Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a jak wyciągnąć radio w E39? Właśnie mi piksele nieświecą i chciałem to naprawic ale nie zabardzo wiem jak wyciagnąć radio. NIechciałbym czegoś poniszczyć.Mam BUSINES CD. Proszę o pomoc
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

To dość długi tema poruszany na różnych forach i w różnych wątkach. Można oczywiście próbować samemu. A nuz sie uda. Ja miałem ten sam problem w e39. Ale nie zdecydowałem się ryzykować. Pojechałem do Koszalina. Tak jest spec o tych rzeczy. Zapłaciłem 350 złotych i dostałem rok gwarancji. 100% pixeli świeci.

Mówię o wyświetlaczu pod licznikiem.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
To dość długi tema poruszany na różnych forach i w różnych wątkach. ...

Tak? To może podeślesz jakiegoś linka :shock:

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

viewtopic.php?f=71&t=62660&p=726405&hilit=pixele#p726405

mam szukać dalej?? myślę, że trzeba szukac w starszych. Interesowałem się tym tematem dobry rok temu i czytałem tu i różnych próbach.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Opublikowano

viewtopic.php?f=71&t=62660&p=726405&hilit=pixele#p726405

mam szukać dalej?? myślę, że trzeba szukac w starszych. Interesowałem się tym tematem dobry rok temu i czytałem tu i różnych próbach.

viewtopic.php?f=72&t=7996&hilit=naprawa+pixeli&start=45

to dość obszerny wątek :D

Freude am fahren

Opublikowano
No ja mam problem z pikselami w BC, nie w liczniku , ale dzięki - poszperam

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Wiesz, byłem w Koszalinie, zrobiłem to u niego. Zapłaciłem, założył swoje plomby, dał bodajże rok gwarancji. Bardzo dobry fachowiec. Oczywiście można to zrobić samemu. Może się udać a może nie. Ja wolałem nie ryzykować. Wiem, że naprawia tez wyświetlacze BC ale w mojej e39 akurat z tym nie miałem problemu.

Zresztą pewnie nie tylko on.

Freude am fahren

Opublikowano
Zrobiłem dziś sposobem autora postu porawke z wyświetlaczem CD Buisness.Efekt 95% sukcesu tzn coś się trafi słabo świecącego na wyświetlaczu ale w porównaniu z tym co miałem wcześniej pełen sukces.Wystarczy mieć chęć do podłubania troche ostrożności i cierpliwosci i wasze wyświetlacze będa jak nowe.Autor miał patent super .Zrobiłem dokładnie jak on czyli nakłuwanie potem troszke te miejsce rozmasowałem malutką kuleczką ,nakleiłem taśme izolacyjna ,założyłem tą gumeczke i następnie blaszke zaciskającą a do teko małymi szczypcami lekko zacisnąłem tą blaszke zeby lepiej dociskała ścieżki .Polecam metode jak najbardziej.POzdr
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

I ja zabrałem się za naprawę pixeli martwych w moim MIDzie. Jestem w szoku, że metoda nakłuwania działa :norty:

Do tej pory w moim MIDzie było około 50% pixeli martwych. O ile na tej górnej linii wyświetlacza można było coś jeszcze odczytac bez większych problemów (większe napisy więc i braki jakby mniejsze) o tyle w dolnej linii - zwłaszcza w opcji uruchomionego kompa - trzeba było trochę pokombinowac, zeby się domyślec co tam może pisac.

Po mojej naprawie obecnie jest tak:

http://images39.fotosik.pl/740/5cec6395361547c3med.jpg

http://images49.fotosik.pl/745/e6b9e57260299af1med.jpg

http://images45.fotosik.pl/747/1c4b7ca3a1a608eamed.jpg

Widzę, że jeszcze kilka martwych pixeli jest w dolnym lewym okienku oraz jedna linia pionowa martwa jest w miejscu, gdzie zegarek wyświetla godzinę. Ale to i tak jest miodeczek w porównaniu z tym co było :mrgreen:

Póki co zostawiam to tak jak jest w myśl zasady - nie przekombinuj bo spieprzysz! :mrgreen:

Pzdr.

P.S. Naprawa tego jest tak na maxa żmudna, że szok - po 10 minutach dostaje się oczopląsu i kręci się we łbie od gapienia się w te milimetrowe ścieżki, których jest tam pierdyliard... :roll:

Opublikowano
Gdzie dokładnie nakuwać te otworki ? trzeba przerywać małe przewodziki które idą w taśmie czy właśnie otworki robić pomiędzy ?
Opublikowano

Nic broń Boże nie przerywac! Jak rozkręcisz radio to z reguły najcześciej pomaga nakłuwanie od strony mocowania taśmy z płytą główną. Na krawędzi płyty głównej od strony wyświetlacza jest wsunięta taka metalowa blaszka w kształcie kwadratowej litery "C". Musisz ją wysunąc, następnie taśmę delikatnie rozprostowac i w środku taśmy, zobaczysz taką gumkę idącą przez całą szerokośc taśmy. Zdejmujesz tą gumkę i ona odsłania Ci miejsce, w którym taśma jest przyklejana/mocowana do płyty głównej. Jest to pasek szerokości około 3 mm. I właśnie ten pasek trzeba nakłuwac przez całą długośc taśmy - każdą ścieżkę osobno. Zresztą miejsce to jest dośc dobrze pokazane na pierwszej stronie tego tematu, w ostatnim poście użytkownika Księciuniu, na dolnym obrazku. Musisz to robic dokładnie aby idealnie trafiac w te ścieżki. Chodzi o to, że tym nakłuwaniem nie tyle przebijasz ścieżkę co ją dogniatasz to płyty głównej, poprawiając kontakt między nimi bo po latach użytkowania właśnie to połączenie taśma-płyta się rozkleja i znikają piksele. Potem wszystko musisz dokładnie zmontowac. Możesz między tą gumkę a miejsce nakłuwania dociąc i połozyc jakąś cienką tekturkę - poprawi to docisk taśmy do płyty radia. Oczywiście z grubością tej tekturki nie możesz przesadzic bo potem będziesz klął żeby tą metalową szynę znów wsunąc na krawędź płyty - szyna jest dośc podatna na zgniecenia jej więc trzeba to robic z wyczuciem.

Pzdr.

Opublikowano
Dzięki Ci bardzo za wyczerpująca i bardzo dokładną instrukcje. Pozdrawiam
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam.Ja właśnie wczoraj miałem przyjemność naprawiać pixele klimatronika w moim BMW :) i pełen sukces,nikt mi tego nie chciał zrobić wszyscy fachowcy od elektroniki mówili że muszę go wymienić na nowy.I dałem sobie radę bez problemów,oczywiście z pomocą kolegi z forum który to super opisał.Rewelka pixele jak nowe.100 % zadowolenia jak coś sam człowiek zrobi i się uda :D Dzieki jeszcze raz.
  • 10 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mam prośbę czy ktoś może wrzucić zdjęcie w którym miejscu nakłuwać , chodzi o wyświetlacz ten pod radiem w e39
Opublikowano
witam. Czy naprawiał ktoś pikselki w radiu? Mi juz mało co wyświetla a zabierałem sie do tego dwa razy ale nic mi z tego nie wyszło. Co robie nie tak? A moze muszę zainwestowac w nową taśmę?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podlacze sie do pytania radio BMW Professional tyle ze umnie wyglada to tak, wchodze rano do auta "cala noc stalo" przekrecam kluczyk i radio wszystko idealnie wyswietla nazwa stacji nazwa piosenki itp ale jak juz jade to im bardzie sie nagrzewa silnik i srodek auta tym mniej widac na radiu wszystkie napisy zaczynaja znikac

mial ktos taki problem ? jak to naprawic...

• 1 rok później...
Opublikowano
Jakieś nowe sposoby w tym temacie, prócz nakłuwania? Może namiary na kogoś, kto się tym zajmuje? Radio Professional, swoją drogą jak można taki szajs wypuścić.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Sorka ze tak mało sie udzielam ale czasu ostatnio nie mam tu zaglądać :-/

W związku z licznymi zapytaniami odnośnie zdjeć to odpowiadam że nie mam tych zdjeć i nie wiem dlaczego zniknęły z forum :-(

Pozdrawiam serdeczne wszystkich maniaków BMW

Jedyna słuszna marka samochodów to BMW :-)