Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas na wymianę oleju. Na metce jest zapisane, ze Niemiaszek wymienił olej wlewając AVIA MULTI CFE 10W-40

Znalazłem taki olej w internecie i wydaje się, że ok. Leją go do beemek.

Co taraz wlać? Bo ten powyżej, to chyba półsyntetyk. Czy lać półsyntetyk, czy może syntetyk? Auto rocznik 1999, 135000km, 318i

O olejach było sporo i raczej wybiorę coś z tych trzech marek: Castorl, Mobil, Shell

Opublikowano
tak jak pisze kolega Benetton lepiej nie lac i zostać przy półsyntetyku, chociaż znam paru ludzi co po kupnie auta skoczyli z mineralnego na pelen syntetyk :shock: ja jednak bym tak nie zrobil
Opublikowano
Jak nie szkoda ci sianka to wlej syntetyk 5w40 i zobacz jak bedzie, czy nie bedzie bral oleju, jak nie to ok, jezeli tak to bedziesz musial wrocic do 10w40.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
Witam

Jest taka stara zasada zeby nie lać oleju syntetycznego jesli wczesniej silnik byl zalany polsyntetykiem lub mineralnym.

Ja tam słyszałem inną starą zasadę że tylko z minerala nie wskakuje się na syntetyki i semisyntetyki... to ma logiczne wytłumaczenie, bo te oleje się od siebie bardzo różnią....

Opublikowano
Jak nie szkoda ci sianka to wlej syntetyk 5w40 i zobacz jak bedzie, czy nie bedzie bral oleju, jak nie to ok, jezeli tak to bedziesz musial wrocic do 10w40.

kolega Rynoiu dobrze pisze - po jakimś czasie możesz jeszcze dla pewności upuścić trochę oleju z miski i zobaczyć, czy jest klarowny

autko z 99 roku powinno bez problemu śmigać na full syntetyku

podejrzewam, że niemiec nalał taniego oleju przed sprzedażą i dali mu taka metkę - masz na niej przebieg? masz książkę serwisową? co było wcześniej lane?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

kolega Rynoiu dobrze pisze - po jakimś czasie możesz jeszcze dla pewności upuścić trochę oleju z miski i zobaczyć, czy jest klarowny

autko z 99 roku powinno bez problemu śmigać na full syntetyku

podejrzewam, że niemiec nalał taniego oleju przed sprzedażą i dali mu taka metkę - masz na niej przebieg? masz książkę serwisową? co było wcześniej lane?

Książka jest, ale nie ma tam zaznaczonego typu oleju. Stoi tylko, że wymieniano olej i jaki serwis to robił. Ostatnie 3 wymiany, to ten sam serwis KIA MOTORS, czyli pewnie ten sam olej. Wcześniej wymieniał w ASO BMW.