Skocz do zawartości

jak zrobic niebieskie oswietlenie wnetrza?? 320i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. Mam pytanie w sprawie oswietlenia wnetrza. otórz moj samochod wyglada tak

http://img529.imageshack.us/my.php?image=c16842245ep5.jpg

i chciałbym zmienić oświetlenie na niebieskie. Ale nie wiem czy pod pokrętłami to żarówki są pomarańczowe czy jakaś folia która nadaje kolor desce rozdzielczej. i czy tak samo jest z tym monitorkiem ?? wystarcza niebieskie zamienniki żarówek czy to ekran ma jakiś pomarańczowy kolor, i jesli tak to jak go zmienic?? I jeszcze tarcze zegarów?? czy z nimi jest tak samo??

Czekam na jakaś informacje.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Wolek

Opublikowano

Witam,

Jeżeli chodzi o wyświetlacz na którym pokazywana jest aktualna godzina i data, to podświetlają go 2 albo 3 żaróweczki zwykłe (nie zabarwione), wydaje mi się żę pokrętła też podświetlone są zwykłymi żarówkami.

Co do liczników to nie orientuje się zabardzo.

Swoją drogą po co zmieniać coś co jest dokonałe :lol:

Pozdrawiam

RWD Rulez!
Opublikowano

W zegarach żarówki są białe więc myślę że jak chcesz mieć niebiesko to musisz kupić niebieskie żaróweczki.

A propos. Kolega dobrze napisał "Po co zmieniać coś co jest dobre" :cool2: :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Wiem,ze o gustach sie nie powinno dyskutowac,ale niebieskie"swiatelka" kojarza mi sie tylko z Calibra i neonem w wiejskiej dyskotece.

pozdrawiam

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano
wiec tak...wszystkie zarowki od podswietlania sa przezroczyste (biale).Kolor podswietlenia uzyskiwany jest poprzez laminat lub plastik koloru pomaranczowego.Wszystkie elementy podswietlane maja wlasnie takie plastiiki pomaranczowe.Chcac zmienic kolor podswietlania wystarczy wiec chyba zakupic zarowki o takim kolorze ktory da kolor niebieski po zmieszaniu z pomaranczowym(tak najprostszym sposobem).Nie bedzie to pewnie wygladalo za fajnie,no ale niebiesko bedzie :D .Pozatym..oryginalne podswietlanie w tych autach jest the best..czy jest sens zmieniac??
Opublikowano
Wiem,ze o gustach sie nie powinno dyskutowac,ale niebieskie"swiatelka" kojarza mi sie tylko z Calibra i neonem w wiejskiej dyskotece.

pozdrawiam

Nudzą mnie już takie wypowiedzi nic nie wnoszące do tematu w dodatku sami walczymy ze stereotypem wokół BMW, a niektórzy takie bzdury o innych autach bez wahania powtarzają :mad2: .

Na temat napiszę że tylko przełączniki szyb i szyberdachu mają kolorowe żarówki i wystarczy wlutować np niebieskie. Reszta ma białe żarówki. W zegarach trzeba podmienić tarczę bo podświetlenie jest w samej tarczy zmieniane na pomarańczowe.

BMW forever!!!
Opublikowano

pozdrawiam

hmm to ciekawe czemu np. w nowych Passatach jest to seria.. czyzby Calibra style ? :duh:

"Życie jest usłane różami...

http://www.bmwzone.cal.pl/bartig-podpis.png

...ale nie ma róży bez kolcy... "

Opublikowano

W Golfie IV juz bylo seryjnie niebieskie podswietlenie,ale w zadnej BMW nie zastosowano takiego rozwiazania. Widocznie nie jest to tak ladne jakby sie moglo wydawac. Tak jak wspomnialem poprzednio o gustach nie powinno sie dyskutowac,dlatego darujmy sobie zbedna polemike.

pzdr

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano
Chcac zmienic kolor podswietlania wystarczy wiec chyba zakupic zarowki o takim kolorze ktory da kolor niebieski po zmieszaniu z pomaranczowym(tak najprostszym sposobem).

Niestety niebieski i pomaranczowy to kolory prawie ze sie dopelniajace wiec moze byc ciezko. Jak dasz niebieskie zarowki to powinno wyjsc podswietlenie w kolorze rozowym ;)

Opublikowano
...różowe podświetlenie, fioletowa furka i Thinki Winki za kierownicą - bezsens, też jestem zdania że wymiana samych żarówek nic dobrego nie przyniesie.

Zgadza sie....wymiana zarowek to chyba najprostszy sposob na zmiane koloru podswietlania zegarow,a skoro najprostszy to i mocno nieciekawy....Zeby bylo jak nalezy wypadalo by zmienic elementy powodujace bursztynowe podswietlenie na zegarach i innych elementach wnetrza (plastiki,laminat)na niebieskie.....moze wiec kolego SN3 jakis pomysl,a nie tylko stwierdzanie co jest a co nie jest dobre?

Opublikowano
w kompie masz dwie białe żarówki, Jesli chodzi o swiecenie na bursztynek to zaraz za wyświetlaczem jest taka pomarańczowawa nieprzeźroczysta folia, jest ona luźno wsadzona i wystarczy połazić po papierniczym i kupić coś podobnego w niebieskim odcieniu. Dziś właśnie rozbierałem kompa bo chodzi mi po głowie podobny pomysł, jutro sprawdzam panel klimy i radia czy jest to samo rozwiązanie choś w radio może nie być takiego patentu i wtedy plan w buty. Jeśli chodzi o zegary to proponował bym coś takiego http://moto.allegro.pl/item213145083_moman_indiglo_bmw_e36_e34_e30_e24_swiatlo_plazma.html
Opublikowano

Dziś zmieniłem eksperymentalnie kolor, zmieniłem folię na niebieską ale się okazało że świeci na seledynowo :mrgreen: więc tu kwestia dobrania odcienia. Zajęło mi to wszystko łącznie z zejściem do auta, wymontowaniu, zmiana foli i zamontowaniu może ze 40 min. Inna sprawa to podświetlenie klawiszy ponieważ podświetlają je dwie diody w kolorze pomarańczowym i może to one też zmieniają lekko odcień niebieskiej foli, problemu z ich wymianą nie powinno być bo jest dobre dojśćie, porobiłem nawet fotki jak to w środku wygląda i jak świeci po zmianie foli alee..... niestety nie umiem ich wstawić tutaj :oops: . Więc jak ktoś jest chętny to wyślę na maila aby je tu zamontował.

Ogólnie wszystko jest do zrobienia, przypuszczam że w poświetleniu klimy z wyświetlaczem będzie taki sam patent natomiast z pokrętłami przypuszczam iż będą albo diody albo żarówki w kolorze pomarańczowym. Nie wiem natomiasy jak jest w radio bo nie chce mi się już tym bawić i zostawię tak jak jest, chyba że coś mnie kiedyś napadnie i się pobawię.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Stosowal ktos moze jako zamiennik oryginalnych zarowek LED-y? Lepiej wlozyc skladajacy sie z kilku diod:

http://moto.allegro.pl/item285519333_postojowka_led_r10_w5w_4led_12v_czerwona.html

czy moze z jednej diody z ktorego bedzie lepszy efekt?

http://moto.allegro.pl/item286686630_led_zarowka_w5w_r10_t10_walcowa_mega_cena_.html

http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg
Opublikowano
Żadne z tych dwóch się nie nadają są za słabe. Jeśli już to szukaj diody dyfuzyjnej bo one maja najmocniejsze światło, ale żarówce i tak nie dorównają. Ja mam zmienione tarczę zegarów i jest lepiej bo na seryjnej nie ma sensu diodą podświetlać bo gorzej widać. Teraz mam 3 białe diody dyfuzyjne w zegarach i 2 postojówki.
BMW forever!!!
Opublikowano
Moze sie myle... Ale chyba nie ma opcji zeby z pomaranczowego zrobic niebieski poprzez dodanie innego koloru (napewno nie z podstawowych barw). Wiec pomysl ze zmiana zrowek jest zlym pomyslem. Poza tym pokretla maja wsadzone pomaranczowe przezroczyste elementy wiec tutaj rowniez bylby problem z uzyskaniem niebieskiego. No ale jestem ciekawy efektow twojej pracy. Pozdrawiam.