Skocz do zawartości

195/60 R15 letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że czas przymierzać się już do zmiany opon na letnie udałem się oglądnąć moje letnie oponki. I co sie okazało, że mam opony 195/60 R15 w bmw e36 :duh: . Autko kupiłem w listopadzie i od razu wymienilem na zimowki i nie zwróciłem w ogóle uwagi na to. Powinny chyba być 205/60 R15 ?

Jeździ ktoś z was na takich? Co mi doradzacie szukać nowych opon ?

Opublikowano
no troche za niskie, powinny być 195/65/15 ale na 15" feldze to jest pikuś

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
  • Autor
No wiem ,że za niskie ale szukać jakiejs zamianki, czy obejdzie sie jeden sezon?
Opublikowano
Jak dasz szersze opony to auto będzie bardziej podatne na koleiny no i spalanie wzrośnie ale w sumie między 195 i 205 nie ma kolosalnej różnicy więc nie warto wydawać kasy na nowe opony. Pojeździj aż opony "same się zużyją" i wtedy spróbuj szersze.
Bi Em DabylJu :P
Opublikowano

ja w swoim e36 kombi mialem letnie oponki 185/65 R15 w takim samym rozmiarze kupilem zimowki... teraz chce kupic cos na lato i wlasnie nie wiem czy nie powinny by 195/65 R15...

ale spojrzalem na kolo zapasowe nie ruszne nigdy chyba i tam jest oponka 185...

jakie powinienem miec opony?

Opublikowano
  • Autor
Powinienies mieć letnie 206/60 R15 . Ja mam zimówki 195/65 R15 (choc takienie powinny byc ale jest ok ). Masz naklejke na słupku od kierowcy z dopuszczalnymi rozmiarami opon
Opublikowano
Hehe a ja mam z tyłu i z przodu 205/60/15 i dwie do wymiany, ale z racji tego ze mam 316 kupie chyba 195 na przod, bo po zmianie z zimowek (185/60/15) roznica w spalaniu i w zbiorce jest spora... A moje pytanie jeszcze. Na tych zimowkach mi sie jakos twardo jezdzi kazdy dolek czuc (opony Yokohama), a jak zaloze te letnie (opony GoodYear) to komfort jest duzo wiekszy. Czy to przez szerokość czy poprostu zimowe opony mam juz lipne?
Opublikowano
  • Autor

Mi sie wydaje, że na tych moich 195/65 R15 zimowkach mniej nosi na koleinach niż np w Audi 80 avant, którym jezdziłem poprzednio, ale to może tylko mi sie wydaje :mrgreen: Jak na zimowki to można polecić ten rozmiar jako alternatywa do 185/65R15.

bieniu3000 a chesz kupić 195 na 65 czy na 60 ? :wink:

Opublikowano
Jako że felgi mam 7 cali i opona jest troche szersza od felgi w tej chwili wiec 195 tez chyba kupie 60 i srednica calego kola raczej nie powinna sie zmienic.
Opublikowano
  • Autor
Aha, no to czyli nie ma gwałtu u mnie wymieniac na 205/60, moge sobie pojezdzic spokojnie 195/60 ? i zobaczyc jak sie jezdzi :mrgreen:
Opublikowano
No pewnie ze mozesz, a jakie masz felgi (szerokosc)?
Opublikowano
  • Autor
Stalówki 6,5 wiec chyba spoko. Tzn przymierzam sie do kupna alusów, czyli były by 7cali . To na 7 cali to nie na da sie?
Opublikowano
No to jak masz 6,5 to nawet wskazane są 195, 205 na 6,5 beda troche baloniasto wygladaly, jesli kupisz alu 7 cali to i masz 325tds to polecam 205/60/15 i felge ET 35-38 i bedzie wygladac ok :) ja wymieniam na 195 ze względu na maly silnik :)
Opublikowano

Witam,

Ja mam 195/65/R15 na alusach i uważam, że to chyba optymalny wybór. Raczej polecam, kupiłem z autem nówki sztuki i chociaz to "tylko" BARUM to spisuja się całkiem nieżle , co prawda na zapasie mam 205/60/R15 chyba od nowości tam leży :-) ale wole trochę ciensze, nie czuc tak kolein których u nas nie brakuję.

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
Miedzy 205 i 195 na koleinach mala różnica, co innego jakbys zalozyl 235 np :P A kolega Willy jaka masz szerokość felgi?
Opublikowano
Ha! dobre pytanie!! Jak kupiełem auto stało już na feldze a jak zmieniałem na zimowe koła to nie zwrociłem uwagi
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Różnica w wysokości całej opony między 195/60/15 a 205/60/15 to równe 12mm więc samochód obniży się o 6mm. Myślę, że nie ma się co tak przejmować. Wyjeźdź te gumy a jak będzie trzeba zmienić to założysz sobie 205. Ja kilka dni temu zmieniłem na letnie koła na alu 205/60/15 a zimę miałem na stal 195/65/15. Niewielka różnica w szerokości opony a jeździ się jakoś inaczej, fakt, że trochę bardziej czuć koleiny ale tylko troszkę.

Pozdro.

Opublikowano

195/60 jest wlasnie lepszym rozwiazaniem niz 195/65 w wypadku e36 ;)

sprawdz w kalkulatorze opon jaki jest zamiennik 185/65. tzn 195/60 tworzy mniejsze przeklamanie niz 65

"there's more to living than only surviving"
Opublikowano
Drodzy koledzy czy sie samochod obnizy czy nie i o ile sie obnizy zalezy od szerokosci felgi, nie tylko od wysokosci opony :)
Opublikowano
Miałem u siebie prawie wszystkie z opisywanych przez was opon. Zalecana jest oczywiście 205/60/15, ale pozostałe rozmiary też dają radę. Na zimę mam 195/65/15, średnica koła jest tu o 7,5mm większa niż zalecana (tolerancja -1,2%) - celowo tak wybrałem, bo wiadomo, że na zimę węższa a przy okazji wyższa opona nie zaszkodzi, poza tym jest spora różnica w cenie w stosunku do 205. Miałem również przez pewien czas opony 195/60/15, które pozostały mi z poprzedniego auta, tutaj średnica jest mniejsza o 12mm w stosunku do zalecanej (tolerancja 1,9%) i też było OK. Generalnie przy doborze zamienników można przyjąć tolerancję do +/-2%, więc spokojnie można na tym jeździć.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Mam przod 185/65R15 tyl 195/65R15 (wszystkie uzywane)! Dodam ze nie mam zadnych luzow ani, a co bylo do zrobienia zostalo wymienione. Ze wzgledu na telepanie kierownica przy hamowaniu z predkosci ok 120 km/h planuje zakup nowych 4x Goodyear EXCELLENCE 205/60R15 91 H! Co sadzicie o tej oponie????

P.S. Tarcze+klocki sa nowe LUCAS!!

Pozdrawiam

Bald Mein Wagen ;)
Opublikowano
Ja mam GoodYear Eagle NCT5 205/60/15 i jestem zadowolony :)