Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam pytanie,moja 520i czasami nie odpala za pierwszym razem,trzeba czasami trzy razy pokrecic rozrusznikiem,czy ktos może sie z tym juz spotkał? Pozdrawiam.
Opublikowano
może walnął Ci czujnik temp.silnika. Niestety taką uciążliwość można sprawdzić tylko na kompie, a w grę wchodzą zawsze 2 czujniki, najczęściej nawala ten o którym napisałem, koszt w ASO 500zł.
Opublikowano
sprawdz pompe paliwa czy dobrze działa-trudno na odległość coś typować jedz na komp i szukaj , reszta to domysły, ale to może byc daleka droga u mnie w okolicy [Dębica] ,gościu bierze za podpięcie 60 pln-idzie ścierpieć--pozdro- :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

Co do czujnika temperatury w silnikach M20 i M30 można sprawdzić czy jest sprawny poprzez zmierzenie jego rezystancji:

temp cieczy chłodzącej 20 ± 3ºC .......... 2.3 - 2.7 kΩ

temp cieczy chłodzącej 80 ± 3ºC .......... 0.30 - 0.36 kΩ

temp cieczy chłodzącej -10 ± 3ºC .......... 8.20 - 10.5 kΩ

Opublikowano
Dzieki za podpowiedzi,dodam jeszcze ze kiedy wyłacze silnik i zapale go po paru sekundach to odpala odrazu,a jesli odczekam kilkadziesiat minut to odpala za drugim lub trzecim razem,pozdro.ps.a poza tym chodzi bez zarzutu.
Opublikowano
Dzieki za podpowiedzi,dodam jeszcze ze kiedy wyłacze silnik i zapale go po paru sekundach to odpala odrazu,a jesli odczekam kilkadziesiat minut to odpala za drugim lub trzecim razem,pozdro.ps.a poza tym chodzi bez zarzutu.

A może najzywklej paliwo ucieka ci z przewodów?

Po chwili od wyłączenia jest i pali. Po pewnym czasie się cofnie i zanim pompa napompuje ty kręcisz dwa,trzy razy. Może to pompa już nie trzyma lub jakieś inne zaworki. Może świece lub inne rzeczy(czujniki itp).

Sprawdź organoleptycznie z rana po postoju, czy jest paliwko w przewodach, w jakim stanie są świece, itp.

Jak się uporasz to dawaj znać. Może komuś się przyda rozwiązanie twojego przypadku. Takich co bumki źle kręcą jest paru dziennie na forum.

Pozdrówka

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Swiece sa ok,maja zaledwie 4 tys.przebiegu,zreszta bardzo dbam o to co trzeba w silniku wymieniac i regularnie to robie,chociaż niebardzo wiem o jakie zaworki ci chodzi,jak dojde co to za przyczyna to oczywiscie podziele sie tym na forum,pozdro.
Opublikowano
Witam,chyba znalazłem przyczyne kiepskiego odpalania,styki kabli na czujniku temperatury były dosyć mocno zaoksydowane,troche czyszczenia i WD-40 zrobiły swoje,teraz odpala jak nowa,dzieki wszystkim za porady,pozdrawiam.
Opublikowano
a tak sie spytam , co ma czujnik temp silnika do odpalania ?

Witam,bmw ma dwa czujniki temperatury,jeden jest do tablicy dla informacji kierowcy i posiada jedno wyjscie elektryczne,drugi podaje informacje do komputera aby ten mogł odczytac czy silnik jest zimny czy ciepły aby ustalic dawke paliwa przy rozruchu,ten czujnik posiada dwa wyjscia elektryczne,pozdrawiam.

Opublikowano
a tak sie spytam , co ma czujnik temp silnika do odpalania ?

Witam,bmw ma dwa czujniki temperatury,jeden jest do tablicy dla informacji kierowcy i posiada jedno wyjscie elektryczne,drugi podaje informacje do komputera aby ten mogł odczytac czy silnik jest zimny czy ciepły aby ustalic dawke paliwa przy rozruchu,ten czujnik posiada dwa wyjscia elektryczne,pozdrawiam.

Gdzie znajdę ten czujnik, który śle info do kompa?

Silnik M50.

Pozdrawiam, Michał