Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem sobie niezły numer w moim "nowym" samochodzie. Otóż z tyłu w klapie nie działał centralny a na domiar złego z kluczyka nie da się zamknąć (albo się coś zepsuło, albo wkładka inna :? ) - bagażnik był cały czas otwarty. Myśle sobie z otwierania/zamykania na kluczyk nic nie będzie, to sobie chociaż centera naprawie. No i po rozkręceniu okazało się, że spadła ta 3 przewodowa kostka z siłownika. Włożyłem ją, zakleiłem izolacją żeby znowu nie spadła. Pobawiłem się jeszcze chwile kluczykiem - siłownik pracował normalmnie - w obie strony. Lecz po zamknięciu klapy center zamknął bagażnik i na tym koniec :(

Czy można się jakoś dostać do bagażnika??

Bo jeżeli nie to co.... widzę dwie opcje... albo łamać zamek z tyłu... albo dostać się gdzieś do instalacji i jakoś otworzyć ten siłownik - chociaż niewiem jak on jest sterowany ?? Może ktoś posiada jakiś schemat?? bo w książce "Sam naprawiam..." tego niema. Albo chociaż opis kostki z centralnego (tam były dwie: 2przewodowa i 3 przewodowa)

I jeszcze jedno pytanie - do czego służy czujnik zamknięcia w tylnej klapie ?? - bo niemam ani alarmu ani światła w bagażniku - może to jest od centralnego??

Opublikowano

jak otworzyc to nie wiem.

ale z tego co pamietam: 2-zylowa: zasilanie, 3-sterowanie.

auto nie mialo bum w tylek przypadkiem? swiatlo w bagazniku to chyba byc powinno, no i alarm tez. duza wiazka idzie po lewej stronie bagazniku, trzeba odczepic tapicerke, moze tam cos zle podlaczone. ale nie mam pojecia jakies tam sa dokladnie kable - pewnie tylko do oswietlenia zewnetrznego i centralnego w klapie + czujnik otwarcia...

Opublikowano

Witam

Ja miałem podobnie w E-36 z 93r-sedan wiązka przewodów w klapie bagażnika robiła mi zwarcie i zamykał sie central przy zamykaniu klapy sedan ma komore bagażnika zabudowaną po kilku razach zrobiła się taka zwara że stopiła bezpiecznik icałą wiązke przewodów mechanik wyciął otwór za tylnią kanapą i dostał się do bagażnika gdyż tak jak w twoim przypadku zamek był zepsuty i nie dało się otworzyć z klucza innego sposobu nie było

Opublikowano

No właśnie mam tak samo... inna wkładka a center zamknął i nie otworzy. A możesz mi powiedzieć jak zdemontować tylną kanapę??

Bo mam ten plus, że zatrzasnęło mi się podczas naprawy tak więc tapicerka z klapy jest zdjęta... gdybym miał troche dostępu to włożył bym drut i odciągnął ciegno od siłownika...

Opublikowano
Tylne siedzisko zdejmiesz podnosząc (a raczej szarpnąć) do gory jego przód. Tylne boki oparcia też pociągnąć-szarpnąć w kierunku przodu auta łapiąc za górną ich część(przy półce). A jak tylne oparcie to nie wiem bo ja miałem składane :)
Opublikowano
u mnie po otworzeniu tylnego podłokietnika jest taki duzy otwór (taki jak ten podłokietnik) z jakimś pokrowcem, jesli go zdejmiesz to masz dostęp do bagażnika. nie wiem czy inni też tak mają czy tylko ja
Opublikowano
Witam.Nie wiem jak u was ale ja mam 325tds z '96r i po złożeniu tylnej kanapy można wejść do bagażnika nie ma żadnej przegrody.Pozdrawiam
Opublikowano
Zrobiłem sobie niezły numer w moim "nowym" samochodzie. Otóż z tyłu w klapie nie działał centralny a na domiar złego z kluczyka nie da się zamknąć (albo się coś zepsuło, albo wkładka inna :? ) - bagażnik był cały czas otwarty. Myśle sobie z otwierania/zamykania na kluczyk nic nie będzie, to sobie chociaż centera naprawie. No i po rozkręceniu okazało się, że spadła ta 3 przewodowa kostka z siłownika. Włożyłem ją, zakleiłem izolacją żeby znowu nie spadła. Pobawiłem się jeszcze chwile kluczykiem - siłownik pracował normalmnie - w obie strony. Lecz po zamknięciu klapy center zamknął bagażnik i na tym koniec :(

Czy można się jakoś dostać do bagażnika??

Bo jeżeli nie to co.... widzę dwie opcje... albo łamać zamek z tyłu... albo dostać się gdzieś do instalacji i jakoś otworzyć ten siłownik - chociaż niewiem jak on jest sterowany ?? Może ktoś posiada jakiś schemat?? bo w książce "Sam naprawiam..." tego niema. Albo chociaż opis kostki z centralnego (tam były dwie: 2przewodowa i 3 przewodowa)

I jeszcze jedno pytanie - do czego służy czujnik zamknięcia w tylnej klapie ?? - bo niemam ani alarmu ani światła w bagażniku - może to jest od centralnego??

nie kumam ? ja mam dzielone siedzenia i po otwarciu jednego i drugiego wchodzę cały do kufra, a potem to żaden problem

Opublikowano
Mam taką prośbę... Mógł by mi ktoś zrobić fotkę jak dokładnie wygląda mechanizm centralnego zamka w tylnej klapie - chodzi mi dokładnie w którym miejscu jest siłownik i cięgno prowadzące do zamka ... jak ktoś to rozbierał to wie o co chodzi.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam identyczny problem. centralny zamek w drzwiach dziala natomiast bagażnik zaciol sie na amen. raz udalo mi sie go otworzyc, ale potem znowu sie zaciol, cos nie laczy a kluczyk nie pasuje do bagaznika, a od wewnatrz nie moge sie dostac poniewarz mam blache!! :( model93. Slyszalem ze da rade jakos otworzyc awaryjnie maske drutem, moze jest jakas podobna metoda otwierania bagaznika? Ostatecznie bedzie trzeba wiercic zamek:(
Opublikowano

Podobne zdarzenie miałem.

Powiem tak. W betce tylna klapa jest tak ułożona że zawirowania powierza brudzą zamek. Powienieneś go spokojnie otworzyć. Spróbuj wlać jakiegoś penetratora typu wd40 czu mo czy też jakiegoś Wurt'a.

Powodzenia

Opublikowano
zanim zaczniesz ciac bunie za kanapa to sie zastanow bo moze lepiej zawolac takiego pana co zna sie na szybkim otwieraniu zamkow (kazdy wie o kogo chodzi) a pozniej dorobic wkladke do kluczyka i sprawdzic centralny/// co do mechanizmu to ja wczoraj robilem w dzwiach tylnich lewych jest to tak proste uzadzenie jak budowa cepow tam jest wazne zeby dzialal taki stycznik a reszte czyscimy i smarujemu najlepiej wazelina technichna a w klapie musi byc cos podobnego (dalem ciala ze nie porobilem zdjec ale moze zrozumiecie z dziecmi nie da sie robic spokojnie)
jedynakk