Skocz do zawartości

Jaki olej E46 E83 E60..2.00d ?właśc. 2.0d-proszę tu pisać!!]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam bmw 320 D 136KM przebieg ponad 350 tyś

Jaki olej zalać do tego przebiegu może być Mobil Super 5w40 Czy musi być jakiś inny konkretny

PZDR

• Odpowiedzi 410
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może być Mobil Super 5w40

Jeśli chcesz 5W40 to lepiej wybierz Motul bo przynajmniej jest full syntetykiem a ten Mobil Super jest hydrokrakiem (na bazie syntetycznej).

• Członkowie klubu
Opublikowano

Może lepiej Millers'a XF Longlife C3 5w30 http://www.racing-oils.pl/product.php?id_product=43 - mam blisko sprzedawcę tych produktów. Autko posiada filtr DPF.

Jutro wymiana, muszę coś wybrać :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
OK więc dzisiaj rano został zalany Fuchs Titan GT1 ale nie XTL - tego jeszcze przedstawiciel nie ma. Wcześniej wlałem płukankę Millers http://www.racing-oils.pl/product.php?id_product=25 w celu dokłdnego pozbycia się SLX'a Pro. Sprzedawcę polecił właśnie przedstawiciel Fuchs'a na warszwę i okazuje się, że raptem 1km o miejsca mojego zamieszkania :) Za ile polecanie jego wymieć 15k czy może mniej, 90% jeżdżę spokojnie i 10% dynamicznie na dłuższych odcinkach a nie po bułki za róg.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Byłem już prawie zdecydowany na Fuchsa Titan, jednak znajomy podsunął mi Amsoila AFL 5W40 i zachwalał ten olej. Ma/miał ktoś zalany i może podzielić się opiniami?
Opublikowano
na forum SZKODY "sikają po nogach" za tą marką...

Z tego, co słyszałem, to nie tylko tam. :]

Za 5l trzeba trochę położyć, ale według znajomego to jeden z najlepszych olei w tej cenie.

Opublikowano
Ostatecznie padło na Liqui Moly Top Tec 4100 (5W40), dzisiaj zalany, wyszło 200 zł za 6 l. Amsoila sobie odpuściłem ze względu na brak większych opakowań.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostatecznie padło na Liqui Moly Top Tec 4100 (5W40), dzisiaj zalany, wyszło 200 zł za 6 l. Amsoila sobie odpuściłem ze względu na brak większych opakowań.

a to to co niby?

http://allegro.pl/amsoil-afl-5w-40-c3-sm-cf-5l-i1764693178.html

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a to to co niby?

http://allegro.pl/amsoil-afl-5w-40-c3-sm-cf-5l-i1764693178.html

Nie za tanio coś? :think:

jak tanio?

za amerykański shit?

podniecają się wszyscy tym olejem na ostatnich 2 stronach.

mały referat napisałem w tym poście jakiś czas temu i wychodzi że amerykańskie oleje są gorsze niż te z europy.

może chcą nadrobić teraz i nowe parametry wprowadzają

Opublikowano

jak tanio?

za amerykański shit?

mały referat napisałem w tym poście jakiś czas temu i wychodzi że amerykańskie oleje są gorsze niż te z europy.

hmmm mocne słowa, masz coś na poparcie tych bluzg???

czy tylko akurat taki chymor miałeś???

Twoje referaty tez niczego sobie...

suche oznaczenia co to LL/C3/B4 itd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak tanio?

za amerykański shit?

hmmm mocne słowa, masz coś na poparcie tych bluzg???

czy tylko akurat taki chymor miałeś???

Twoje referaty tez niczego sobie...

suche oznaczenia co to LL/C3/B4 itd.

to że ogólnie Ameryka do Europy jest zacofana mentalnie

a konkretnie że głównie stosują 3 oleje do benzyny, diesla i ciężarowych

nie bawią się w niuanse jak w europie że 100 norm i lepkości

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak już było napisane wcześniej:

podałeś właśnie biedne amerykańskie przykłady.

LL to Long LIfe norma BMW.

B4 - oleje wielosezonowe do silników najnowszej konstrukcji z wtryskiem bezpośrednim (rozszerzona B2)

a B2 to olej do ciężarówek właśnie :D

norma c3 zmiejsza tylko zawartość siarki i zwiększa lepkość (nie ma konkretnego oznaczenia 10w 40 itp)

zresztą jedno z drugiego wynika wystarczy całość przeczytać (nie tylko moje dwa zdania) ze zrozumieniem i zapamiętać do dnia zakupu oleju :D

a jak za mało podstawy są do szukania źródeł zapraszam...

pzdr.

Opublikowano

A kupował ktoś może oleje z allegro dedykowane i produkowane niby przez BMW? Jest dozo takich olei z napisem "BMW". jak to z nimi jest? Bo za litr trzeba zapłacić średnio z 25 złotych to jakoś tanio. I spełniają niby normę LL-04 np.:

http://allegro.pl/oryginalny-olej-bmw-quality-longlife-04-5w30-1l-i1771548003.html

http://allegro.pl/bmw-olej-longlife-04-5w30-1l-w-wa-okazja-i1754606114.html

Opublikowano
jak już było napisane wcześniej:

podałeś właśnie biedne amerykańskie przykłady.

LL to Long LIfe norma BMW.

B4 - oleje wielosezonowe do silników najnowszej konstrukcji z wtryskiem bezpośrednim (rozszerzona B2)

a B2 to olej do ciężarówek właśnie :D

norma c3 zmiejsza tylko zawartość siarki i zwiększa lepkość (nie ma konkretnego oznaczenia 10w 40 itp)

zresztą jedno z drugiego wynika wystarczy całość przeczytać (nie tylko moje dwa zdania) ze zrozumieniem i zapamiętać do dnia zakupu oleju :D

a jak za mało podstawy są do szukania źródeł zapraszam...

pzdr.

Ale przecież Amsoil spełnia specyfikację LL-04, więc w czym problem? I jak to nie ma oznaczeń typu 10W40, itp?

Ps. Nie wspominając o normie 505.01 i C3.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten olej który wybrałeś jest hydrokrakowany, trzeba było kupić 100 % syntetyczny.

Opublikowano

Ten olej który wybrałeś jest hydrokrakowany, trzeba było kupić 100 % syntetyczny.

Wiem doskonale, że to hydrokrak, jednak chyba nie powiesz mi, że oleje 0W są najlepsze i nie ma nic ponad nie? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tylko 0W są lepsze od hydrokraków ale 5W40 i nie które 10W też są 100 % syntetyczne tylko trzeba sobie sprawdzić które.
Opublikowano
Ja przy wyborze oleju nie kieruję się informacją, czy jest to 100% syntetyk czy hydrokrak, patrzę na specyfikacje, spełniane normy i lepkość.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tylko 0W są lepsze od hydrokraków ale 5W40 i nie które 10W też są 100 % syntetyczne tylko trzeba sobie sprawdzić które.

dokładnie.

ja jeżdżę na Shell Ultra 0W40 i to jest najlepszy z ich oferty.

nie ma jakichś tam bajerów marketingowych ala racing zero wu sto...

Opublikowano

dokładnie.

ja jeżdżę na Shell Ultra 0W40 i to jest najlepszy z ich oferty.

nie ma jakichś tam bajerów marketingowych ala racing zero wu sto...

Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest najlepszy? Bo to syntetyk? Bo to 0W?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

napisałem najlepszy z ich oferty.

nie na świecie.

a smarowideł jest tyle do wyboru że każdy ma swój ulubiony.

między wiodącymi markami dużych różnic nie ma.

nawet nasz orlen teraz ma homologacje subaru i porsche.