Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że czas przymierzać się już do zmiany opon na letnie udałem się oglądnąć moje letnie oponki. I co sie okazało, że mam opony 195/60 R15 w bmw e36 :duh: . Autko kupiłem w listopadzie i od razu wymienilem na zimowki i nie zwróciłem w ogóle uwagi na to. Powinny chyba być 205/60 R15 ?

Jeździ ktoś z was na takich? Co mi doradzacie szukać nowych opon ?

Opublikowano
no troche za niskie, powinny być 195/65/15 ale na 15" feldze to jest pikuś

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Jak dasz szersze opony to auto będzie bardziej podatne na koleiny no i spalanie wzrośnie ale w sumie między 195 i 205 nie ma kolosalnej różnicy więc nie warto wydawać kasy na nowe opony. Pojeździj aż opony "same się zużyją" i wtedy spróbuj szersze.
Bi Em DabylJu :P
Opublikowano

ja w swoim e36 kombi mialem letnie oponki 185/65 R15 w takim samym rozmiarze kupilem zimowki... teraz chce kupic cos na lato i wlasnie nie wiem czy nie powinny by 195/65 R15...

ale spojrzalem na kolo zapasowe nie ruszne nigdy chyba i tam jest oponka 185...

jakie powinienem miec opony?

Opublikowano
Powinienies mieć letnie 206/60 R15 . Ja mam zimówki 195/65 R15 (choc takienie powinny byc ale jest ok ). Masz naklejke na słupku od kierowcy z dopuszczalnymi rozmiarami opon
Opublikowano
Hehe a ja mam z tyłu i z przodu 205/60/15 i dwie do wymiany, ale z racji tego ze mam 316 kupie chyba 195 na przod, bo po zmianie z zimowek (185/60/15) roznica w spalaniu i w zbiorce jest spora... A moje pytanie jeszcze. Na tych zimowkach mi sie jakos twardo jezdzi kazdy dolek czuc (opony Yokohama), a jak zaloze te letnie (opony GoodYear) to komfort jest duzo wiekszy. Czy to przez szerokość czy poprostu zimowe opony mam juz lipne?
Opublikowano

Mi sie wydaje, że na tych moich 195/65 R15 zimowkach mniej nosi na koleinach niż np w Audi 80 avant, którym jezdziłem poprzednio, ale to może tylko mi sie wydaje :mrgreen: Jak na zimowki to można polecić ten rozmiar jako alternatywa do 185/65R15.

bieniu3000 a chesz kupić 195 na 65 czy na 60 ? :wink:

Opublikowano
Jako że felgi mam 7 cali i opona jest troche szersza od felgi w tej chwili wiec 195 tez chyba kupie 60 i srednica calego kola raczej nie powinna sie zmienic.
Opublikowano
Aha, no to czyli nie ma gwałtu u mnie wymieniac na 205/60, moge sobie pojezdzic spokojnie 195/60 ? i zobaczyc jak sie jezdzi :mrgreen:
Opublikowano
Stalówki 6,5 wiec chyba spoko. Tzn przymierzam sie do kupna alusów, czyli były by 7cali . To na 7 cali to nie na da sie?
Opublikowano
No to jak masz 6,5 to nawet wskazane są 195, 205 na 6,5 beda troche baloniasto wygladaly, jesli kupisz alu 7 cali to i masz 325tds to polecam 205/60/15 i felge ET 35-38 i bedzie wygladac ok :) ja wymieniam na 195 ze względu na maly silnik :)
Opublikowano

Witam,

Ja mam 195/65/R15 na alusach i uważam, że to chyba optymalny wybór. Raczej polecam, kupiłem z autem nówki sztuki i chociaz to "tylko" BARUM to spisuja się całkiem nieżle , co prawda na zapasie mam 205/60/R15 chyba od nowości tam leży :-) ale wole trochę ciensze, nie czuc tak kolein których u nas nie brakuję.

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
Miedzy 205 i 195 na koleinach mala różnica, co innego jakbys zalozyl 235 np :P A kolega Willy jaka masz szerokość felgi?
Opublikowano
Ha! dobre pytanie!! Jak kupiełem auto stało już na feldze a jak zmieniałem na zimowe koła to nie zwrociłem uwagi
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Różnica w wysokości całej opony między 195/60/15 a 205/60/15 to równe 12mm więc samochód obniży się o 6mm. Myślę, że nie ma się co tak przejmować. Wyjeźdź te gumy a jak będzie trzeba zmienić to założysz sobie 205. Ja kilka dni temu zmieniłem na letnie koła na alu 205/60/15 a zimę miałem na stal 195/65/15. Niewielka różnica w szerokości opony a jeździ się jakoś inaczej, fakt, że trochę bardziej czuć koleiny ale tylko troszkę.

Pozdro.

Opublikowano

195/60 jest wlasnie lepszym rozwiazaniem niz 195/65 w wypadku e36 ;)

sprawdz w kalkulatorze opon jaki jest zamiennik 185/65. tzn 195/60 tworzy mniejsze przeklamanie niz 65

"there's more to living than only surviving"
Opublikowano
Drodzy koledzy czy sie samochod obnizy czy nie i o ile sie obnizy zalezy od szerokosci felgi, nie tylko od wysokosci opony :)
Opublikowano
Miałem u siebie prawie wszystkie z opisywanych przez was opon. Zalecana jest oczywiście 205/60/15, ale pozostałe rozmiary też dają radę. Na zimę mam 195/65/15, średnica koła jest tu o 7,5mm większa niż zalecana (tolerancja -1,2%) - celowo tak wybrałem, bo wiadomo, że na zimę węższa a przy okazji wyższa opona nie zaszkodzi, poza tym jest spora różnica w cenie w stosunku do 205. Miałem również przez pewien czas opony 195/60/15, które pozostały mi z poprzedniego auta, tutaj średnica jest mniejsza o 12mm w stosunku do zalecanej (tolerancja 1,9%) i też było OK. Generalnie przy doborze zamienników można przyjąć tolerancję do +/-2%, więc spokojnie można na tym jeździć.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Mam przod 185/65R15 tyl 195/65R15 (wszystkie uzywane)! Dodam ze nie mam zadnych luzow ani, a co bylo do zrobienia zostalo wymienione. Ze wzgledu na telepanie kierownica przy hamowaniu z predkosci ok 120 km/h planuje zakup nowych 4x Goodyear EXCELLENCE 205/60R15 91 H! Co sadzicie o tej oponie????

P.S. Tarcze+klocki sa nowe LUCAS!!

Pozdrawiam

Bald Mein Wagen ;)