Skocz do zawartości

2004 320d 150Km Siwy dym :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakieś 2 dni temu zauważyłem że z mojej betki(Przejechane 128K km serwisowana reguralnie w ASO) przy ruszaniu, a w szczegolnosci gdy silnik jest zimny wydobywa sie chmura siwego dymu naprawde spore ilosci.

Nie smierdzi olejem, a oleju dosyc szybko ubywa w misce- po przejechaniu 250km to z 250ml brakowało. Jak przejechalem ze 40km to tylko jak depnelem do konca to zostawiala chmurke ale mala w porownaniu z tym co sie dzieje na zimnym. :-(

Pomóżcie proszę.

Opublikowano

Witam,

własnie dzisiaj sprawdze poziom plynu, i jade na kompa. Jak nic nie wyjdzie to bede miezyl cisnienie.

Opublikowano

Do kompa podłaczam bo jezeli troszke sie orientujesz to to meze byc rowniez objaw , padnietej turbiny :lol: :lol: :lol:

Pzdr

Opublikowano
Do kompa podłaczam bo jezeli troszke sie orientujesz to to meze byc rowniez objaw , padnietej turbiny :lol: :lol: :lol:

Pzdr

Na turbinę bym nie stawiał bo kolega nic nie pisze że samochód mu zmułowało i co do tego ma turbina.

U mnie była walnięta turbina i jak wcisnołem gaz do dechy to czarno było a nie siwo.

Tylko dziwne że żre olej a leci na siwo a nie na niebiesko.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
To był separato, filtr oleju odma. PZDR

Napisz coś więcej... Wymieniłeś filtr (odmę) i ubjaw ustał, czy były jeszcze jakieś 'niespodzianki' ? :roll:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Po odmie to raczej czarny i to cały czas a nie na zimnym......
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

czesc. najbardziej prawdopodobna przyczyna to odma!!!

czarny dym tylko jak wtryski leja albo masz przesterowane cisnienie na pompie lub dziura w dolocie do intercoolera ale w tym przypadku mocy nie ma wcale wiec nie da sie tego przeoczyc.

2 rzecz to problemy w głowicy czego ci nie zycze.

uszczelniacze zaworow, odma lub pekniecia bo jak sie woda dostanie do silnika to tez siwy dym.

zdaza sie na wyzylowanym silniku ze zawieszaja sie pierscienie olejowe i na to bym stawial z racji ze ubywa ci duzo oleju. pozdrawiam jak sprawdzisz cisnieni napisz do mnie jesli to pierscionki powiem ci prosty sposob jak nie wejsc w duze koszty i usunać problem pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, mam to samo zjawisko ale tylko przy zimnym silniku z tego co wiem to jest to całkiem normalny objaw wynikajacy z m.in ze spalania diesla olej napędowy jest tłusty i dlatego ma taki posmak i woń.

w moim przypadku leje Castrol EDGE Sport 0w-30 przejechałem 10tys km i nie zjadło mi wogóle oleju, a tez smierdzi ''olejem'' :8)

Pozdrówka

Opublikowano
Greg300km ma racje tak to wyglada ale turbina tez jest nie wykluczona zdejmij waz i zobacz czy nie ma tam oleju to pierwszy objaw ten najgorszy ,ale ja stawiam na odme