Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wymieniłem ostatnio tylne tarcze, klocki i szczęki, minimalnie i ledwo słyszalnie ociera jedna szczęka, ale jak mi powiedział mechanik - ułoży się. Jednak kiedy ruszam zimnym autem wszystko jest ok, jadnak jak przejade kikla kilometrów, jest opór jakbym ciągnął przyczepę - jak ostygnie znowu jest ok i mozna kołem obracać w rękach. W warsztacie powiedzieli mi że jak nie wymieniałem płynu hamulcowego to może jest w nim woda która się gotuje i zaciska klocki - czy to możliwe???? Ponadto czasami kiedy przy ok100 km/h wrzucę luz i zaczynam lekko hamować czuć wibracje, jakby bicie w tunelu - moim zdaniem to podpora wału - ale czy to ona może się jakoś zapiekać i stawiać taki opór - błagam pomocy??? :jawdrop:
Opublikowano
mozesz wymienic plynjednaknie sadze aby wiele to zmienilo. Uwazam, ze mechanik cos spierdzielil idlatego tak sie dzieje. Byc moze samoregulator nawalil i nie odpousza szczek po hamowaniu
Opublikowano
u mnie z tyłu się blokowały, wywaliłem tłoczek z zacisku, gume osłaniającą, wykąpałem go w wd40, odkręciłem zacisk włożyłem tłoczek, pomęczyłem się z włożeniem gumy zabezpieczającej przed brudem, odpowietrzyłem, i działa do dzisiaj, tłoczek nie wyglądał na brudny, to może był lekko zapowietrzony układ? To nie wiem czy pomogło wyczyszczenie tłoczka czy odpowietrzenie, ale pomogło hehe
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano
Wymieniłem płyn i okazuje się że jest to samo, po przejechaniu ok 20 km lewa tarcza z produ jest czerwona - mechanik powiedział że to pompa hamulcowa - jutro będą wymieniali. Jak myślicie - to może być to? Czy jednak stawiać na zacisk?
Opublikowano
Wyglada na zapieczony zacisk,ale z pompa tez cos moze byc.Kiedys mialem taki przypadek i okazalo sie ze mechanicy jak wymieniali zacisk to zeby zapobiec wyciekaniu plynu po odkreceniu wezyka,zacisneli ten wezyk kluczem "francuzkim" i po pewnym czasie zrobil sie w tym wezyku taki zaworek z kawalka gumy (bo go uszkodzili).Jak sie hamowalo to bylo ok ale jak puscilem pedal hamulca to blokowalo,no bo plyn z zacisku nie mogl sobie powrocic.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]