Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie chcialbym sie dowiedziec czy w Tds-ie z 98 roku da sie sprawdzic rzeczywisty stan przechasanych kilometrów. Jestem wiecej niż pewien że moje autko ma cofany licznik i chcialbym wiedziec ile ma naprawde ;]

Slyszalem kiedys ze mozna to sprawdzic poniewaz komp zapisuje ile litrow paliwa juz spalil, że to należy podzielic przez srednie spalania ale jak gdzie i czym to zrobic??

Opublikowano

w BMW po 98 roku mozna sie podlaczyc do kompa i cos tam wykarze.

Po drugie bylo kiedys na forum juz o tym ze jesli przy liczniku dziennym km masz kropke za km to nie zgadza sie przebieg auta z komputerem sterujacym...czy jakos tak :D

pozdro.

Opublikowano

Jesli byl cofniety, przez kogos, kto ma o tym pojecie, to nigdy sie nie dowiesz jaki byl prawidziwy przebieg... :norty:

Kropka przy przebiegu pojawia sie jesli przebieg w liczniku rozni sie zbyt wiele od przebiegu zapisanego w LCM. Z tego co pamietam, to dopuszczalna roznica to 300km.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

dokładnie u nas "cofacze" raczej mają pojęcie co robią i nie jesteś w stanie dojść przebiegu

jeśli ktoś wymyśli coś nowego żeby sprawdzić przebieg to już kilka dni później będzie się robić tak by była nieskuteczna

Opublikowano

Witam,

Jak najbardziej jestes w stanie sprawdzic oryginalny przebieg. Znajdz kogos kto ma kompa z dobrym oprogramowaniem (modic lub gt1) i w tedy wyjdzie wszystko najaw. W wiekszosci modulow jest zapisywany oryginalny przebieg wiec jezeli ktos grzebal to najprawdopodobniej zrobil to w module "inst. cluster" lub moze jeszcze w paru innych mala jest szansa, ze pozmienial przebieg we wszystkich mozliwych modulach wraz z imobilajzerem. Istnieje oczywiscie mozliwosc zmiany stanu licznika we wszystkich modulach ale to juz musi zrobic osoba dobrze znajaca sie na rzeczy a i taki manewr sporo koszutuje.

Jak nie znasz nikogo z odpowiednim sprzecie to jedz do servisu i powiedz oco chodzi a oni sprawdza ci wszystkie moduly no i wybulisz gdzes oczywiscie 150zl.

pozdrawiam

Opublikowano
ci którzy sprowadzają samochody cofają liczniki tak żeby się nie dało sprawdzić, tym bardziej w serwisie, gdzie każdy jedzie sprawdzić stan oglądanego samochodu
Opublikowano
Jak "dobrze" jest cofnięty licznik to się nie dowiesz na temat faktycznego przebiegu. Można to jedynie ustalić pośrednio i w dużym przybliżeniu po stanie auta i jego podzespołów. Fatycznie jest coś takiego, że od skasowania ostatniej inspekcji komputer zlicza dni i ilość zużytego paliwa i pośrednio można się zorientować ile minęło od ostatniego kasowania inspekcji, co pomaga przy weryfikacji książki serwisowej (ale wykasowanie tego to kwestia minuty).
Opublikowano
ja mam tds z 98r i mam najechane 190tys (jestem pierwszym swieckim wlascicielem owego auta gdyz dwaj poprzedni to byli ksieza) posiadam ksiazke itp wiec niekoniecznie auto z tego roku mosi miec np 300tys liczy sie stan a nie wskazania licznika,pod warunkiem ze nie jest to pol miliona bo wtedy wszystko sie zdazyc moze.
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.