Skocz do zawartości

[E34] silnik krokowy- M50 B20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ponieważ długo szukałem na forum i wątków odnośnie tego silnika krokowego jest dużo, ale nigdzie nie znalazłem gdzie on się znajduje. W M20 był na wierzchu i nie było problemu, a w M50 nie wiem gdzie go szukać, a może go nie ma?????Może inny element kontroluje powietrze biegu jałowego, tak czy siak gdzie go szukać :? Chciałbym go poprostu wyczyścić bo zima idzie a wiadomo w zimie wszystko staje sie gestrze i gorzej chodzi, silnik też jak ma jakies zabrudzenia to własnie w zimie mogą wyjśc ja jaw. Pod spodem zamieszczam zdjęcie, może ktos poprostu wkaże gdzie on jest.

http://www.barto.ralliart.org/zdjecia/silnikkrokowy.JPG

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

super :P , tak myślałem ze to to, ale nie byłem pewien, , musze sie wczytac i znaleść opis demontazu. jeszcze raz dzieki, konkretna odpowiedż :cool2:

zapytam jescze

Na tym schemacie jest taka siateczka nr 2 przed przepływomierzem, czy ta siateczke sie też raz na jakis czas wymienia???? Niby powietrze tam jest czyste ale po paru latach siateczka moze być juz brudna i zapchana????Wymienia sie czy nie???

Opublikowano
niedawno tez czyscilem u mechanika silnik krokowy, byla faktycznie czarny, przedmuchalismy go beznyna + sprezone powietrze, ladnie sie czysty prezentowal, ale niestety nie dalo to spodziewanego efektu - wolne oborty nadal faluja, wczoraj inny mechanik mowil ze czyszczenie nie zawsze pomaga, czytalem na forum ze faktycznie czasami nalezy go wymienic, z kolei inni mocza go 12h w benzynie i kurde sam juz nie wiem :?

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano

Czy wymieniać?

Zastanawiałem sie też nad wymianą tylko mechanik powiedział: po co? i tak za rok bedzie to samo.

Niestety u nas bardzo często tankujemy wyroby benzynopodobne i silniczek sie zasyfia.

Tyle, że jak wyczyszcze u siebie to jest git, a jak czyszczenie nie pomaga to też nie wiem. Moze to falowanie spowodowane jest czymś innym.

Opublikowano
Hmmmm ?! Mnie się wydaje, że jakośc paliwa nic nie ma do silniczka krokowego - przecież on się z nim nawet nie styka ... Co najwyżej moze zależeć od stanu filtra powietrza i w ogóle zanieczyszczeń powietrza ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
No jakiśc paliwa (benzyny nie wpływa), ale gaz chyba leci przez ten silniczek a gaz moze niesc ze sobą troszke tłuszczu. CHyba że sie myle bo mozliwe ze na silniczek krokowy idzie czyste powietrze np sprzed miksera (gaz - generacja II ). Tak czy siak, zawsze cos tam może zabrudzić ten silniczek, co już jest potwierdzone ze czyszczenie nie raz pomogło

Opublikowano

Jeżeli chodzi o gaz to tak (jeżeli nie mamy na wtrysku ...).

Ale "af175" napisał "wyroby benzynopodobne" więc mam na myśli bezynę, a nie gaz.

Co do czyszczenia itd. to OK. - ja też sobie przeczyściłem i teraz silniczek krokowy chodzi znacznie lepiej - ale wpływu na "właściwy" silnik nie zauważyłem ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Tak to juz jest, jak techniczne beztalencie (czyli ja) próbuje zgłębić tajniki działania swojego samochodu, za wyrocznie przyjmując każde słowo mechanika - robi potem z siebie idiotę na forum.

Co w końcu zasyfia silnik krokowy??? gaz, powietrze?

Opublikowano

Powietrze, a jak masz instalacje gazową to także może być gaz - pod warunkiem, że nie jest to instalacja wtryskowa gazowa i "wpięto się" z instalacją gazową przed silnikiem krokowym (to już w różnych modelach silników może być róznie ...).

Można krótko powiedzieć, że silnik krokowy jest pomiędzy filtrem powietrza (za "przepływką"), a kolektorem dolotowym.

Stronka

• 6 lat później...
Opublikowano

Moglbym was prosic jeszcze raz o wrzucenie tych fotek bo juz wygasly a sam chcialbym zajac sie tym silniczkiem krokowym.

Bylbym bardzo wdzieczny.

Tak apropo jesli czyszczenie nie przyniesie efektu to warto wogole kupic uzywke takiego krokowca czy to sensu nie ma?

Opublikowano

ja czyściłem u siebie..efekt że tak powiem jest bo jest ale nie jakoś super długo. w M50 pod kolektorem dostęp trudny ale spokojnie idzie to zrobic bez odkręcania kolektora. Ściągasz filtr powietrza, przepływke i jak masz w miare szczupłą rękę to wbijasz ją pod kolektor i zostaje tylko ściągnięcie 2 przewodów i wypięcie wtyczki. Ja wyczytałem żeby nie moczyć w beznynie tylko w nafcie i tak też zrobiłem, 12h sobie leżał i fakt coś to dało. samej roboty może na 20 minut więc chyba warto.

aaa i uważaj żeby nie zamoczyć końcówki od wtyczki :D

powodzenia;)

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!