Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Śmigałem na oponkach 205/50/17, ale jak zmieniłem oponki teraz to założyłem z tył 215/50/17 i problemik jest taki że jak lecę z dwiema osobami z tył albo coś więcej w bagażniku i jak w jakąś koleinę wjadę i tyłem zabuaj i dobije go do zoli to opona mi przyciera o plastikowe nadkole, nie wiem dlaczego jest taki motyw czyżby sprężyny padochnięte były?? Bo amorki są ok. Juz się zastanawiałem czy by w spręzyny gum nie wsadzić co by tak nisko nie dobijał.
Opublikowano
Nie pomysl ze staram się sprzedac czesci swojego auta ale ewidentnie masz do wymiany sprezyny. Ja u siebie mam laczki 225/50/16 i nic nie obciera nawet jak jade w pięć osób. A jezeli potrzebujesz sprezyn to mam na sprzedanie praktycznie nowe. Wiecej info na email lub tel 605400015
Opublikowano
Koyot nie wierz w te bzdury powyżej , sprężyny masz dobre tylko opony za wysokie, w e36 nie założysz wyższego profilu niż fabryczny bo będzie obcierać ja kiedyś przypadkowo założyłem 235/45/17 a fabrycznie powinno być 235/40/17 niby różnica 10mm i też tarło przy obciązeniu, założyłem oryginalny rozmiar i nie ma znaczenia czy 1 osoba w aucie czy 5 nic nie ociera . Poszukaj opon 215/45/17 bo takie powinineś mieć jako zamiennik i będzie wszystko OK

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Koyot nie wierz w te bzdury powyżej , sprężyny masz dobre tylko opony za wysokie, w e36 nie założysz wyższego profilu niż fabryczny bo będzie obcierać ja kiedyś przypadkowo założyłem 235/45/17 a fabrycznie powinno być 235/40/17 niby różnica 10mm i też tarło przy obciązeniu, założyłem oryginalny rozmiar i nie ma znaczenia czy 1 osoba w aucie czy 5 nic nie ociera . Poszukaj opon 215/45/17 bo takie powinineś mieć jako zamiennik i będzie wszystko OK

Tak tylko że teraz wywaliłem parę stówek na te opony więc nie uśmiecha mi się znowu zmieniać :duh: , tak myslałem że może by usztywnić je narazie tymi gumami co się w sprężyny wkłada

Opublikowano

KUJON ma racje niestety.

Mam dokładnie taki komplet opon: przod: 215/45/17 a tył: 235/40/17.

W takiej kombinacji nic nie obciera. Auto może być zapakowane na fula :)

Pozdrawiam.

Żyj z pasją !
Opublikowano
pewnie, spróbuj tanim kosztem pozbyć się problemu, bo oczywiście zakup opon jest niestety kosztownym posunięciem. Powodzenia!
Żyj z pasją !
Opublikowano
Ja mam na tyle 235/45/17 i jeszcze ani razu nie obtarło. Fakt oponki się chowają w nadkole przy załadowanym samochodzie ale nie obciera.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Ja mam 225/45/17 i założone gumy po jednej na stronie i nowe amorki i też obciera, wiec jeśli chcesz pozbyć sie obcierania zainwestuj w nowe sprężyny i problem zniknie ,ja mam tak zamiar zrobić i jakoś nie chce mi sie wieżyć że przy rożnicy 1cm przy szerokosci opony czy 0.5 cm przy wysokości ,problem zniknie ale kłócił sie nie będe, widziałem beemki na oponach 235 szerokich i problem ten nie wystepował.Pozdrawiam
Opublikowano
Jeszcze sporo zalezy od ET, jak macie nieodpowiednie to bedzie obcierac. Tak jak pisze Kujon, na prawidlowym rozmiarze i prawidlowej feldze nie ma bata zeby obcieralo z powodu sprezyn, chyba ze sa popekane.
Opublikowano
Ja mam 225/45/17 i założone gumy po jednej na stronie i nowe amorki i też obciera, wiec jeśli chcesz pozbyć sie obcierania zainwestuj w nowe sprężyny i problem zniknie ,ja mam tak zamiar zrobić i jakoś nie chce mi sie wieżyć że przy rożnicy 1cm przy szerokosci opony czy 0.5 cm przy wysokości ,problem zniknie ale kłócił sie nie będe, widziałem beemki na oponach 235 szerokich i problem ten nie wystepował.Pozdrawiam

Jak ci w E36 opona 225/45/17 obciera to są 2 wyjcia , albo masz felgi minimum 8,5 cala ET <30 albo auto miało wcześniej zderzenie z pociągiem ;) - w tym rozmiarze opon wchodziły seryjnie E36 i nawet na mega glebie koła powinny sie chować w nadkola a nie obcierać

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Mam też 215 tyle ze na 55/16, jednak obrys koła jest ten sam. Więc... przy używanych długo sprężynach ten rozmiar koła jest raczej przy duży. U mnie też przycierało plastiki, wymieniłem sprężyny na nowe i mam święty spokój. Swoją drogą lepiej wyglądają 205 :-)
Opublikowano

Własnie miałem 205/50 ale jakoś tak okazyjnie znalazłem te 215-stki więc je założyłem, nie sądziłem iz będzie jakiś problem (bo przedtem nie miałem) tym bardziej że jak kupowałem auto to z przodu były 215/45 a ztył 205/50 sądziłem iż poprzedni właścicel na szybko kupił jakieś opony i nie zależąło mu żeby był taki sam rozmiar i wsadził 205, ale teraz sobie myśle ze może miał 215 na tyle a 205 na przodzie, zaczeło mu przycierać na dziórach i zmienił tył na przód.

dzięki wszystkim za porady, narazie zobacze jaki bedzie efekt z gumami, w niedziele śmiagam na giełdę to kupie i dam znać czy przeszło.

Opublikowano
Jak koledzy mówią...ja mam w compacie mam na tyle 225/45/17 i na maxa doładówce jest okey nic nie dobija i nawet nie trze :dance:
Opublikowano
Własnie miałem 205/50 ale jakoś tak okazyjnie znalazłem te 215-stki więc je założyłem, nie sądziłem iz będzie jakiś problem (bo przedtem nie miałem) tym bardziej że jak kupowałem auto to z przodu były 215/45 a ztył 205/50 sądziłem iż poprzedni właścicel na szybko kupił jakieś opony i nie zależąło mu żeby był taki sam rozmiar i wsadził 205, ale teraz sobie myśle ze może miał 215 na tyle a 205 na przodzie, zaczeło mu przycierać na dziórach i zmienił tył na przód.

dzięki wszystkim za porady, narazie zobacze jaki bedzie efekt z gumami, w niedziele śmiagam na giełdę to kupie i dam znać czy przeszło.

Czuje ze niewiele pomoze. Napewno troche ale niewiele.

Pamietaj ze sprezyny caly czas sie obnizają z wiekiem :-)

Opublikowano

Chyba masz racje felga jest 8 calówka ale Et to sam nie wiem, w sumie to obieranie u mnie wystepuje tylko w momencie dobicia np na jakiejs dziurze czyli problem chyba tkwi w twardosci spręzyn, wiem ze są już marne wiec wymiana ich przy tym rozmiarze opon powinna załatwic problem .