Skocz do zawartości

[ E39 ] 528 Oleje Valvoline, Shell, Mobil czy Castrol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wczoraj zakupilem E39 528i automat 12.1999 z przebiegiem 157 tys. (realny). Niestety pod koniec stycznia ktoz zalal go olejem polsyntetyczym 10W40. Chce zmienic na pelen syntetyk ale na jaki? Jaka firma i jaki olej?

Co ile wymiana?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Ja jak kupiłem to był zalany mineralnym,zrobiłem płukanie silnika w serwise i zalali mi mobilem syntetykiem.Przeleciałem już ponad 10 tys

i niedolałem ani kapki.Aktualny przebieg 250 tys.

BMW=Boss-Money-Women
Opublikowano
  • Autor
Ja jak kupiłem to był zalany mineralnym,zrobiłem płukanie silnika w serwise i zalali mi mobilem syntetykiem.Przeleciałem już ponad 10 tys

Mobil jest z tych wszystkich najtanszy, ale nie chodzi tu o jakies wielkie oszczednosci!

Tomek

Opublikowano

Mobil jest z tych wszystkich najtanszy, ale nie chodzi tu o jakies wielkie oszczednosci!

Może użyj najpierw opcji "search".

Do widzenia.

Opublikowano
ja tam był lał dobry półsyntetyk, zreszta chyba tak zrboie poniewaz nie wiem co bylo lane :mad2: mam 523i, dobry polsyntetyk valovoline bedzie okej chyba :wink: , to nie jest m40 ktore klekoze jak sie wleje zly olej, wiem cos o tym bo niedawno opchnalem 316 i to bylo bardzo wrazliwe na olej. bylyby nie lac minerala a większosc mechanikow z serwisów poleca polsyntetyk zwlaszcza jak sie nie wie co bylo lane:( chyba ze ktos mi jakos pomoze dobrac konkretny olej, przebieg u mnie 153 tys na 90% relany ktosma jakies sugestie, wiecie zeby przez pomylke niczego nie rozczeslnic to moje pierwsze r6 wiec nie zorientowany jestem co i jak, wiem teoria teorią ale w praktyce czesto wychodzi cos innego :mad2:
Opublikowano

Ja bym osobiscie nalal shell.

Jak kupilem swoja dydunie to tez byla mineralnym zalana (235tys)

Brala 0.5l na 1000km

Zalalem shella niebieskiego 10w40 i po 4 tys wymiana, nastepana wymiana po 8 tys , nastepna tak jak lampki wskazuja,

Teraz nie wiem co to dolewac oliwy

Pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Dzis nalewany jest Castrol 5W40. Wczoraj przebieg potwierdzony z kluczyka 158000 - zgadza sie z wyswietlaczem.

Tomek

Opublikowano
jak niby mozna potwierdzic przebieg z kluczyka?? nie rozumiem, z tego co wiem to jest w najnowszych modelach taka mozliwosc, jedynie co chyha moga zrobi to sprawdzic ile razy auto zostalo odpalane, ale co to ma wspolnego z przebiegiem, wyjasnij o co chodzi
Opublikowano
Bo jak się kasuje licznik to też kasują w kluczyku i w światłach :lol:
Opublikowano
Wczoraj przebieg potwierdzony z kluczyka 158000 - zgadza sie z wyswietlaczem.

ZTCW, kluczyk robi tylko kopię tego co jest na wyświetlaczu, więc zawsze będzie się zgadzał z wyświetlaczem.

Opublikowano
  • Autor
Wczoraj przebieg potwierdzony z kluczyka 158000 - zgadza sie z wyswietlaczem.

ZTCW, kluczyk robi tylko kopię tego co jest na wyświetlaczu, więc zawsze będzie się zgadzał z wyświetlaczem.

No to mnie pocieszyliscie ;)

Tomek

Opublikowano

Nie prawda kluczyk nie zawsze bedzie sie zgadzal z wyswietlaczem...

jak pojedziesz do ASO i dasz im kluczyk na KEYChecker to ci powwiedza wszystko o aucie...

wiem z autopsji...

Opublikowano
Pavo E39 owszem slyszałem też takie niusy :) ale to ponć w autach powyżej 200 roku albo i później, w autach produkcji wcześiejszej nic takiego nie da się zrobic niesttey nie ma takiej mozliwosci
Opublikowano

ok mozliwe w kazdym razie u mnie tak wlasnie jest jak napisalem ale tu mozesz miec racje ze wczesniej moglo tego nie byc...

Pozdrawiam Pavo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jak ja pojechałem do gościa zajmującego się od lat jedynie serwisem BMW, gdy dowiedział się , że mam swoje 523i zalane 10W40 to powiedział mi, że jak chcę zrugać sobie silnik to mogę dalej na takim jeździć. Szczerze mówiąc pojechał mi po zaworach, a najbardziej klął na poprzedniego właściciela bo mam auto dopiero z tydzień czasu. Oświadczył, iż nawet przy takim przebiegu jak ja mam , czyli 200 tys. mam lać syntetyka, najlepiej Longlife i niczym się nie przejmować. Teraz jak powiedział, trzeba póki jeszcze czas przepłukać motor, po 2 tys. zalać na nowo Longlifem i za kilka następnych tysiączków znów wymienić olej. I dalej już na tym prawidłowym jeździć. Mówił coś, że BMW nie kocha mineralnego oleju i innych oprócz tych najwyższej jakości, dodał że na byle czym dostają w d...ę zawory czy coś tam. Nie wiem , czy miał rację ale zastosuję się do jego rad. W Szczecinie uważany jest jako jeden z niewielu najlepszych specjalistów od BMW. Serwis nazywa się BMW MALAK, czy jakoś tam. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

Mihoo.

Opublikowano
:clap: Dokładnie ja tez jestem tego zdania żeby lać SYNTETYK !!!! :cool2: Pozdrawiam
Opublikowano
Witam.

Jak ja pojechałem do gościa zajmującego się od lat jedynie serwisem BMW, gdy dowiedział się , że mam swoje 523i zalane 10W40 to powiedział mi, że jak chcę zrugać sobie silnik to mogę dalej na takim jeździć. Szczerze mówiąc pojechał mi po zaworach, a najbardziej klął na poprzedniego właściciela bo mam auto dopiero z tydzień czasu. Oświadczył, iż nawet przy takim przebiegu jak ja mam , czyli 200 tys. mam lać syntetyka, najlepiej Longlife i niczym się nie przejmować. Teraz jak powiedział, trzeba póki jeszcze czas przepłukać motor, po 2 tys. zalać na nowo Longlifem i za kilka następnych tysiączków znów wymienić olej. I dalej już na tym prawidłowym jeździć. Mówił coś, że BMW nie kocha mineralnego oleju i innych oprócz tych najwyższej jakości, dodał że na byle czym dostają w d...ę zawory czy coś tam. Nie wiem , czy miał rację ale zastosuję się do jego rad. W Szczecinie uważany jest jako jeden z niewielu najlepszych specjalistów od BMW. Serwis nazywa się BMW MALAK, czy jakoś tam. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

Mihoo.

Swięta racja.Tylko syntetyk i powie wam to kazdy znajavcy się na silnikach BMW fachowiec.Hydroregulatory mogą na innym oleju za długo nie pochodzic!