Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam e46 w 320d i mam go dość,chcę się go pozbyć jak najszybciej.Jeśli BMW to tylko w benzynie lub 3.0d.Moim zdanie i zdaniem mechaników,a tych odwiedziłem ostatnio sporo jest to nieudany silnik diesla.Często się pierdzieli,a szczególnie w granicach 200tys.km.Silnik ten posiada bardzo słabą pompę wtryskowa typu coś tam vp44(opel i audi też to ma).Mianowicie w moim aucie pompa padła(a wcześniej padł wtryskiwacz,przeływomierz i jeszcze parę pierduł) i zapłaciłem niemałe pieniądze za jego naprawę.Po wmontowaniu jej w dobrym zakładzie moja bemka nie ma mocy tej co kiedyś.Na kompie wyskakuje błąd typu:awaria czujnika położenia wału.Mało tego w nowym filtrze paliwa są jakieś opiłki żelaza(czyżby pompa paliwa)jutro to sprawdzą.Chcę ją naprawić i szybko sprzedać.Kupię e46 ale w benzynie i sześć garów.To jast to co w tym samochodzie powinno być.Mało tego wiele ludzi ma złe opinie związane z tym silnikiem i wiem co mówię bo miałem porównanie z innymi silnikami tej marki.Te inne są o niebo lepsze.Wiem że niektórzy się nie zgodzą z moim zdaniem ale poczekamy i zobaczymy jak zaczną się małe problemy(na początku błache,a w póżniejszym czaie dość poważne).Mój brat ma ten sam model i już mu się zaczyna.
Opublikowano
Przebieg 180tys. olej valvoline10W40 co 10tys.km ,jadza spokojna maksymalnie 3300obr. na min.(i to bardzo rzadko),filtry manna lub boscha,tankowanie na BP.Usterka natychmiast kasowana,na zimno nigdy w pedał i nigdy go nie gaszę natychmiast.Co jeszce mam robić aby mu nie zaszkodzić?Czytajcie forum te silniki w e46 są najczęściej sprawcą wielu kłopotów.One takie są i nie ma co tu ukrywać że ja mam kilkaset tys.km i nic mu nie jest.Tak się mówi o samochodzie z tym silnikiem,że jest zaj.....y póki się go nie sprzeda.Każdy swoje chwali.
Opublikowano

a wiec tak, fakt, jest duzo opini ze ten silnik jest awaryjny, moze to zalezy od egemplaza, ja mam koncówke 1998 roku wiec pierwszy wypust. Auto kupilem na mobile, nawet go nie ogladająć, nie mowiac o podpieciu do kompa, dopiero jak przyjechalo do polski to moglem go zobaczyc (juz drugie auto tak kupilem :D ) piewsze odpalenie, zero dymu, chodzi cichutko, 15min na wolnych i w droge, gaz, zbiera sie jak trzeba, ale wybita guma, wymiana olej, mikro, plyny, klocki, i dalej jazda, po kilku tygodniach wymiana filtra powietrza i na drugi dzien czuc mala dziure miedzy 2500 a 3000 obrotów, wogole mi to nie przeszkadza przeplywka pewnie, kupie po wyplacie wkoncu to choroba bmw. Trzeba sobie zdawac sprawe ze to diesel a nie m-power.

Jestem bardzo zadowolony ze swojego silnika, (170tys) ostatnio scigalem sie z 330d (2002) na 400m i wyprzedzil mnie tylko o 1,5 dlugosci samochodu :norty:

a tak nawiasem mowiac to nie wiesz za bardzo czy poprzedni wlasciciel go nie katowal i jak go uzytkowal, to ze dbasz o niego teraz nie zmieni juz faktu ze wczesniej mogl byc zajechany.

pozdro

Pozdro

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=58477 moje rozwiązanie turbo dziury 320d

• 2 lata później...
Opublikowano
...Jeśli opiłki są w filtrze paliwa to znaczy że filtr paliwa je zatrzymał i nie przeszły one dalej - czyli są to albo zanieczyszczenia z baku albo pochodzą one z samego filtra...(???) Być może są one wynikiem technologii produkcji filtra paliwa...
Opublikowano

miałem podobną sytuację w swojej limuzynie przed wymianą pompy wtryskowej opiłki mogły być z pompy wtryskowej a co wad tych silnikow to ja wiem że co coś jest wtym że są nieudane ale

napewno dużo zależy od wcześniejszego użytkowania i od przebiegu przed zakupem a sam silnik bez osprzętu mechanicy chwalą ale czy inne auta są BEZAWARYJNE :?: :?: :?: :?: :?:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
co do lania bezsiarkowego to czułe na siarkę są tylko CR a nie zwykła pompa , o którą zresztą też trzeba dbać , czyli nie jeździć na rezerwie i nie dopuszczać do zapowietrzenia !

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Przebieg 180tys. olej valvoline10W40 ....

Do tego silnika powinno się lać full syntetyk. Przebiegu jesteś pewien ??? Prawda jest taka że większość 320d ma ponad 200 tyś jak nie 300 :] e46 nie jest już młodym autem.

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

Opilki w filtrze paliwa i auto chcesz sprzedawac ? Smiech ... nie przyszlo Ci do glowu ze pochadza one z baku a dalej z dystrybutora ? No chyba ze u Ciebie pod prad plyna.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
Opilki w filtrze paliwa i auto chcesz sprzedawac ? Smiech ... nie przyszlo Ci do glowu ze pochadza one z baku a dalej z dystrybutora ? No chyba ze u Ciebie pod prad plyna.

no ja po kupnie swojego 320d też znalazłem takie opiłki... a przelew z pompy nie wraca do filtra paliwa?? jak mogą byc opiłki z dystrybutora?? juz predzej z vp44 bo i tak nawet jak powrót z pomy wraca do baka to potem te paliwo jest zassysane tak bynajmniej mi sie wydaje

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
w moim przypadku w filtrze paliwa znalezli jakies papruchy i troche opilków, ogolnie mowili ze znajdowala sie tam substancja podobna do slabo zaparzonej herbaty...;/ Auto odstawilem do innego mechanika ktory zajmuje sie pompami, dzwonilem dzisiaj do niego mowil ze cos tam wlutowal i ze zobaczy jutro, zebym jutro zazdzwonil, ciekawe co tam kombinuje :))))
Opublikowano
w moim przypadku w filtrze paliwa znalezli jakies papruchy i troche opilków, ogolnie mowili ze znajdowala sie tam substancja podobna do slabo zaparzonej herbaty...;/ Auto odstawilem do innego mechanika ktory zajmuje sie pompami, dzwonilem dzisiaj do niego mowil ze cos tam wlutowal i ze zobaczy jutro, zebym jutro zazdzwonil, ciekawe co tam kombinuje :))))

zatarł się zapewnie tłoczek a mech wymienia Ci tylko sterownik ;/ to takie "leczenie syfa pudrem" :roll: mimo wszystko trzymam kciuki :cool2: