Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niedawno kupiłem auto i dopiero przy kontroli ciśnienia okazało się, że mam 195 a jutro jadę w trasę po niemczech ok 700 km. Da się na nich jechać chociaż 150 km/h ?? Auto trzyma się stabilnie, najszybciej jechałem 130
Opublikowano
Niedawno kupiłem auto i dopiero przy kontroli ciśnienia okazało się, że mam 195 a jutro jadę w trasę po niemczech ok 700 km. Da się na nich jechać chociaż 150 km/h ?? Auto trzyma się stabilnie, najszybciej jechałem 130

A czy szerokosc opony ma cos wspolnego z predkoscia poruszania. Lepiej sprawdz jeszcze jaki masz indeks predkosci, moim zdaniem powinienes miec minimum H.

Powinny byc 205/65R15 lub 225/60R15. Sprawdz jaka jest roznica obwodu w Twoim przypadku:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

BTW: nie spotkalem jeszcze E39 na oponach <205, kto to zalozyl?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
A czy szerokosc opony ma cos wspolnego z predkoscia poruszania.

No, poniekąd ma.

Węższe opony mają z reguły niższy indeks nośności. Założenie takiej opony do ciężkiego auta spowoduje że bardziej się ona będzie nagrzewać, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach, czyli np. przy wysokich prędkościach. Przegrzana opona może wystrzelić.

Dla porówniania, większość opon 195/65/15 ma indeks nośności 91. 205/65/15 - 92-94; 225/60/15 - 95-96. Nie kojarzę w tej chwili jaki jest minimalny indeks zalecany do 520i. Do mojego jest chyba 94, więc założenie opony z indeksem 91 byłoby trochę ryzykowne, ale jedynie w przypadku gdybym jeździł autem zapakowanym na full (komplet pasażerów i bagażu) i jeszcze z większą prędkością.

Opublikowano
no i sprawdziłem indeks jest 91V z tyłu i 91H z przodu :( to chyba to ? (równa się max 130 km/h) :( Niestety autko będzie trochę zapakowane. jaki jest indeks dla mojego ? (maksymalne obciążenie dla 91 to 615 kg na oponę czyli łącznie 2460kg starczy ?
Opublikowano (edytowane)

91 to indeks nośności, a literka oznacza indeks prędkości. H to akurat maks. 130 mil na godzinę, a nie 130 km/h. :)

Co do maksymalnego obciążenia, to nie jest to takie proste, bo masa nie rozkłada się równomiernie na każdą oponę a dodatkowo w trakcie jazdy występują przeciążenia (np. przy hamowaniu, przyspieszaniu, pokonywaniu zakrętów, najeżdżaniu na obiekty typu. krawężniki, itd.)

Edytowane przez Pete
Opublikowano
lepiej je zmien... ja tez kupilem swoje auto na takich oponach i przy predkosci 140 km/h jadac na autostradzie i wjezdzajac i wyjezdzajac ze strefy gdzie byly sciany wygluszajace czulem jak mi dupe przestawia :shock:
Opublikowano
91 to indeks nośności, a literka oznacza indeks prędkości. H to akurat maks. 130 mil na godzinę, a nie 130 km/h. :)

Co do maksymalnego obciążenia, to nie jest to takie proste, bo masa nie rozkłada się równomiernie na każdą oponę a dodatkowo w trakcie jazdy występują przeciążenia (np. przy hamowaniu, przyspieszaniu, pokonywaniu zakrętów, najeżdżaniu na obiekty typu. krawężniki, itd.)

a nie jest tak że indeks uwzględnia już te działania ? Opony i tak zmienię :8)

Opublikowano

Jakiś margines bezpieczeństwa napewno producent założył, choć napewno nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego, bo dużo zależy od konkretnego auta, na którym się taką oponę zamontuje.

Dodatkowo komplikuje sprawę fakt, że maksymalną nośność opona uzyskuje przy jakimśtam określonym przez producenta ciśnieniu. Jeśli ciśnienie jest mniejsze, to i nośność jest odpowiednio mniejsza.

Opublikowano

Zastanawiam sie jak można wlożyć do E39 opone o rozmiarze 195.

205 to jest juz minimum choc ja osobiście napewno nigdy nie założyłbym tego do beemki. :|

Opublikowano
Zastanawiam sie jak można wlożyć do E39 opone o rozmiarze 195.

205 to jest juz minimum choc ja osobiście napewno nigdy nie założyłbym tego do beemki. :|

Ja mam takie opony na zime i wszystko jest w jak najlepszym porzadku (zima lepiej sprawoja sie wezsze opony, wiekszy nacisk na dana powierzchnie), a w lecie jezdze na standardzie, 205/65 R15. Kupilem tylko nowe, ladne felgi i tez niezle wyglada, a na naszych dziurach przynajmniej oddache coc troche komfortu. Bo auto tej klasy powinno go dostarczac, a nie byc trzesawka. Ja jestem bardzo zadowolony i nigdy nie mialem problemow z zachowaniem sie auta na drodze.