Skocz do zawartości

Chip tiuning vs automatyczna skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś posiada informacje jak automaty znoszą CHIP TIUNING? Chodzi konkretnie o TDSa i najlepiej skrzynię A4S 310 R, ale nie wzgardze jakimikolwiek inf.

Pozdrawiam :cool2:

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

Ja już kiedyś rzuciłem to hasło i podobno ktoś jeszcze wcześniej pisał na ten temat, ale ogółem wnioski są takie:

Skrzynia biegów jeszcze się jakoś ogarnia, ale sam TDS i tak lubi się przegrzewać przy swoich 143 koniach, a co dopiero jak go zaczipsujesz na jakieś 170. A do tego podobno strasznie kopci. Z tego co ja zrozumiałem to:

jeżeli nie lubisz swojego BMW i chcesz szybko zakończyć jego żywot- chip to właśnie propozycja dla Ciebie. :|

Opublikowano
Jak zwiekszysz moc a co za tym idzie moment to skrzyni moze tego nie wytrzymac. Przy automatach nie zaleca sie chipowania.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
  • Autor
Dzieki za podpowiedź. Najbardziej meczy mnie to kopcenie jak stary Jelcz :twisted2: .

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano

143KM na 175KM w e34 manual i tylko zakopci przy ostrym przyśpieszeniu tzn puści "dyma". Problemem jest tu raczej automat i jego ograniczenia co do max. momentu obrotowego. Musisz poszukać co twoja skrzynia "potrafi" gdzieś to tu na forum czytałem.

Pozdrawiam.

Tylko dla serii 7 www.7er.pl!!!
Opublikowano

masz skrzynie 5hp18 - i ona niestety niewiele potrafi ... przebieg masz pewnie spokojnie powyzej 200 tys - wiec ona moze sie rozleciec bez chipa ...

tds'y ladnie chodza na 170 koni - ale z manualem ..

Opublikowano
Co do tych skrzyń i momentu obrotowego,nie mam zamiaru zawirusowywać swojego TD,ale mam u siebie 4hp22 no i taka sama skrzynia była w duuuużo mocniejszym M5 E28 no i moc dużo większa niż w moim diselu,moment także,więc chyba wytrzymało by chipowanie skoro wytrzymuje taką moc i ją przenosi bez problemu,bo w fabryce takie wkładali-bo chyba nie wzmacniali skrzyń :wink:
http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg