Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli będziesz kupował w serwisie to cena ponad 600 zł i oni będą wiedzieli co masz.Jak nie to najlepiej o tych samych parametrach co masz teraz.
Opublikowano

link

Jak widać w zależności od wyposażenia były od 70 Ah do 95 Ah.

Ja miałem taki sam jak Twój, ale w ASO (po zniżkach) kupiłem 85 Ah za 420 pln.

Opublikowano

ja kupilem taki:

http://www.allegro.pl/item196974623_akumulator_bosch_silver_100ah_800a_p_f_vat_w_wa.html

mam webasto, tv i inne pierdoly ktory b.czesto uzywam, poprzedni byl juz slaby, ale ten jest kozak, jest dosyc drogi, ale jak uzywasz wielu roznych sprzetow ktore pobieraja duzo pradu zainwestuj w dobry aku, szczegolnie odczujesz to w zime jak masz diesla. U mnie nie bylo opcji zeby mi nie odpalil :)

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

• 6 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzisiaj rano po raz drugi w czasie tej zimy musiałem skorzystać z taksówki :evil: Zachciało się człowiekowi użyć Webasto (na caaałe 15 min), przyszedłem 10 min po zaprogramowanym czasie wyłączenia i tylko drzwi otwarłem, auto już nie odpaliło :mad2:

Mój akumulator zrobił to już po raz ostatni .... Mam go dość :twisted:

Mam trzy opcje jaki na zastępstwo:

1. Oryginalny aku BMW poj. 90Ah (nie wiedzą jaki prąd rozruchowy :lol: ) - koszt 489 zł,

2. http://www.allegro.pl/item272505173__nowy_akumulator_bosch_silver_100ah_830a.html#photo

3. http://www.allegro.pl/item267314202_centra_futura_cf10_95ah_3_lata_gwar_w_wa_poznan.html#photo

Cena wskazywałaby na oryginał, ale czy nie za mała pojemność?? Mam trochę tego na pokładzie i lubie sobie podgrzewać autko przed odpaleniem :mrgreen:

Jakie są Wasze sugestie :modlitwa: ?

Pozdrawiam!

Opublikowano
bierz tego boscha 100, ja taki kupilem i jestem zadowolony. Webasto moze chodzic nawet 30min czyli na maksa i nie ma opcji zeby nie odpalil, spokojnie moge sobie ogladac godzine telewizje na postoju i nie martwie sie ze mi nie odpali, nawet teraz przy mrozach gdy nie wlacze webasto i tak odpala bardzo mocno i szybko

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

• Członkowie klubu
Opublikowano
Z drugiej strony Centra ma 3lata gwarancji i 2lata assistance, a Bosch tylko 2 lata gwarancji i nie ma assistance. Centra mimo mniejszej tylko o 5Ah pojemności ma za to większy prąd rozruchowy co IMO przy dieselku jest ważne.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Wybrana Centra, słyszałem od zaufanego elektryka że z Boschem Silver mogą wystąpić problemy z przerwami na celach. Nie wiem czy to prawda, ale w każdej plotce jest ziarno prawdy :norty: Poza tym 3lata gwarancji i 2lata assistance też robią na mnie wrażenie. Jak zamontuje i poużywam "wodotrysków" elektrycznych to dam znać :mrgreen:
Opublikowano
Poszukaj akumulatora do diesla. Firmy robią specjalnie z większym prądem rozruchowym, co w dieslu ma bardzo duże znaczenie. Poszukaj jakiś 90-100 Ah (więcej nie ma sensu), ale z prądem minimum 800 A. A są takie nawet 900 i 1000 A.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja mam centre future 95 Ah, zespula sie, to fakt, ale to moje zaniedbanie, bo akumulator bardzo czesto byl niedoladowany (rzadko jezdze), a w pewnym momencie poszedl na miesiac na kolki (padla skrzynia)...

kiedy aku padl, zadzwonilem na info linie, przyjechal serwis i wymienil za free, generalnie mysle, ze to dobry aku

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Poszukaj akumulatora do diesla. Firmy robią specjalnie z większym prądem rozruchowym, co w dieslu ma bardzo duże znaczenie. Poszukaj jakiś 90-100 Ah (więcej nie ma sensu), ale z prądem minimum 800 A. A są takie nawet 900 i 1000 A.

..Aku.dobiera sie do alternatora...jak bedzie za duze to aku.bedzie zawsze niedoladowane...za male aku. moze wystapic przeladowanie....jedno i drugie bardzo niedobrze.. :nienie:

Opublikowano

..Aku.dobiera sie do alternatora...jak bedzie za duze to aku.bedzie zawsze niedoladowane...za male aku. moze wystapic przeladowanie....jedno i drugie bardzo niedobrze.. :nienie:

BMW to nie PF126...

Opublikowano

BM to nie PF126.W..

a kto tu to ma.. :?: nie rozumiem

• Członkowie klubu
Opublikowano

Panowie :) Oryginalne aku, bodajże Varta je robi dla BMW ma 90Ah pojemności i prąd rozruchowy 740A. Centra Futura ma 95Ah pojemności i 900A prąd rozruchowy, jak do tego dodamy 3lata! gwarancji i 2lata assistance (przyjeżdżają na telefon jak aku padnie, NIEZALEŻNIE od tego czy to wina aku, czy wina złej eksploatacji jak pisał Bono). Jak przez złą eksploatacje padnie Wam aku w okresie gwarancji to go Wam wymienią na nowy :cool2: Moim zdaniem parametry użytkowe i warunki gwarancyjne są nie do pogardzenia :norty:

P.S. Dzisiaj po 20min pracy Webasto, rozruch nastąpił praktycznie od dotknięcia, rozrusznik zakręcił jak nigdy dotąd :twisted2:

Opublikowano

Polecam Centre, jak mi padnie orginalny w E36 to juz chyba jest stary to tez kupie centre.

Niby polskie itd.. ale to sa naprawde dobre aku, mam je w 2 autkach dosc nowe, a jeden jeszcze taki starawy czarny jakis... i do dzisiaj dziala mimo iz stoi na mrozie itd..

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zapomnialem dodac, ze moja future zalatwil raczej niesprawny jez, ktory wyladowywal aku doszczetnie... przez tego jeza nieszczesnego, elektryk w ogole polecil mi niepotrzebnie wymiane aku

z ta wymiana nie bylo tak prosto - musialem pokrzyczec przez telefon, ale wszystko zostalo zalatwione w ciagu 4 godzin...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

pisalem ze centra sie zepsula bo mialem z aku.do czynienia.....we Ford tranzit w zime siadl aku ..kupilem nowy z centry o prodzie rozruchowym wiekszym jak powinno byc Centra taki zalecala...jak byla temp.w + to bylo OK ale jak spadla ponizej 0 to aku.nowe gorzej krecilo jak stary aku. zaznaczam ze aku byl wzmocniony do disla.....poszedl do benzyny e-34 i kreci a stary do dzis kreci w fordzie.Robic reklamacje to uziemic samochod co najmiej na 14dni jak sie nie ma na wymiane...a i tak moga stwierdzic ze to moja wina itd.

Kolega tez pisal ze nakrzyczal w sluchawke....ale przeciez o to nie chodzi...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z tego co wiem, to futura jest wykonywana w innej technologii niz zwykla centra, niewazne... nie ma aku niezawodnych bosche i tym podobne rowniez padaja jak muchy...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1