Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie kupiłem samochód jak w podpisie, okazał się byc bardzo ładny i wogóle. Po negocjajach cenowych wystąpiła taka opcja ze strony sprzedającego żeby nie dodawać mi drugiego kompletu felg z oponami to obnizy cenę o chyba 1000 czy ileś tam, na co ja mówię że jednak wezmę felgi.

Dzisiaj u mechaniora przy naprawie zawieszenia mówię załóżcie mi te letnie, po czym telefon że te letnie nie pasują do tego samochodu ponieważ są za małe i nie wchodzą na tarczę :shock: . Co zrobić, na pewno zadzwonić do niego (nie odbiera, podobno jest za granicą). najgorszy scenariusz to taki że powie "co mi pan tutaj gadasz, muszą pasować, pewno pan podmienił". I co wtedy? wogóle coś się da zrobić?jeszcze jedna sprawa której nie chciałem w sumie poruszać, ale deklarowany przebieg był zaniżony o 40 tys km. Nie sprawdzałem bo facet wyglądał na gościa z klasą. Wiem, Wiem moja wina :oops: , ale co teraz można zrobić?

pzdrw

P.S. Aha nie chce ktoś kupić kompletu felg do bmw 15 cali z oponami jakby co? :)

Opublikowano
Dropsik e39 w serii wyjezdzalo na 15-tce - moze chodzilo im o to ze sa za male otwory na piaste w felgach ?? Np. z e34 e32 e36 ?? E39 ma troszke wieksza srednice a mianowicie 74mm
Opublikowano

Z przebiegiem mozna zrobic niewiele - chyba, ze potrafisz udowodnic, ze sprzedajacy wiedzial o tym, ze samochod ma przestawiony licznik (jest pierwszym wlascicielem). Zeby dojsc odszkodowania, musialbys mu zalozyc sprawe w sadzie.

Z felgami, to coz... najprosciej bedzie te sprzedac i kupic odpowiednie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

też dostałem nie te fele co trzeba :]

Stalowe zimówki 15" mają ET20, co powoduje że

mocno obcierają.... może ktoś się wymieni na normalne stalówki do E36?

Niestety musialbym aż do niemiec jechać żeby od sprzedawcy wziąść te co trzeba.

Opublikowano
3.0d nie wychodzily w serii na 15" !! tam jest wieksza moc i hamulce sa wieksze .. tak samo jak w E46 do 3.0d nie zalozysz 15" ..
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
3.0d nie wychodzily w serii na 15" !! tam jest wieksza moc i hamulce sa wieksze .. tak samo jak w E46 do 3.0d nie zalozysz 15" ..

525D wychodzilo na 15` myslalem ze 530D tez - a jakos nigdy nie zwrocilem na to uwagi :oops:

Opublikowano

to tak jak niby do M3 E36 nie da sie wsadzić mniejszej felgi niż 17 cali , naszczęscie to tylko teoria...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Zadzwonię najpierw i zapytam, może gość się po prostu pomylił. Ale nie wydaje mi się bo jak mi dawał te felgi to gdzieś w warsztacie jego pracownicy owijali tasmą, a mi opowiadał o jakichs pierdołach. zwróciłem na to uwagę i jedną losowo odwinąłem, ale zobaczyłem że felgi całe, opony niezłe, to ok. A tutaj taki przekręt :D . Trzeba mieć oczy w przysłowiowej części ciała, ale kto wie, może stanie gość na wysokości zadania i twarz uratuje, w sumie chodzi o jakieś 2tys.

Co do przebiegu to nie był pierwszym włąscicielem, ale tłumaczył mi że kupował wszystkie swoje samochody od jakiegoś partnera w niemczech z którym prowadzi interesy,podobno już tam na niego czekała X5, więc musiał o tym wiedzieć, albo sam zrobił ten przekręt, ale teraz to już mu nic nie udowodnię chyba, nawet mi się zresztą nie chce o te 50 tys wojować, ale gość posiada w pewnym mieście w polsce chyba ze sześć kamienić na rynku, a tu taka pazerność, szok :?

Opublikowano

hehe, ja też jak kupowałem dostałem zimowki na stalówkach od E34 :) - oczywiscie myslalem ze to od E39. Z racji tego ze dostałem je total za free, felgi byly w kiepskim wiec stanie kupiłem za 120 zł 4 felgi od E39 na piaste 74,5 mm, przełożyłem opony a tamte felgi out. O 1000 zł też bym się kłócił.

Jezeli te stalowki co dostales sa dobre to posciagaj opony i daj do jakiejs firmy nich Ci z 72 mm roztoczą na 74,5 mm --> słyszałem że tak ludzie robia...

Opublikowano
nawet mi się zresztą nie chce o te 50 tys wojować, ale gość posiada w pewnym mieście w polsce chyba ze sześć kamienić na rynku, a tu taka pazerność, szok

Oj naiwność, naiwność

Z felgami to mogła być pomyłka pracowników, a liczniki kręci się także w niemczech gdzie stosunkowo duży przebieg przy młodym aucie ma znaczenie in minus oczywiście. Moim zdaniem roszczenia wobec poprzedniego właściciela mają sens chociażby dla tego aby poznał prawdę o swoim partnerze z Niemiec jeśli to oczywiście sprawka Niemca :)

Opublikowano
Jezeli te stalowki co dostales sa dobre
To są alumki aez pięcioramienne, mają ET18 co już zdążyłem przeczytać. ale i tak chcę kupić inne, to może mi odda ten 1000, jutro mam zadzwonić, bo podobno za granicą jest. Pewnie pojechał po tą X5 :wink: .

pozdrawiam

Opublikowano
jakby sie okazalo ze te felgi pasuja do e32/34 to mozemyt o nich pogadac
Ja nie mam za bardzo co z nimi zrobić jakby co, będę MUSIAŁ o nich z kimś pogadać :lol: . jutro dam znać. Jeszcze mi chłopaki przed zamontowaniem wyważyli, a tutaj ....klops :)
Opublikowano

jesli masz umowe kupna sprzedazy to zapewne znajduje sie w niej zapis

"Kupujący oświadcza, że dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego samochodu. Kupujący oświadcza nadto, iż nabywa samochód w takim stanie technicznym, w jakim aktualnie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń w stosunku do sprzedającego."

w zwiazku z tym mozesz mu naćwierkać jeśli facet bedzie mial Cie dość.

Jesli masz fakture to prawdopodobnie masz do czynienia z czlowiekiem rozumnym który sprawdzi dwa razy czy rzeczywiscie machanicy nie pomylili kół, zanim odesle Cie z kwitkiem.

Opublikowano

Niestety sprzedający stwierdził że miał te koła od niemca ale nigdy ich nie zakładał więc też nie wiedział że nie pasują, na pytanie dlaczego 4 lata jeździł na zimowych na komplecie które aktualnie posiadam odpowiedział że zawsze wymieniał na letnie opony, ale nie wie gdzie one są, a tamtych felg nie uzywał :) . Mówi że mogłem sobie sprawdzić, faktycznie mogłem, ale na boga czy zawsze człowiek człowiekowi musi być wilkiem. Czy kupowanie samochodu to musi byc wyprawa jak na wojnę :) . echh

Niestety myslałem ze gość który posiada 5 kamienic w rynku pewnego miasta w Polsce, zachowa twarz, ale cóż... nie po to mnie ożenił z tymi felgami żeby je teraz odbierać. Co do przebiegu zdziwiony że żyje, itp. itd.

A to Polska właśnie. A myślałem że w tej grupie cenowej już się nie oszukuje :wink: .

Mam więc felgi do sprzedazy lub wymiany na pasujące do e39.

:( pozdrawiam

Opublikowano
jesli masz umowe kupna sprzedazy to zapewne znajduje sie w niej zapis

"Kupujący oświadcza, że dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego samochodu. Kupujący oświadcza nadto, iż nabywa samochód w takim stanie technicznym, w jakim aktualnie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń w stosunku do sprzedającego."

w zwiazku z tym mozesz mu naćwierkać jeśli facet bedzie mial Cie dość.

Jesli masz fakture to prawdopodobnie masz do czynienia z czlowiekiem rozumnym który sprawdzi dwa razy czy rzeczywiscie machanicy nie pomylili kół, zanim odesle Cie z kwitkiem.

Ten zapis może nic nie znaczyć jeśli udowodnisz, że przekręcenie licznika zafałszowało obraz rzeczywistości i zostałeś przez to zmuszony do podpisania niekorzystnej umowy.