Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam może już ktoś się zetknoł sie z takim problemem otóż klekocze coś w silniku dochodzi to z okolicy bloku silnika i nie wiem czy to tłok tak hałasuje czy może panewka lub może coś innego po długiej jeżdzie słychać nawet w aucie to klekotanie sprzęgło i skrzynia odpadają bardzo proszę o rade
Opublikowano

Mogą to być panewki czy odczuwalny jest spadek mocy? nie kopci ci na niebiesko? Mogl sie sworzen na tloku wyrobic.....Moga to byc tez zawory czasami tak dziwnie klepia ze wydaje sie ze to z glebi silnika.

Na twoim miejscu zmierzylbym sobie tez kompresje na cylindrach mozliwe ze szykuje ci sie maly remoncik. Panewki nie sa jakas strasznie droga sprawa ale przy okazji pewnie szlif by sie przydal. Sprawdz to odrazu bo qmpel tak silnik zalatwil walilo mu walilo az wkoncu pekl mu blok silnika. CO sie okazalo do cylindra dostala sie jakas blaszka z kolektora i zablokowala tam conieco.Nie ma co bagatelizowac takich odglosow pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
witam ponownie auto nie dymi niema spadku mocy obstawiam 3 rzeczy popychacz oleju, tłok stuka o ścianki cylindra lub panewki jak coś będe wiedział wiencej to sie odezwę
Opublikowano

W takim razie stawiam na sworzen na tloku. Nie ominie Cie rozebranie glowicy lepiej to sprawdzic niz stanac gdzies na trasie.

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
kolega sobie sprawdzi jaki ma olej. hydraulika na klawiaturze może nie wyrabiac na jakims qfnie. Efekt stada bocianów pod maska.
Opublikowano
gdyby to była hydraulika to bym był w 7 niebie silnik mam zalany mobil super s więc nie jest to żadne quwno a po za tym po zalaniu ostatniego cylindra olejem na chwile przestało klekotać diagnoza tłok stuka o ścianki cylindra i należy go wymienić bo z czasem pęknie sam i teraz sie zastanawiam czy wymienić cały silnik czy poszukać używanego tłoka i go spróbować spasować z tond moje pytanie czy ktoś już to robił czy lepiej założyć drugi silnik
Opublikowano
mobil s jest olejem pół syntetycznym kolego a mobil m jest olejem mineralnym
Opublikowano
kolega sobie sprawdzi jaki ma olej. hydraulika na klawiaturze może nie wyrabiac na jakims qfnie. Efekt stada bocianów pod maska.

Witam

ja miałem coś podobnego u siebie. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale..........

Miałem jakiś olej (bez podawania nazwy bo wstyd chyba) 10w30 i cykało na wolnych obrotach rytmicznie. Oleju nie brało auto grama. Po 10 kkm stan był niezmienny. Zmieniłem ostatnio na shella ultra 5w30 (lub 40 bo nie pamiętam) i przestało cykać, tj. (leciutko można się dopatrzeć jakiegoś niby cykania). Silnik pracuje cichutko. Nie wiem jak po jakimś czasie będzie, czy silnika nie przepłuka, ale jak coś to zmienię na lekko gęściejszy.

A najważniejsze powiedziano wcześniej dobry olej to podstawa. Zmień i usłyszysz różnicę.

Pozdrówka

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
witam ja się już uporałem z cykaniem a mianowicie cykał mi jeden popychacz oleju gdy auto było zimne było cicho a gdy się rozgrzał to puszczał jeden popychacz i cykał właśnie więc może to i u ciebie to samo
Opublikowano
witam ja się już uporałem z cykaniem a mianowicie cykał mi jeden popychacz oleju gdy auto było zimne było cicho a gdy się rozgrzał to puszczał jeden popychacz i cykał właśnie więc może to i u ciebie to samo

Też intuicja mi wskazuje popychacz (jeden), ale pożyjemy zobaczymy. Na razie ze względu na finanse i niewielką liczbę km robioną miesięcznie nie zawracam sobie tym głowy.

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
:naughty: też tak miałem dopuki mi autko nie staneło, teraz zastanawiam się co robić .Części nie są drogie natomiast robocizna jest ZABÓJCZA.

Daj znać co,jak, kiedy i dlaczego?? Czy przez hydraulikę, zawory, wałek?

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
witam ponownie leo_e34_535 napisz dokładnie co ci nawaliło bo podobny odgłos ma stukający tłok i może pęknąć w czasie jazdy i wtedy już po silniku ja też myślałem że to tłok ale przy rozbieraniu silnika jeszcze sprawdziłem popychacze i na szczęście okazał się jeden z nich więc nie radze ignorować tych stuków tylko robić od razu bo czym pużniej tym większe koszta naprawy :cool2: