Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj padl mi akumulator w mojej 320D e46 i prosze was o pomoc jaki najlepiej kupic 72 Ah czy moze wiekszy i jakiej firmy:?:

Opublikowano
Jesli fabrycznie jest 70-72 Ah to nie ma potrzeby wkładać wiekszego . Zreszta aku o wiekszej pojemnosci moze miec wieksze rozmiary i moze nie wejsc na swoje miejsce. A co do firmy to ja uzytkuje juz w kilku samochodach CENTRE ale tylko z linii FUTURA i spisuja sie b. dobrze. No i cena tez nie jest taka zła.
Opublikowano
Włożony był pod handel jakis mały 44Ah :lol: a wyczytałem na necie ze 72Ah powinien pasowac ale utworzylem post by sie upewnic. PS w aucie jest klima webasto 4 szyby w pradzie wiec nie wiem czy moze nie wiekszy kupic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmmy ja mam u siebie 100Ah - nie mam przy sobie instrukcji :/.

Większa pojemność nie tylko jest zła ze względu na wymiary itp. ale zwyczajnie alternator może nie dawać rady z naładowaniem takiego kolosa i będzie cały czas pracował pod za dużym obciążeniem.

EDIT:

Właśnie byłem i sprawdziłem w niemieckojęzycznej instr. i dla 320d jest 80Ah.

Mam przekroczoną pojemność o 25%, myślę że to nie jest jakoś strasznie dużo ale jak padnie całkiem i będę musiał wymienić to się nie obrażę :D.

Opublikowano
Hmmmy ja mam u siebie 100Ah - nie mam przy sobie instrukcji :/.

Większa pojemność nie tylko jest zła ze względu na wymiary itp. ale zwyczajnie alternator może nie dawać rady z naładowaniem takiego kolosa i będzie cały czas pracował pod za dużym obciążeniem.

No to niezle :jawdrop:

To u ciebie alternator chyba cały czas chodzi, nawet po zgaszeniu silnika , jesli masz baterie od kombajna. U mnie w 3 litrach jest zgodnie z instrukcja 94Ah i bez problemu daje rade.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczytajcie powyżej bo edytowałem posta.

Mam auto b. krótko i tak jak pisałem wyżej, wcale się nie zmartwię jak mi padnie ten aku. z "traktora" a wymienię na to co fabryka przewidziała.

Ja bym właśnie stawiał na centra, bosh, delphi.

Dobrze, że praktycznie jeżdżę cały czas po trasie to może tak nie obciążam alt.

Markiew:

Generalnie nie dziękuję się na forum bo wyobraź sobie jak by każdy dziękował - ale miło, nie ma sprawy, kiedyś Ty mi pomożesz.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zmienialem aku w aso powiedzieli mi ze jezeli auto czesto jezdzi w miescie na krotkich trasach jest klima i webasto to 80 ah jest troche za malo.Mialem 80ah moc rozruchowa 670a i w zime rano czesto sie przyduszal przy odpalaniu co bylo przyczyna lapania drobnych bledow na kompie.Pojechalem do boscha i tam z katalogu do e 46 320d z klima i webasto zalecany jest 100ah i moc rozruchowa 800A.I taki wlasnie kupilem.W dieslach bardzo wazna jest moc rozruchowa a w 320d powinna byc okolo 800A a w malych aku takiego kopa nie bedzie.

Opublikowano
Kolego Markiew mam też w swoim to wyposażenie co ty opisujesz czyli klima webasto itp. i mam oryginalny akumulator 90 Ah i nie widze żadnych trudność typu niedoladowanie czy coś podobnego auto w zimie przy największych mrozach paliło na dotyk .zapas mocy rozruchu nie zaszkodzi w miarę mozliwości alternatora z tego co się dowiadywalem to przy webasto tak moc jest zupełnie normalna . a zresztą jeśli chodzi o zimę to nigdy nie potrzebowałem silnego akumulatora bo np. zanim wychodziłem z pracy po ośmiu godzinach to jakieś 20min wcześniej odpalałem webasto {mam na pilota } i wsiadałem do ciepłego auta włacznie z nagrzanym płynem chłodzączym czyli silnik odpalał jakby byl juz troszkę rozgrzany .
Opublikowano
Witam

Wczoraj padl mi akumulator w mojej 320D e46 i prosze was o pomoc jaki najlepiej kupic 72 Ah czy moze wiekszy i jakiej firmy:?:

Mnie jak padł po 4 latach kupiłem oryginalny w ASO - chyba 80-88 Amp a cena była jedynie o 100zł większa jak za nieorginalny w sklepie bo dałem coś ponad 350zł i wymienili od razu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... a zresztą jeśli chodzi o zimę to nigdy nie potrzebowałem silnego akumulatora bo np. zanim wychodziłem z pracy po ośmiu godzinach to jakieś 20min wcześniej odpalałem webasto {mam na pilota } i wsiadałem do ciepłego auta włacznie z nagrzanym płynem chłodzączym czyli silnik odpalał jakby byl juz troszkę rozgrzany...

I tu się mylisz.

Bo do ogrzania wnętrza pojazdu jak i silnika potrzebna jest praca nagrzewnicy (elektryczny wiatrak), no i krążenie płynu chłodzącego w układzie.

A to wszystko zjada akumulator i to skutecznie.

Opublikowano

Naprawdę . a ja myślałem że to chodzi na powietrze . :cry2:

Chyba dla tego mam tam 90Ah co ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Ja mam E46 320d 1999 r. Mam założony akumulator (z takim kupiłem to auto - jest nowy z tego roku). 60 Ah. Czy taki wystarczy do tego auta? Pozdrawiam
Opublikowano

Diesle siłą rzeczy mają większe akumulatory. Czy 60 Ah starczy... zima pokaże :) choc osobiście miałbym wątpliwości, bo mały Ah (amprerażogodziny) także potencjalnie mniejszy prąd rozruchu, a przeciez o to nam chodzi zeby był duży....

U mnie jest 92-96 Ah dokładnie nie pamiętam. W Octaviach dieslach jest 82 Ah. 60 Ah jest dobre do benzyniaka. Zimy nie przejechałem jeszcze wiec więcej nie napiszę.

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

dzisiaj dokonałem wymiany aku. w E46 320D Touring 136 PS. Po prostu posypało, przymroziło, nie odpaliłem. Próba odpalenia z innego poszła na darmo ( chyba słabe kable ). Pojechałem kupić.

W samochodzie był "oryginalny bmw" 80 AH 640 prawdopodobnie od nowości.

Kupiłem Centry "PLUS" 92AH 760 - chyba dobry innych nie było. (oznaczenie CP30):

PARAMETRY TECHNICZNE:

Pojemność: 92ah [ampero godzin]

Prąd Rozruchu: 760A [amper]

Norma dla Rozruchu: EN

Wymiary: 353dł – 175sz – 190wy

Biegunowość: P+ [prawy plus]

Jeżeli chodzi o gabaryty to był troszeczkę większy od Oryginału - dłuższy o 5 cm, szer. ta sama. Wszedł na styk większych nie kupujcie bo nie wejdą.

Dobry czy nie ? jak myślicie?

a i zapłaciłem 380 zł brutto - myślałem że drogo ale okazało się że na allegro 420 + wysłka

pozdrawiam:

Opublikowano

siema,

kupiłem miesiąc temu

Centra Futura CF07

75Ah

760(A)

i jest wszystko ok, pali i jedzie, także chyba dobry wybór

cena była 360 zł + stary akumulator,

nie wiem czy to dobra czy słaba cena bo mi się spieszyło.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy lucadore i t.w.wiesław - cenowo Wasze zakupy zupełnie OK.

Akurat padł mi akumulator 80 AH 640A - jak u t.w.wiesław oryginał.

Swoją droga 7 lat całkiem niezły wynik, żeby następny tyle wytrzymał...

Opublikowano
hej. tydzien temu kupilem aku Bosch 85ah 800 i mysle ze jest akurat orginalny mialem zalozony 80 ah ale troszke wiecej nie zaszkodzi:) Ceny sa nienormalne i juz po znizkach zaplacilem 430zl w inter cars. normalnie jedyne 570zl!!! szok ale coz.... pozdro
Opublikowano
Akumulatory poszły ostro w górę, jeszcze latem płaciłam dużo taniej w porównaniu do tego co teraz sobie krzyczą.