Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

niewiedzialem gdzie mam napisac tego posta wiec pisze go tutaj a mianowicie mam problem tego typu ze dzisiaj chcialem sobie zarejstrowac bumke i no wlasnie i ... nie zarejstrowalem autko kupilem w komisie i babka ktora mi powiedziala ze mi nie zarejstruje auta poniewaz wymaga odemnie dokumentow z przed prawie 3 lat co ma zrobic co ja jej musze dostarczyc gdzie mam sie z tym zwrucic bo jsuz sam zglupialem a moze to polskie prawo jest takie poj..... ?? Prosze o jak najszbsze odpowiedzi

Prosze o pomoc

z gory dziekuje

Pozdrawiam

Lukasz

Opublikowano
ona chce zebym jej dostarczyl dokumenty z poprzednich komisow a to auto stalo jeszcze w innym komisie jakies 3 lata temu a ona odemnie tego zada i z tego co teraz komisu co kupilem tez tego zada czy ja te wszystkie dokumenty musze jej dostarczyc a ja mam fakture VAT i moimzdaniem to powinno starczyc a nie ze ona potrzebuje zaswiadczenia o ze oni wszyscy prowadza dzialalnosc gospodarcza ??
Opublikowano

Pomuzcie Prosze bo nie moge autka zarejstrowac ;((((

Moim zdaniem na podstawie umowo-faktury vat moge zarejstrowac auto ale jesli ejst inaczej dajcie znac moze musze zalatwiac zaswiadczenie z pierwszego komisu tzn z przed 3 lat czy to wszystko ejst potrzebne ??

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
Wydaje mi się że to jest jakaś nadinterpretacja przepisów, jeżeli masz fakturę i umowę kupna sprzedaży to powinna zarejestrować bez problemów :wink: . A czy auto było zarejestrowanie w kraju? :?:
Opublikowano

tak autko jest zarejstrowane w kraju jak narazie ubezpieczylem je na siebie ale na tamtych blachach bo mi ubezpieczenie wyszlo i jezdze na starych blachach bo przeciez nie postawie autka w krzaki bo jakas glupia baba mi nie zarejstruje niechce mi sie nawet komentowac polskiego prawa i wogule tego co sie dzieje z polska spada na psy jednym slowem :((( a jest to smutne bo ejstem polakiem i ogladam upadek :(((

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
umów się na wizytę u Naczelnika Wydziału Komunikacji i poproś, aby przedstawiono Ci stosowne dokumenty, że masz dostarczyć papiery auta sprzed 3 lat, to jakaś paranoja :duh:
Opublikowano

Czesc,

Ja kiedys rejestrowalem Audi ktore mi zabrali bo okazalo sie kradzione, pozniej je wykupilem od firmy ubezpieczeniowej i staralem sie o ponowne zalegalizowanie auta.

Jest jedna rada na upiuerdliwych urzedasow, zloz na pismie podanie do Naczelnika Wydzialu Komunikacji o zarejestrowanie auta on musi sie do tego ustosunkowac i dac odpowiedz w 14 dni.Po drugie w wydziale komunikacji jest wykaz dokumentow potrzebnych do rejestracji a nigdzie nie widzialem takich bzdor jak od ciebie chcieli.

Pozdrowionka

Opublikowano

ja tez pierwszy raz sie z tym spotkalem od poczatku roku zarejstrowalem jsuz 3 auta a teraz nagle ja sie nie znam tak uwazaja ja jsuz niewiem sam o co chodzi w poniedzialek idem wlasnie do naczelnika wydzialu komunikacji i spytam co mi jest potrzebne jezeli on powie ze mi sa takowe papiery niepotrzebne to poprosze o zwrot kosztow jakie ponioslem przez ich pracownice ciekawe jak on zareaguje na to jak narazie jezdze tak ale msuze to zalatwic jak mnie paly zlapia niewiem jak sie wytlumacze

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

czy przypadkiem dokumenty których ci brakuje to umowy, /faktury/ pomiędzy komisami.

bo czasem jest tak ze ktoś kupuje auto , i go nie rejestruje /tak też można/ i tak jest kilka razy.

a w urzedzie musi byc " ciagłosc" w dokumentach.

tzn, kolejno musza sie zgadzac wlasciciele pojazdu.

koles z dowodu ma umowe z panem x ,pan x z pamen y, pan y z pamen z, a pan z z tobą.i wtedy wszystkie umowy musza byc

i może właśnie brakuje ci faktury pomiędzy dowodem rej. a komisem w którym kopiłeś.

a w krakowie wymagają jeszcze żeby każda była opłacona w skarbówce,

Opublikowano

wlasnie wszystkie umowy mam faktury wszystko mam a ona odemnie wymaga zaswiadczenia o prowadzeniue dzialalnosci od klijenta ktury kupil to autko 3 lata temu dlamnie to ejst smieszne niewiem po co to jej ona nie potrafila mi wytlumaczyc mi tego

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
moj znajomy kiedys niemog zarejstrowac auta ktore przywiozl z niemiec i niechcieli mu go zarejstrowac wiec pojechal do kuzyna do klodzka i spisali fikcyjna umowe ze sprzedal kuzynowi kuzyn zarejstrowal u siebie pozniej znowu spisali umowe ze niby kuzyn sprzedal jemu poszedl z ta umowa to wydzialu komunikacji unas w miesicie i normalnie mu zarejstrowali bez probleemu :) wiec sproboj tak samo jesli masz ochote.
Opublikowano
a czy to autko "chodziło" z komisu do komisu?? i czy masz umowę z właścicielem który jest wpisany w dowodzie??
Opublikowano

Komisy Samochodowe w PL dzialaja na podstawie luki prawno/podatkowej.

to juz nie jeden klopot ktory powstal poprzez Komis.

Umowe zawsze sie spisuje z Wlascicielem pojazdy umowy z komisow czasem maja luki prawne i placi sie niby wat ktory odlicza sie a i tak po paru latach przyjdzie ten wat zaplacic.

Umowa miedzy komisami jest tylko i wylacznie do wgladu Urzedu skarbowego lub innej instytucji do tego upoważnionej.Osoby 3-cie nie maj wgladu do takich dokumetow , dziwi mnie ze wymagaja takich to kwitow.

Jak urzad ma jakies zastrzezenia to sie sam powienien uporac z tym , no ale to Polska i urzedasy maja pionkow do robienia czarnej roboty utrudniajac tym samym zarejestrowanie pojazdu

Opublikowano
Poniewaz kupiles na fakturę VAT to pani zażądała od Ciebie tzw KRS-u ( Krajowy Rejestr Sadowy)- jest to zaswiadczenie ze komis jest wpisany do ewidencji dzialalności gospodarczej.Musi Ci taki domument wydać komis - oryginał lub kopia potwierdzona- teraz tego wymagaja wydzialy komunikacji- nie wystarcza im sama faktura VAT.Jeżeli szło to przez inne komisy to pewnie też ten dokument jest potrzebny dla każdego komisu oddzielnie.Komis nie robi Ci żadnej łaski - ten dokument musisz otrzymac razem z fakturą - sam ostatnio rejestrowalem samochod zakupiony na fakturę , tylko ze wiedzialem co mi potrzeba i od reki otrzymalem KRS.
Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano
Kolega ma rację,KRS lub wpis Działalności Gospodarczej w zależności na jakiej zasadzie działa komis.Najgorzej jak któryś z komisów juz nie istnieje,kolega tak miał tak chyba nie całe 2lata temu,mina jak diabli :mad2: To był trzeci komis od którego kupił autko,zero dokumentów z poprzednich.Na koniec okazało się że włascicielami poprzednich komisów byli współwlasciciele ostatniego,kombinatorzy dwa miechy załatwiania,nic tylko kałacha kupic...
Opublikowano

tak ale ja czytalem ze faktura fav jest dokumentem podstawa do zarejstrowania auta troche posiedzialem w prawie i znalazlem z Dz.U. z 2002r ze wlasnie na podstawie tej faktury powinni mi zarejstrowac autko ale stwazaja problem dzwonilem do ministerstwa transportu i tam mnie tez poimformowali ze jakies papiery z przed 3 lat nie sa mi potrzebne ale urzedy sa madrzejsze i nie respektuja prawa ale jusz na dniach ma domnie przyjsc wlasnie trakowe zaswiadczenie z komisu i jsuz sie przejde z pismem kture wystosuje do takowego urzedu z prozba o zarejstrowanie i zobaczymy jak oni na to zareaguja

P.S.

sory ze mnie nie ma ale caly czas praca , wioska , garaz i robiem 2 bumki naraz tzn jedna rozbieram a drugom skladam :D :D

Pozdrawiam

Łukasz