Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem jest następujący:

Klima jest nabita, chłodzi jak należy ( a przynajmniej tak, jak należy po 15 latach ;) Po włączeniu układu sprężarka pracuje normalnym trybem circa 30 min. potem, ni stąd, ni z owąd wyłącza się. Po zgaszeniu silnika i odczekaniu około 5 min wszystko wraca do normy (czasem okes oczekiwania jest krótszy, czasem nieco dłuższy) Czujnik temp. zewnętrznej jest wajchnięty ( czasem -37, innym razem -2, jescze innym normalnie) Po nabiciu klimy, wszystko działało ok, problem pojawił się znikąd około 5 dni po tym fakcie. Termometr juz zamówiłem ale to chyba nie to...

Może ktoś z Was ma jakiś pomysł... Cały wczorajszy wieczór czytałem posty na temat klimy ale nic podobnego nie znalazłem...

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wiesz co - miałem takie sytuacje w poprzednim aucie

Gdzieś był przytarty załamany przewód / złącze elektryki ale na oko nic nie było widać

Działo się tak szczególnie jak było ciepło - gorąco - metal pod wpływem ciepła rozszerza się powodując gorsze stykanie

W desperacji kazałem poprowadzić nowy - osobny kabel łączący kabinę ze sprężarką i odtąd problemy się skonczyły .

Kombinuj bo się zrobiło ciepło :mad2:

zimno :wink: ale serdecznie pozdrawiam

Mario

Opublikowano
kzada klimatyzacja ma przynajmniej 3 czujniki, czujnik reduktora cisnienia, czujnik temperatury, czujnik cisnienia w ukladzie, jak cisnienie wzrasta w ukladzie uruchamiany jest wentylator chlodnicy (skraplacz), czujnik temperatury wylącza uklad jezeli temperatura spada do 2 stopni celcjusza powyzej zera, poprostu do prawidlowego dzialaniaklimatyzacji/parowania czynnika potrzebna jest temperatura powyzej 2 stopni, a taraz tak, niejestem pewien czy wskaznik temperatury zewnetrznej by takie objawy powodowal, poprostu go odlacz i zobacz czy klima sie bedzie wlaczac, ew mozna sporobowac podlaczyc kompresor/sprezarke na krotko, tz same sprzeglo. niewiem czy to mozliwe w bmw ale niektore uklady maja czujnik ktory wylacza klimatyzacje gdy wzrasta cieniene w ukladzie, np gdy wentylator chlodnicy jest uszkodzony, sprawdz czy wlacza ci sie
www.auto-optima.pl
Opublikowano

Czujnik temp zewnętrznej odpada, jest odłączony, przy -37 klima hula :D

Klimiarz, do którego wpadłem wczoraj w przelocie, brząknął coś o czujniku temp wewnętrznej... cholera wie. Po dalszej lekturze postów o klimie, zastanawia mnie czujnik ciśnienia... Podsuńcie, co jeszcze może dawać impuls do wyłączenia kompresora? Jak po kolei ominąć w/w czujniki nie rozłączając reszty układu? Aha, wiatrak przy chłodnicy funkcjonuje bez zarzutu, nawet wtedy, kiedy kompresor przestaje działać.

A na zewnątrz znowu ponad 30. Końcówa :mad2:

Opublikowano
Może trochę zadużo doładowali Ci czynnika, co będzie powodowało wzrost ciśnienia i zadziałanie czujnika ciśnienia, a w efecie wyłączenie sprężarki
Opublikowano
Problem w tym, że sprężarka wyłącza się nie wcześniej, niż po 30-40 min użytkowania, więc za wysokie ciśnienie raczej odpada. Nie kumam tej klimy ani w ząb, jeśli ktoś zna jakiś schemat poglądowy co jest gdzie, proszę o podesłanie, spróbuję przelecieć wszystko po kolei.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam podobny problem z klimą w moim E-38 lecz moja jak się załączy to działa zaledwie 2-3minuty i się wyłącza :cry2: czytając Wasze komentarze moge stwierdzić że mam za mocno naładowaną klime ?? hmmmmm ciekawe...

Opublikowano
Co do termometru, zdania są podzielone, znalazłem temat, w ktorym była mowa o nim i padło stwierdzenie, że ma coś wspólnego, jednak, w moim przypadku raczej masz rację. Co powoduje przegrzewanie Twoim zdaniem?

Słuchaj ostatnio czytałem że termometr jednak ma coś do klimy bo przy jakiejś temperaturze klima się wyłącza!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
klima zawsze chlodzi, to czujnik wewnatrzy steruje przeplywem zimnego powietrza przez nagrzewnice, jak masz ustawione np 20 stopni a na zewnatrz jest 19 to nieznaczy ze klimatyzacja (uklad) sie wylacza,
www.auto-optima.pl
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

właśnie dowiedziałem się wczoraj od bardzo dobrej klasy elektronika samochodowego że najprawdopodobniej wina mojej usterki tkwi w panelu (listwa z przełącznikami ciepło-zimno itd.)

Ponoć od wewnątrz tego panela jest malutki procesor który jest zaprogramowany pod dany model i co ważne pod dany rocznik a okazuje się że w mojej bejcy panel ten jest z rocznika o dwa lata młodszego czyli podsumowując to właśnie jest powodem... Oby... :modlitwa:

Pozdrawiam LEszek