublikowano
własnie audio w tym aucie to chyba jedeny minus ja mam e39 touring radio BMW busines CD wzmacniacza nie mam ale chetnie bym poprawił brzmienie. doradzcie jakie tam zamontować glosniki czy 13" czy jakies inne i co polecacie jaki wzmacniacz i czy to oryginalne radio z pomoca glosnikow i wzmacniacza ladnie zagra???
Opublikowano
zajrzyj do forum car audio jest tam pare postow na temat muzy w e39,z wlasnego doswiadczenia wiem ze najprosciej zostawic 13 bo z szesnastkami to gruba rzezba cie czeka i koszta
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą. Lepiej zainwestować w dobre 13, z tym ze w zaleznosci czy mają grać pod radiem czy bedziemy dokładać wzmak to trzeba się od razu zastanowić, bo niektóre modele rozwijają skrzydła dopiero ze wzmakiem a pod radiem grają kiszkowato.

Ja od pewnego czasu tez sie zastanawiam jak by tu ugryźć temat audio w moim touringu. Nie chce mi sie przerabiac boczków i rzeźbić, ostatnio przyszło mi do głowy rozbudowanie systemu do tego co wychodził z fabryki z DSP (dużą Navi juz mam), zamienie tylko te pierdki z Nokii na cos lepszego i moze zwieksze ich ilosc. Problem w tym ze kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac :duh:

Opublikowano
witam wszystkich,dzwonilem dzisiaj do warszawy do firmy car audio i troszke mnie ostudzili,poniewaz azeby zrobic 2 panele na system 16cm,wraz z wytlumieniem profesjonalnym drzwi to koszt ok 3000zl,bez glosnikow!!!!!! tak wiec zastanawiam sie nad prostszym rozwiazaniem np tak jak kolega zasugerowal dobrej jakosci 13tki i mam zamiar wyciac dziure za podlokietnikiem na 38cm sub free air i zainwestowac w dobry wzmak np AUDISON LRX4.300,natomiast glosniki tak mysle o wyzszej polce HERTZA,i moze pokombinuje z zamontowaniem swojej ALPINY zamiast duzej navi/tv[/b]
Opublikowano

Nie wiem po co zmieniać cały system jak nie jest się audiofilem ;)

Mam 12 standardowych głośników i one całkowicie mnie satysfakcjonują

przy radyjku (nie seryjnym) Blaupunkt. Nie wiem czy głośna muzyka

wpływa dobrze na jazdę czy na wyryw czy na szpan ;) ale ja tam wolę posłuchać

trochę muzyki przeplatanej pomrukami silnika.

I tak przy szybkiej jeździe to bez względu na głośniki i system

niektóre dźwięki będą nikły (no chyba że muza na full ale wtedy trochę łeb trzeszczy ;) )

więc pieniądze w wysokości 3000zł a pewnie dobry system potrafi kosztować

i 30000zł wolę wydać na: albo lepsze autko, albo zmienić coś co przyniesie

korzyści w czasie jazdy (amorki, hamulce dolot itp.) ;)

I nikt mnie nie przekona, że dobry głośnik przeniesie jakieś tam częstotliwości

czy duży subwoofer zrobi mi masaż na d..pie wpłynie jakoś na moje samopoczucie.

Jak nic nie trzeszczy to jest OK ;)

Biedni Mało Wiedzą o tej marce ;)
Opublikowano

Właśnie skończyłem system u siebie. Efekt lepiej niż dobry więc może tą drogą:

Głośniki 13 dobrej firmy i jak najdroższe. Ja użyłem DEGO. Ważne, aby głośnik wysokotonowy był z membraną nie metalową - lepszy dźwięk, szlachetniejszy. Ważne jest oklejenie tych tunli w drzwiach twardą matą wygłuszającą co skutkuje mniejszą "nosowością" średnich tonów. Trzeba je odkręcić i dokładnie okleić. Z lewej strony mieści się bez problemu zwrotnica a z prawej trzeba kombinować do jest jakaś skrzynka. Tutaj ważna uwaga: jeśli masz telefon to koniecznie kup mały głośnik szerokopasmowy (np. z jakiegoś zestawu głośnomówiącego), który zmiaści się w otwór, który jest nad klamką. Podłączasz go do jednej pary kabli. Inaczej telefon nie będzie działał jako głośnomówiący. Oryginalnie jest głośnik dwucewkowy ale takiego wysokiej klasy nie znajdziesz.

Wzmacniacz ja zmieściłem w lewym boczku w bagażniku. Czterokanałowy Ground Zero (4 x 120). Dwa kanały podłączyłem do przednich drzwi a dwa następne zmostkowałem i pędzą subwoofer. Głośnik do subwoofera zastosowałem Hertz 20 cm. Mam kombi więc za prawym boczkiem jest przymocowana skrzyneczka dokładnie na wymiar (niezbyt duża - jaka tylko się zmieści) i głośnik jest przykręcony do tego boczku a skrzynka stanowi pudło rezonansowe. Zestroiłem to tak, żeby bas był mocny ale nie lokalizowalny tzn. odcięcie pasma suwoofera od góry na max. 60 Hz. Pamiętaj, że im niższa jest ta częstotliwość górna tym lepsze brzmienie ale też więcej mocy potrzeba. Wymieniłem też głośniki tylne na DLS ale to nie jest konieczne. Teraz otym skąd wziąć sygnał do napędzenia wzmacniacza: Do wyjść głośnikowych (przednich) podłączyłem skrzyneczkę HI-LO czyli przetwarzającą sygnał głośnikowy na liniowy (chinch) i podprowadziłem do tyłu do wejścia wzmacniacza przednich głośników. Do wyjść głośnikowych tylnych podłączyłem wejścia wzmacniacza do subwoofera.

Reasumując:

Dobre głośniki na przód z niemetalową górką

Wzmocnienie obudów przednich

Mocny wzmacniacz czterokanałowy (musi mieć dwie pary wejść) ciężki i dobrej marki

Subwoofer min. 20 cm z dużym wychyłem (w kombi wystarcza w sedanie chyba dwa lub większa skrzynka

Skrzynka (nie musi być schowana - mnie na tym akurat zależało)

Grube kable głośnikowe i zasilające

Bezpiecznik na + przy akumulatorze

2 szt. adaptorów HI-LO

Zabawa z głośnikiem do telefonu.

Miłej zabawy

Efekt naprawdę zadowalający. Po tych zabawach gra lepiej niż Bose jakie miałem w Audi A6. :cool2:

Dwa adaptory HI-LO

Opublikowano
witam,przedmowce.o takie info mi chodzilo,jestes moim swiatlem przewodnim.ale ja zamontuje hertza systemy poniewaz moj znajomy jest przedstawicielem tej marki,wiec ceny mam dobre,a i sama marka jest nie najgorsza.tak wiec panie kolego szanowny,napewno nie omieszkam wykorzystac twoje rady!niestety montaz audio planuje za jakies 2mce,poniewaz we wtorek wyjezdzam.mam do ciebie prosbe naoisz mi jeszcze gdzie kupic tourzadzenie do wyprowadzenia sygnalu?i jesli moge prosic to podaj mi swoj nr GG to bym sie odezwal do ciebie,bysmy moze prowadzili jakies konfrontacje.pozdrawiam.
Opublikowano

Nie potrafię polecić konkretnego głośnika bo każdego trzeba słuchać i wybrać. Ale patrząc na głośnik można z grubsza ocenić co potrafi. Ważny jest duży magnes i szeroki górny resor czyli ta gumowa obwódka wokół. jJeśli głośnik rusza się łatwo (jest miękki) to raczej nie ma za dużej mocy i nadaje się do użycia bez wzmacniacza. Generalnie im większy skok membrany należy się spodziewać lepszego basu. Ale wg. mnie w e39 wzmacniacz to i tak mus. Co do głośników ground zero to nie próbowałem a nie jestem typem, co powtarza zasłyszane opinie. Ja próbowałem DLS i Dago i wybrałem te drugie. U producentów jak wszędzie jest konkurencja i zauważyłem, że cena dużo mówi o jakości. Natomiast wzmacniacz GZ jest jak najbardziej OK. Ale myślę, że można popróbować inne. Ważna jest staranność montażu, szczelność skrzyni basowej i dokręcenie wszystkiego jak należy. Co do przejściówek to nie pamiętam firmy, wiem, że szwajcarska ale kupione w Teleradiomanie w Krakowie. Ale jak coś to sprawdzę markę. Docelowo i tak zamierzam zanieść w przyszłości do jakiegoś dobrego elektronika, aby podebrał sygnał sprzed końcówki mocy (czyli wyprowadził te nieszczęsne chinche co to ich nie ma w Business RDS) i dynamika się jeszcze zwiększy bo ominę wzmacniacz czyli mniej zniekształceń). Jak ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy jak wkleić zdjęcia to to zrobię ale naprawdę musi to ktoś opisać jak dla laika a nie typu " stawiasz ftp i rozenklapujesz bumelajzą"

Nie mam GG ale mogę zainstalować. Przypomnij mi to podam Ci NR.

Opublikowano
masz racje ja wlasnie od godziny cwicze wklejanie zdjecia i tylek blady! :mad2: a co do tego sygnalu to powiadasz ze naj lepiej wziac z przed wzmacniacza?dobrze wiedziec,ale do tego cos trzeba jakichs bajerow,redukcji itp?[/b]
Opublikowano
Mam śmieszny problem. Lewe przednie dzwi, glosniki graja oky. Pasazera, tylko gwizdki, tylne dzwi nie wiem bo nie sprawdzalem ;p Natomiast na pulce po prawej stronie pierdzi głośnik a po lewej w ogole nie gra! Czego moze byc ta przyczyna? o co kaman?