Skocz do zawartości

[e36] odkleja sie tapicerka z drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolejnym tematem mnie nurtujacym, zaraz po podgrzewanym fotelu :)

jest odklejajaca sie skorzana tapicerka z obu drzwi,

podobno jest to typowe dla niektorych starszych modeli bmw,

szukalem troche na forum, ale nic nie znalazlem, chyba ze zlych slow uzywalem

pytanie moje co z tym zrobic?

czy brac sie za to samemu?

czy mozna zdjac ta skore i przykleic na nowa samemu?

jechac do tapicera?

czy ktos to moze robil i moze podac orientacyjne koszty?

czy to jest faktycznie _typowe_ ?

bede wdzieczny za kazde wskazowki

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano

Ja podepne się pod temat.

Mam to samo u siebie w e34 odkleja mi się materiał na boczkach tylnych drzwi a ostatnio odkleja się również (chyba na pewno :?: ) derma na tych boczkach.Jakby tego było malo zaraz przed tylną szybą odkleja sie materiał z podsufidki.

Tylko u mnie dzieje się to chyba z mojej winy, ponieważ kiedyś "uprałem" środek vanishem i odkurzyłem całe wnętrze łącznie z podsufitką.

Na moje oko nie da się doprowadzić boczków do stanu pierwotnego (za bardzo napięta derma). Pozostaje chyba kupno nowych.

Pozdrawiam.

Michał
Opublikowano
U mnie w E34 bylo to samo... z tylu czesc z tworzywa obita materialem odeszla, bo nibyskórzane obicie pod nim napuchlo bez konkretnej przyczyny. Ale nie bawilem sie w klejenie itp. Kupilem (bardzo okazyjnie) od znajomego komplet od 540i - troche inna konstrukcja - obite materialem tworzywo nie jest bezposrednio na jednoczesciowym kawalku obicia, wiec nie powinno puchnac... no i mam teraz w aucie drewienko :)

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

cześć

dokleję się do tematu.....

czy ktoś może mi coś poradzić na odklejającą się podsufitówkę na wysokości głowy kierowcy (powoli proces ten postępuje....) niestety chyba na własne życzenie ponieważ za mocno czyściłem i teraz mam :( ...da się to jakoś niewidocznie podkleić- myslę że niebardzo ponieważ nawe silikon zwilża materiał i bedzie plama.....czyż nie :?:

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przy okazji czesania ebay.de pod katem teili znalazem aukcje ze skorzanym wnetrzem do e36 i tak patrze na boczki, a one sa szyte w polowie :shock: czy to przypadkiem nie jest welur obszyty skora, zreszta mniejsza z tym zastanaiwam sie czy tak nie potrakotowac mojej skory na bokach - przeszyc tak jak na fotce + klej w strzykawce punktowo zapodac? co o tym mslicie?

http://klub.chip.pl/niedz/bmw/skora_na_drzwiach_bmw.jpg

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano

witam ja miałem takie problemy z odklejającą się tapicerką potraktowałem silikonem, można kombinować z kolorem jeżeli masz czarną tapicerę to silikon czarny, a jeżeli inny kolor to najlepiej bezbarwny. Natomiast jeżeli derma lub skóra się marszczy i trudno ją naciągnąć to polecam spróbować z jakimś klejem szybko schnącym tak żeby tylko uchwycić ją i przytwierdzić w odpowiednim miejscu a potem można poprawić silikonem.

P.S Mam prośbę jeżeli ktoś z was miałby schemat elektryczny do e34 z 91r to bardzo pilnie poszukuję. Dzięki Greg

• 5 lat później...
Opublikowano
wiecie chłopaki mam ten sam problem co wy.ktoś pisał selikonem,w taki sposób można zniszczyć tapicerke.najlepiej jest kupić klej do tapety taki jak do domu.i samemu to zrobić.mówiliście że jest mocno naciągnięta,jeżeli materiał przepuszcza wode to trzeba ją zmoczyć ją gorącą wodą i na mokro macągnąć jeżeli jest ze skóry,to minimum przez 2godziny niech będzie na słońcu to zrobi się elastyczna.wrazie jakich kolwiek problemów związanych z samochodami piszcie na:[email protected] ja coś wymyśle i poradze
Opublikowano
podsófitówka.jeżeli sam materiał to klejem do tapet jeśli oderwała się od dachu to pianą montarzową nisko prężną tylko trzeba podsófitówke dobrze docisnąć na manimum 15min
Opublikowano
ludzie co wy piszecie,Tapicerka na silikon?? :duh: W internecie jest pełno specyfików do tapicerki.U mnie był także ten problem,zakupiłem na alledrogo klej tapicerski który nie przesiąka,zerwałem po części materiał,pędzlem nałożyłem klej po czym poczekałem ąz troche podeschnie i przykleiłem materiał.Zero śladów ingerencji a materiał jak przyklejony 2 lata temu tak trzyma się do dzis.
Opublikowano

Są dwa sposoby:

Pierwszy to całkowite odklejenie skóry,nałożenie kleju i jednocześnie podgrzewając przyklejenie skóry na nowo

Drugi to kupić strzykawkę z bardzo mała igła i wstrzyknąć klej w kilku miejscach.Następnie grzejąc skóre docisnąć ja do boczku najlepiej jakimś wałkiem(np do tapet) kierujac sie od środka ku brzegom.

Do podgrzania można użyć suszarki lub też opalarki.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam, ma ktoś może patent jak na nowo okleić boczki eko skórą? Mam już wszystko zdjęte,porozklejane, oczyszczone i przygotowane do klejenia, lecz po kilku podejściach ręce mmi opadają.Dodam ,że jest to wersja coupe i zaczynam od tylnych boczków.Największy problem jest z tymi zagłębieniami,jak profiluję skórę od środka do zewnątrz to strasznie zaczyna się marszczyć i zachodzić.Trzeba to robić jakoś na ciepło czy może na mokro? I czy coś trzeba podłożyć pod tą skórę (jakąś gąbkę czy co)? Każda uwaga będzie przydatna oraz fotki mile widziane :). Pozdrawaim.
Opublikowano
Miałem ten sam problem. U mnie odklejała się podsufitka w dość szybkim tempie. Przez okres 2-3 tygodni od małego skrawka po prawie całą. Niestety autko trzymałem na słońcu w lato i to przyspieszyło odklejanie się. Ja wolałem oddać do tapicera. Za nowy materiał oraz robociznę zapłaciłem 220zł.Auto oddałem po południu a rano odebrałem. Według mnie wyszło super. Wybrałem czarny materiał ( wcześniej jasna) coś ala M3. Wydaje mi się że podklejanie jest na chwilę. Jak odkleja się podsufitka to już z gąbką.