Skocz do zawartości

[e39]Rura zamiast katalizatora !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów serdecznie, mam takie pytanko i prośbę.

Rozleciał mi się katalizator, tzn pojawiło się chrobotanie i przyznam szczerze że doprowadzało mnie to do nerwicy, więc pojechałem do gościa zajmującego się wydechami, stwierdził że katalizator i podał klika rozwiązań:

1) zamówienie uniwersalengo - koszt ok 1000 PLN,

2) wstawienie zamiast katalizatora rury - koszt ok 150 PLN

3) wstawienie oryginału w serwisie - ale tu o koszt nawet nie pytałem, bo się domyślam. :(

co o tym sądzicie, pomóżcie proszę, może macie jakieś inne rozwiązanie, z góry wielkie dzięki.

Opublikowano
wstaw rure jedyne co bedzie odczuwalne to wzrost mocy i spadek zuzycia paliwa ja to juz przerabialem :cool2:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
Dzięki za info, a czy nie spowoduje to jakiś komplikacji w przyszłości? tzn czy np nie będzie problemów z komputerem, lub od braku katalizatora padnie mi coś innego? Prawda, że niebardzo wiem jak komputer miał by poznać brak katalizatora, ale może? :) Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem bo też słyszałem o wzroście mocy, a to miłe :)
Opublikowano

moze powodowac nierowno prace silnika i co najgorsze wypalanie uszczelki pod glowic oraz zmiane charakterystyki mocy i momentu ( linie beda poszarpane )

acha - nie zapomnij powiedziec zeby Ci oddali twoj katalizator - dostaniesz za niego na allegro ladna kase

Opublikowano
nie wydaje mi sie a za katalizator jesli mu cos brzeczalo to byl srodek wypalony wiec raczej nikt go nie zeche a jesli to za marne grosze
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
W którym miejscu masz katalizator w kolektorach, czy dalej, z tego co pamiętam są 4 sondy 2 przed i 2 za katami, więc jak wywalisz katy będzie problem, na pewno wyskoczy CHECK ENGINE.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

mam taki układ:

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/523i-M52/ECE/L/M/1997/01/mg-18/ill-18_0240/ tylko za katalizatorem nie ma już żadnej sondy.

W katalizatorze nie mogłem wydłubać resztek ponieważ latał cały wkład ceramiczny, tak jakby oderwał się od obudowy, nie był pokruszony tylko latał w całości. Tak się zastanawiam cały czas i myślę że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie znalezienie używanego kata do mojego auta. Orientujecie się jakie to mogą być koszty i na co zwrócić uwagę?

Opublikowano
rozleciał się wkład ceramiczny bo włechałeś do głębokiej kałuży albo zimą po śniegu . próbowałem wiercić i wkręcać blachowkręty ale wkład jest tak miękki (jak pumeks) że nic to nie dało to go zdemontowałem i kawałek rurki i młotek i go pomału rozkruszyłem i wysypywałem
Opublikowano
W którym miejscu masz katalizator w kolektorach, czy dalej, z tego co pamiętam są 4 sondy 2 przed i 2 za katami, więc jak wywalisz katy będzie problem, na pewno wyskoczy CHECK ENGINE.

W Twoim aucie tak chyba jest ze dwie sa przed a dwie sa za, natomiast w e39 sa tylko przed, takze nie ma porblemu.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
problemu to moze i nie ma a rury to mozna sobie wstawiac w silnikach starszej konstrukcji albo oplach tutaj skutki moga BYC odwrotne do zamiarow i checi. Katalizator do czegos jest, i sluzy, nie jest tam przypadkowo wstawiony i nie sluzy tylko jako "oczyszczacz" spalin. Spaliny wydostaja sie z jakimś podcisnieniem a jak wywalisz katalizator to zmienisie to i silnik może pracowac nierówno głośno i wcale sie moc nie zwięszky bedzie tylko glosniej buczał, wiem ze rozwiązaniem jest tłumik przelotowy ale co i jak dokladnie to nie wiem , ja bym rury do E-39 nie wspawywał sorki