Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś stwierdziłem że nie mam klimatyzacji, albo jej wydajność jest bardzo minimalna :( Co robić? To złącze do jej napełniania jest zielone to podobno bardzo źle.

Gdzie napełnić i sprawdzić szczelność? I czy to wogule ma sens? :( Boje się ze napełnie a za miesiać znów będę musiał to zrobić.... albo nie mieć klimy - w takim przypadku bez sensu; ale gdyby starczyło choć na całe lato to byłoby w miarę ok.

Aha, dodam jeszcze że przedtem, jakoś tak w listopadzie ostatnio pamiętam, jak było +10 st. i załączyłem klime to słyszałem pod maską jak coś "strzela" termostat... to na 100% było bo nawet się bałem, zastanawiałem co to ;-) Teraz chyba już tego nie ma :( W każdym razie ani razu nie słyszałem już danwo :(

Pozdrawiam[/i]

Opublikowano
Jezeli wszystko jest Ok to powinno wlasnie tak "strzelic",zalacza sie wtedy sprzeglo magnetyczne od sprezarki klimatyzacji. Jesli jest malo czynnika chlodzacego to sprzeglo nie zalaczy sie!!. Co do typu zastosowanego czynnika w ukladzie to powinienes miec pod maska naklejke (obok tej z nazwa lakieru) z oznaczeniem tego czynnika. Stosowane byly : R-12 (popularnie freon wycofany po 96 roku) oraz R-134a ktory jest nastepca freonu. Jesli masz R-12,no to bedzie problem z napelnieniem ,ale dla chcacego nie ma.....Napewno znajdziesz kogos kto to napelni :) Natomiast ten drugi plyn to bezproblemowo (koszt profesjonalnej obslugi 200zl). Niewolno zamieniac tych plynow!!! Jezeli byl R-12 i napelnisz instalacje R-134 to wytwarza sie wtedy substancja zraca i uklad sie rozpada.Materialy uzyte do budowy klimatyzacji sa rowniez dostosowane do typu czynnika chlodniczego.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
zamiennik R-12 to R 413a, z tym żeby zastosować owy zamiennik należy układ całkowicie opróżnić ze starego czynnika chłodniczego.
Opublikowano

Norbitor... a może znasz jakiś warsztat w okolicy który mi to dobrze zrobi?

Jak często napełniacie klime? Bo jeśli ze 2-3 razy w roku to chyba sobie odpuszcze :(

Pozdrawiam

Znam bardzo dobrych w Dabrowie Gorniczej. Wszystko jednak zalezy od tego jakiego typu masz ten czynnik.Sprawdzales na naklejce? Albo opisz mi najlepiej jak wygladaja zlacza do uzupelniania.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
zamiennik R-12 to R 413a, z tym żeby zastosować owy zamiennik należy układ całkowicie opróżnić ze starego czynnika chłodniczego.

To nie takie proste.... Należy jeszcze wymienić parę rzeczy po drodze dla pewności

Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek