Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam wszystkich przeglądających ten post.

Mam mały problem, a mianowicie ... Posiadam BMW serii 7 , dokladnie 728i , dzisiaj zakupilem za "śmieszną cene" felgi 19" z BMW X5 w idealnym stanie, felgi są naprawde ogromne, a do tego jeszcze rozmiar opon TYŁ 285/45/19 a na przod 255/50/19 (standart w X5)

Widzialem juz kilka Bemek serii 7 i nie tylko na tych felgach , wiec zamontowanie ich jest możliwe, jednak u mnie problem tkwi w tym ze felgi z tymi oponami są zaszerokie i dotykają sprężyn. Potrzebne mi dystanse tylko ze nie bardzo wiem jakie 15mm ? 20mm czy moze 25mm ? i czy gdy założe juz jakiekolwiek to czy nie bede musial zmieniac opon, gdyz te mogą ocierac o nadkola ? Jakie "gumy" założyć do takich felg i jaki rozmiar dystansów , bardzo prosze o pomoc jeżeli ktoś mial juz jakies doświadczenie z tym.

Dziekuje . . .

Opublikowano

Mam mały problem, a mianowicie ... Posiadam BMW serii 7 , dokladnie 728i , dzisiaj zakupilem za "śmieszną cene" felgi 19" z BMW X5 w idealnym stanie, felgi są naprawde ogromne, a do tego jeszcze rozmiar opon TYŁ 285/45/19 a na przod 255/50/19 (standart w X5)

Widzialem juz kilka Bemek serii 7 i nie tylko na tych felgach , wiec zamontowanie ich jest możliwe, jednak u mnie problem tkwi w tym ze felgi z tymi oponami są zaszerokie i dotykają sprężyn. Potrzebne mi dystanse tylko ze nie bardzo wiem jakie 15mm ? 20mm czy moze 25mm ? i czy gdy założe juz jakiekolwiek to czy nie bede musial zmieniac opon, gdyz te mogą ocierac o nadkola ? Jakie "gumy" założyć do takich felg i jaki rozmiar dystansów , bardzo prosze o pomoc jeżeli ktoś mial juz jakies doświadczenie z tym.

Dziekuje . . .

według mnie... technicznie te opony się nie nadają... obciera Ci wszystko bo całe koło ma zadużą srednice... i to o duzo... musisz dać niższą opone na feldze 19" ... bo w tym wypadku mysle ze dystans nic nie pomoze... no chyba ze dasz takie że CI koło bedzie wystawać poza obrys auta... pozatym przeklamania licznika( duże ) ... to troche tak jakbys założył do vectry kola od frontery... felgi powinno sie udac doapasowac... jakie ET mają te felgi?

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Dzieki wielkie za porady. Tak wlasnie myślalem ze duzo za duze będą te opony. Myśle zalożyc 285/35 lub 275/40 na tyl i 245/40 na przód. Myślicie że przy takim rozmiarze powinno wejsc bez problemu ? Czy bedę potrzebował wtedy dystanse ? ET felgi to 10 J z tyłu i 9 J z przodu
Opublikowano
ET felgi to 10 J z tyłu i 9 J z przodu

Te wymiary co podales 10J i 9J to szerokosc felg w calach, a nie ET.

W BMW X5 to jak dobrze kojarze to powinno byc ET35 a do BMW e32 ET 15, wiec moze byc roznie. Zanim co sprawdzil bym jeszcze srednice otworu na piaste ( np w e38 i e39 rozniaca 2mm). Jezeli chodzi o rozmary opon to te ktore Ci wczesniej podalem sa odpowiednikami dokladnie pasujacymi do e32 i jezeli ET felgi jest prawidlowe lub skorygowane przez dystanse to nie bedzie nic ocierac (chyba ze byly jakies zmiany w zawieszeniu np obnizone) Taki rozmiar tez nie bedzie powodowal przeklaman licznika.

Pozdrawiam

Opublikowano

Raiders tylko ze moje BMW to nie E32 jak piszesz tylko E38 z 2000 roku.

Dzieki wielkie za pomoc.

Opublikowano

Właśnie zakupiłem oponki do tyłu, rozmiar 275/35/19 oraz do przodu 245/40/19 za dobrą cene , tzn wiem ze napewno duzo taniej kupiłbym w PL no ale coż mieszkam w UK i musze sie liczyc z większymi cenami :(

W tygodniu chce założyć je na moje nowe felgi i załozyc do auta .... ciekawy jestem jak będą wyglądały ...

Wiem ze do BMW serii 7 ładne są felgi z szerokim rantem , ale ja chcialem sprobowac czegos innego i założe z X5 ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
Raiders tylko ze moje BMW to nie E32 jak piszesz tylko E38 z 2000 roku.

Miało być e38, tylko cos mi zle czcionka wybiła:norty: w kazdym bądz razie ET ma być 15, Ja mam takie i opony 255/45/18 z tyłu a miejsca jest jeszcze sporo wiec twoje oponki wejda na pewno. Zreszta w Gdańsku ostatnio widzialem e38 z oponami 285 i miescily sie bez problemu.

Koniecznie zrob zdjecia jak zalozysz nowe kolka i sie pochwal bo mocno ciekawy jestem :D

Opublikowano
Witam mam podobny problem chce wrzucic nieco wieksze felgi mam 17tki a chce wrzucic 18tki na e 32 z tym ze wlasnie mam problem z tym ET moge wziazc felgi 18 tki z E46 lub 18 z E38 i nie wiem ktore z nich do mnie wejda bo et miedzy trojka a siodemka sa rozne ja mam na e32 te wieksze zaciski z przodu bo to e32 750 po lifcie i raz 16 i to z siodemki e32 nie wlazly oparly sie o zacisk wiec moja prosba jak sprawdzic przed zakupem czy wejda bo gosc odemnie mieszka dosc daleko i nie mam mozliwosci podjazdu zeby poprzymierzac wiec nie wiem oco najpierw pytac i jak zmierzyc i co zeby wlazly raz chodzi o zaciski dwa o odleglosc od kolumn MC persona zeby wlazly i nie ocieraly :duh:

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano

Dziekuje . . .

Opublikowano

do e38 mozesz dać różne ET... seryjnie są Et20 , ale bez problemu łądnie wyglada na Et15 ... ET10 bedzie juz za małe i felga bedzie za bardzo wystawac...

Mirek co do felg od trójki do e32 to na 99% nie bedą pasowały... bedą w głebi i beda tarły... tam masz Et ok 40 ( chyba 47) no chyba ze dasz spore dystanse... jak dasz 18 to o zaciski nie masz sie co martwic... sprawa tylko w ET ... nie dokladnie jak jest w e32... ale napewno nei takei duze ET jak w 3 ( myśle ze dobre bedzie cos w podobie e38 czyli ok 20 )

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

wiec tak ...do e38 wejdzie i ET 10 i ET32 jak nie

ET35..(tego ostatniego nie jestem pewien...) ..wszystko zalezy od szerokosci felgi..zazwyczaj e38 wychodzi w 16" i tam ET20 w 18" zalezy od felgi ale od ET13 do ET25 w19" i 20" (od e65) ET24 przy felach 9J i 10J ale to juz jest max przy 10J z ET24..mniejsze ET z 10J bedzie obcierac.. jesli dobrze pamietam..jesli twoje fele to 9J i 10J i sa od Xa to ET jest miedzy 35 a 47 (zalezy od modelu felgi) wiec na 100% potrzebujesz dystanse,a jakie no to juz nie wiem..srednica otworu (piasty)pasuje na 100% bo tylko e39 ma 74,2mm reszta to 72,2mm opony jakie kupiles beda dobre bo wymiar kola z opona 235/60/16 bedzie mial ta sama srednice wiec bedzie git!!!

na pytanie ktore BMW mam kupic...odpowiedz jest tylko jedna...

E 38 - p o l e c a m

a jaki silnik... nie wiem..ale stan musi byc rewelka

Opublikowano
Witam no i teraz mam pojecie cods na temat tych fel od e 46 sa to osiemnastki tyl et 40 9j i przod et 35 tez 9j rozstaw to standart 5/120 i teraz kwestja czy podejda do mojego e32 a jak juz to na jakie wymiary patrzec a opony to 225/40/18 albo moge tez kupi 18stki z e38 ale czy podejda bo juz zglupialem z tym ET :duh:

Opublikowano
od e38 beda idealne..!!! :cool2:

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano

Ja juz tez całkiem pogubiłem sie z tym ET , nie jestem pewien ale ET tych felg to 35 , gdy załozyłem je pierwszy raz na tych oponach co były oryginalnie to tylko ocierały mi o kolumny McPersona, reszta elegancko sie dopasowała.

Piszesz, że bede potrzebował dystanse na 100% , powiedz mi tylko teraz jaką szerokość bo kompletnie nie mam pojęcia, jak najlepiej to sprawdzić ?

P.S

Dzisiaj odebrałem oponki :p , w sobote "moze" uda mi sie je założyć ;)

Opublikowano
Witam!!! Wydaje mi się ze opony o tej szerokości to troche za dużo do serii 7 z tym motorem, sama w sobie masa auta już jest wysoka i tu jeszcze dojdzie taki opór.Wg. mnie to nie za bardzo będziesz miał czym jechać. Takie opony nadają się ale do ośmio cylidrówek.Wiem że to rzecz gustu bo wyglądać będzie napewno super ale moje zdanie jest takie że beemka poza wyglądem powinna tez szybko jechać :cool2: podrawiam
Opublikowano
Dzieki Rafal za podpowiedz duzo wiem na temat bemek ale jak widac cale zycie czlowiek sie uczy a i tak glupi umiera wiec szukam juz osiemnastek z e38 i znalazlem calkiem fajne szprychy albo wzor tzw M-technik w osiemnastce maja ET w 20 i 15 te mysle ze wejda skoro mowisz ze zaciski wleza to juz na to nie patrze ale nie chce kombinacji z dystansami i takie tam co fabryka to fabryka i szukam tak zeby to mialo wyglad i jednoczesnie sprawdzalo sie w ekspluatacji bez kombinacji Czyli E 38 osiemnastki i wejda do mojej e32

Opublikowano
Ja juz tez całkiem pogubiłem sie z tym ET , nie jestem pewien ale ET tych felg to 35 , gdy załozyłem je pierwszy raz na tych oponach co były oryginalnie to tylko ocierały mi o kolumny McPersona, reszta elegancko sie dopasowała.

Piszesz, że bede potrzebował dystanse na 100% , powiedz mi tylko teraz jaką szerokość bo kompletnie nie mam pojęcia, jak najlepiej to sprawdzić ?

P.S

Dzisiaj odebrałem oponki :p , w sobote "moze" uda mi sie je założyć ;)

dystanse najlepiej kupowac przykrecane do piasty a potem fele polecam H&R !!! jaka grubosc..cienszych nie kupisz jak 20mm wiec przymierz takie..pamietaj o srednicy orworu musi byc do E38 moze inaczej nie moze byc od E39!!!! wszystkie inne maja ten sam otwor..procz E39

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano
Wczoraj założyłem opony na tylnie felgi , rozmiar 275/35/19 , dzisiaj chciałem założyć felgi i tak : Felgi idealnie pasują , szczerze powiem ze nawet nie konieczne są dystanse, tzn kolo normalnie sie kręci , nie ociera o nic, lecz felga jednak jest troche za głęboko wiec dlatego myśle kupić dystanse H&R 20mm, druga sprawa , nie wiem moze teraz tak to wygląda bo felga jest za głęboko , ale wydaję mi sie ze profil 35 jest nie co zaniski, niby felga 19" ale nie wygląda na taką dużo, ale nic załozę wszystkie 4ry i zobaczę jak to bedzie wyglądało . . . . co chciałem zapytać ... jezeli zaloże dystanse do tyłu 20mm to czy na przód muszę miec taki sam rozmiar ? felga na przod ma 9J tył 10J , opony na przodzie będa 245/40 ale chyba wydaje mi sie ze tez nie obejdzie sie bez dystansów ? co o tym sądzicie ? powiem wam ze ogólnie 7ka ładnie wygląda na felach z X5, chciałem zamiescić kilka fotek mojej 7demy ale niestety mam "modemówke" :mad2: i moge zapomniec o wysyłaniu jakis zdjęc na serwer . . .
Opublikowano

no za niski

lepiej zalozyc opony od e65, a jak komus za wysoko stoi (1 cm wyzej od nominalnych 16stek) to obnizyc o 20-30mm

czyli 245x45x19 oraz 275x40x19

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
nie mam zamiaru obnizac, bo nie ma sensu , co najwyzej założe 275/40 , ale to dopiero w PL bo tutaj szkoda tyle kasy wykladac, pojezdze na tych ile sie bedzie dało a w PL wymienie . . . doradzcie mi co z tymi dystansami na przod ? dzieki , pozdrawiam
Opublikowano

Podlacze sie do tematu,

Marcin 978 czy obnizales swoje auto? Pamieta, ze dyskutowalismy o tym. Wiem, ze masz EDC i jak sie nie myle to Nivo rowniez. Napisz czy obnizyles swoje auto i jakie odczucia po tym zabiegu?? Dzieki.

Pozdro

JDM FORGED EVIL 446KM @ FLYWHEEL

http://imageshack.us/g/1/9961312/

JDM EVO 6 TME

http://imageshack.us/g/1/9933589/

JDM V3-LIMITED TYPE R FORGED 2.2860cc STROKER

http://imageshack.us/g/1/9861689/

E63 630i

http://imageshack.us/g/1/10087309/