Skocz do zawartości

[E32] Skrzynia biegów ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem - szukałem nie znalazłem 8)

Ostatnio odnosze wrażenie jak bym jeżdzil bez oleju w skrzyni biegów .

Dosłownie 2 miesiące temu wymieniłem olej na nowy -ATF .

Mam takie dziwne odczucia zwłaszcza po ostatniej trasie (650 km na ciężkiej nodze )że w skrzyni zrobiło się jakby sucho ale olej jest :shock:

Wyrażnie słysze przy zmianie biegu metaliczne zetknięcie się dwóch zębatek .

Co może być przyczyną takich zachowań :?:

A może dolać jakiś uszlachetniacz do skrzyni co by tarcie zmniejszyło i poślizg był lepszy :roll:

Opublikowano

Przypuszczam , ze wysypaly Ci sie synchronizatory w skrzyni !

Zmien olej na gęstszy i dolej uszlachetniacza - troche to pomoze , ale skrzynia do rozebrania

Pozdrawiam

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano

Przypuszczam , ze wysypaly Ci sie synchronizatory w skrzyni !

Zmien olej na gęstszy i dolej uszlachetniacza - troche to pomoze , ale skrzynia do rozebrania

Pozdrawiam

Opublikowano
Sorry za podwojnego posta , ale to komp mi napisal zebym sobie poczekal , to sobie poczekalem i wyslalem jeszcze raz, no i efekt widoczny :D
Opublikowano
Sorry za podwojnego posta , ale to komp mi napisal zebym sobie poczekal , to sobie poczekalem i wyslalem jeszcze raz, no i efekt widoczny :D

Sorki za OT - Jak ci sie post dwa razy wyslal to nie pisz trzeciego usprawiedliwiajacego tylko usun jeden niepotrzebny. Od tego masz X po prawiej stronie posta.

W BMW Blisko Masz Wszędzie
Opublikowano

Sorry - ale niektorzy maja jakis dziwny zwyczaj ...............

Napisalem Ci co o tym mysle ( skrzynia )

Opublikowano
Sorry - ale niektorzy maja jakis dziwny zwyczaj ...............

Napisalem Ci co o tym mysle ( skrzynia )

Jaki zwyczaj, co? Chcialem ci tylko napisac na przyszlosc co powienienes w takiej sytuacji zrobic i niema znaczenia czy sie sam wyslal czy ty go 10 razy wyslales, chodzi o to, ze jest mozliwosc usuniecia swojego posta i w takiej sytuacji powienienes z niej skozystac.

Co do "zeszmacenia" tematu, przeprosilem ladnie za OT, wytlumaczylem o co chodzi i na tym dyskusja o "powielaniu postow" powinna sie skonczyc.

Opublikowano (edytowane)

Jaki zwyczaj, co? Chcialem ci tylko napisac na przyszlosc co powienienes w takiej sytuacji zrobic i niema znaczenia czy sie sam wyslal czy ty go 10 razy wyslales, chodzi o to, ze jest mozliwosc usuniecia swojego posta i w takiej sytuacji powienienes z niej skozystac.

Co do "zeszmacenia" tematu, przeprosilem ladnie za OT, wytlumaczylem o co chodzi i na tym dyskusja o "powielaniu postow" powinna sie skonczyc.

Byłbym Ci wdzięczny jakbyś dorzucił pare słów na temat skrzyni biegów -może masz jakieś doświadczenia w tej kwesti :?: :)

Edytowane przez zielony
Opublikowano

Pozatym co napisal nasz sympatyczny kolega Falcon, czyli, ze posypaly ci sie prawdopodobnie synchronizatory, niestety chyba nic wiecej nie wymysle.

Przy kazdej zmianie i kazdym biegu slychac ten dzwiek?

Opublikowano

Właśnie nie zawsze i na każdym biegu , ale raz dostała takiego luzu jakby miała się rozsypać i przy tym były wyrażne szarpnięcia .

Teraz z kolei jakby jej się poprawiło- nie jest to tak dokuczliwe

Mam jeszcze pytanko :czy moge ATF zastąpić innym olejem np. syntetykiem :?:

Opublikowano
ATF to bardzo zadki olej , wiec wlej cos gestszego !! Ale z objawow wynika ze nie obejdzie sie bez wydlubania skrzyni
Opublikowano

Syntetyk tez jest zadki

Mnie wyglada na to ze lozyska sie sypia i dlatego zgrzyta , jak sie ustawia na swoim miejscu to jest dobrze , jak sie jakies przesunie to cuda sie dziej

Opublikowano
To masz zwykłą skrzynię, czy automat. Olej ATF jest do automatów, jest bardzo rzadki i nie nadaje się do "zwykłych" skrzyń, a odpowiedzi jakie dostałeś dotyczą manuala ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Jaka może być różnica poza tym że to manual a to automat? Jedno i drugie wymaga dobrego oleju. Kwestia czy to ma być mineralny czy pełen syntetyk. W pierwszą skrzynie wlałem atf mineralny castrola. Może to zbieg okoliczności ale poleciały łożyska i synchronizator 2 biegu. Mam drugą skrzynię, zalałem mobila pełen syntetyk. Może skrzynka pożyje dłużej...
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Hejka Zielony,

o ile pamietam to w Twoim autku musiałem sie nieżle namachać drążkiem zmainy biegów więc masz manuala :D :wink: a do manuala ATF sie nie nadaje :shock: .

Wymień ATF na olej do przekładni mechanicznych (mineral lub syntetyk) i dodaj troche uszlachetniacza na głośną pracę (najlepiej tej samej firmy co olej).

Pozdro - Krzysiek

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• Członkowie klubu
Opublikowano
masz manuala a do manuala ATF sie nie nadaje

A dlaczego ?

Na skrzyni powinna być naklejka (blaszka) jaki olej należy wlać.

Do mojej - manualnej - jest napisane, że ATF.

I takim mam zalaną - ATF 220 Mobila.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A dlaczego ?

No właśnie jak kupiłem moje 730 (manual) to ze skrzyni podczas pracy dochodziły dziwne odgłosy tzn. wycie . Okazało się, że w skrzyni miałem dosłownie kilka kropli oleju mechanik zalał mi olej przekładniowy TEXACO 80W (co niestety nie wyciszyło jej pracy) ale niedawno widziałem w warsztacie taki plakat ARAL-a i pisało tam jakie oleje idą do skrzyń biegów i z tego co widziałem wynika, że do 730 w manualu idzie właśnie ATF !!!

Zastanawiam się czy wymiana oleju na ATF wyciszy pracę mojej skrzyni ewentualnie czy są jakieś dodatki do oleju które zredukują to wycie ?

P.S wyje mi na każdym biegu oprócz 4.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

A dlaczego ?

I takim mam zalaną - ATF 220 Mobila.

Mam dokładnie tak samo jak pisze GR !

ATF Mobil 220 wlany do mojej skrzyni (E36 318, manual). Miałem problemy z ustaleniem jaki olej wlać do skrzyni, ponieważ u mnie nie ma naklejki na skrzyni. W katalogu mechanik wyczytał, że ma być naklejka zielona lub żółta, i wtedy jest jakiś podany rodzaj oleju. Jeśli nie ma naklejki to należy wlać właśnie ATF 220 (różowy kolor oleju, rzadki).

W sklepie z częściami na Narbutta, też sprawdzali i doradzili tak samo - ATF 220 w przypadku braku naklejki.

Ciekawe, że jakieś miesiąc po wymianie oleju, biegi 1 i 3 czasem przycinało :evil: 3 nie chciała od razu wchodzić, trzeba było ją trochę silniej wpychać. 1 jak nie weszła, przegazowałem lekko i było ok. Ale nie było nigdy zgrzytów żadnych przy zmianie biegów. Teraz, po przejechaniu jakiś 7 tys km. to się uspokoiło i skrzynia pracuje normalnie - biegi wchodzą lekko.

Moze miałeś u siebie podobne objawy - tzn. przycinanie na niektórych biegach ??? Jeśli tak koniecznie napisz jak to u Ciebie wyglądało.

Raf

• Członkowie klubu
Opublikowano
Moze miałeś u siebie podobne objawy - tzn. przycinanie na niektórych biegach ??? Jeśli tak koniecznie napisz jak to u Ciebie wyglądało.

Ja ?

Po zmianie oleju nic się nie zmieniło...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Panowie :)

Skrzynie mam w manualu i zalaną na pewno dobrym olejem -DextronIII(ATF) .

90% naszych ślicznotek ma zalane skrzynki tym olejem , pozostała część ma olej :TRANSMAX Z, SMX,EP 80 (DANE Z KATALOGU Castrol)