Skocz do zawartości

pytanie na temat zmiany przeplywomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a wymieniłeś przepływomierz na nowy czy używany? ja właśnie będę w poniedziałek go wymieniał na nówke i na pewno jade na komputer. poza tym świeci mi się kontrolka silnika a zmiana przepływomierza może pomóc...

nowy przepływomierz+komputer=lepsza jazda! pozdrawiam!

Opublikowano
sama wymiana niewiele daje ,sterownik czyta dane zapisane z poprzedniej uszkodzonej przeplywki mimo jej wymiany na sprawna(tak jest w e46, w e39 ponoc wystarczy wymienic przeplywka i juz po klopocie),trzeba wprowadzic nowy program,(polecam jednak tutaj ASO)dopiero po tym auto wraca do normalnosci i robi przeciag podczas przyspieszania :D kolega mazur o tym duzo pisal .proponuje poszukac
Opublikowano
Witam !!! Trzy tyg. temu wymieniłem przepływke na nowa PIERBURGA i nie wprowadzałem ŻADNYCH zmian w kompie !!! Wszystko działa jak powinno !!! Pozdrawiam
Opublikowano
Ja wymieniłem tylko przepływke na oryginalną BOSCH'a zadnego programu nowego nie wgrywalem i smiga bez problemu.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
z tym programowaniem jest tak:jeśli kupiłeś przepływomierz o takich samych nr jak ten który był w aucie,to wymiana może przynieść efekt bez ingerencji w kompa,ale jeśli kupiłeś przepływke o innych nr to konieczne jest programowanie pod nowy zamiennik.Np.przepływomierz o nr 0928400314 nie jest już dostępny(chyba że przeleżał gdzieś w magazynie)i w jego miejsce montuje się dwa inne zamienniki np.0928400527 lub drugi którego nr. nie pamiętam(mowa o BOSCHU).Jeśli chodzi o te podrubki z allegro to uważam że są nic nie warte,wiele z nich poprostu nie działa,mają błędy i po zamontowaniu samochodem może szarpać(ale moc już będzie jak trzeba),jeśli u kogoś ta podruba działa bez problemu to ma szczęście,tylko ciekawe jak długo.Jeśli chodzi o przepływomierz PIETBURGA(nie pamiętam jak to się pisze)to tak jest godny polecenia.Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja wymienilem przeplywke tylko ze nie od bmw tylko od mercedesa koncowka nr mercedesa 025 nr bmw 029 czy mozna zmienic soft i ile to kosztuje. dodam ze samochod chodzi lepiej ale raz chodzi dobrze a przewaznie zle szarpie traci moc itp na starym org bylo gorzej

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A kto się orientuje jaki jest koszt przeprogramowania pod nową przepływkę?

Ja mam kupioną nową oryginalną Boscha 0928400527, wcześniej była montowana 0928400314. Trzeba przeprogramować. W jednym z ASO krzyknęli mi cenę 600 zł. Trochę sporo.