Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze: podałeś trochę mało informacji, brak przebiegu, czy to dopiero teraz, czy wcześniej już coś popijała.

Po drugie, a właściwie to to jest PO PIERWSZE: użyj funkcji szukaj, było o tym. Napewno coś znajdziesz. I wtedy jak coś będzie nie jasne zapytaj.

Opublikowano
Po pierwsze to nic nie ma na ten temat bo szukałem kiedys i nie znalałzem konkretnej odpowiedzi(chyba ze słabo szukałem ) a po drugie mam e 36 318 i mi tyle samo oleju zre i jest to wynik zurzycia uszczelniaczy zaworów własnie niedługo bede wymieniał to podam koszt.
Opublikowano
Myske ze to troche dużo, bo moj 2l M50 spala niecałe 2l oleju ale na 10tys i według normy tak powinno być (dla nowych slników oczywiście), gdzies o tym na forum kiedyś czytałem. Takze jak poszukasz to znajdziesz

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
dla M20 norma to 1.5 na 1000 km :) czyli nie trzeba wymieniac oleju :lol: moj M20B20 w E30 bieze literka na 10tys..

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Po pierwsze to nic nie ma na ten temat bo szukałem kiedys i nie znalałzem konkretnej odpowiedzi(chyba ze słabo szukałem ) a po drugie mam e 36 318 i mi tyle samo oleju zre i jest to wynik zurzycia uszczelniaczy zaworów własnie niedługo bede wymieniał to podam koszt.

Nie było?

:idea: www.autobmwklub.triger.com.pl/forum/vie ... ight=oleju :idea:

A teraz już jest.

Fakt, pojemność silnika jest większa, ale przypadłość podobna. Myślę że lek także.

Opublikowano
Myske ze to troche dużo, bo moj 2l M50 spala niecałe 2l oleju ale na 10tys i według normy tak powinno być (dla nowych slników oczywiście),

Według jakiej normy :shock: Mój staruszek ma 260 tyś. km na osi i

nie robie żadnych dolewek oleju . Zaznacze przy tym że mam ciężką nogę

i zalewam miskę olejem mineralnym :P . Prawda jest taka że im mniej czasu i środków poświęcasz na motor tym z czasem robisz większe dolewki . Pamiętajmy o tym że przeciętnie olej zmieniamy co 10-15 tyś km - przynajmniej takie są zalecenia producentów samochodów bądż raz do roku .

Oczywiście sprawa inaczej się ma gdy mamy ciężką nogę i wtedy wszystko traci swoje wartości dwa razy szybciej :!: Nie namawiam ale ja zmieniam co 7-8tyś nie kierując się wskazaniami komputera

pozdrawiam

zielony

260 tyś i bez dolewek oleju :D

Opublikowano

M40 B16, 219 tys.km.

0,4-0,7 litra oleju na 10 tys. km

Syntetyk 5W/40

Zero krótkich tras.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Według jakiej normy Mój staruszek ma 260 tyś. km na osi i

nie robie żadnych dolewek oleju .

U mnie dokładnie to samo.

Zawsze po zmianie oleju dostaję około 500ml od olejarza które zostaje w jednej butli ale i tak zawsze zostaje mi to do następnej zmiany i teraz mam chyba już ze cztery takie bańki na półce

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano

Silnik M40 B18

Miedzy wymianami oleju nic nie dolewam...po prostu nie ma takiej potrzeby!

Silniczek jest w idealnym stanie,a jezdze na polsyntetyku BP.

Powracajac do tematu...2litry oleju na 3tys.km to zjawisko nie normalne!

Albo silnik na wykaczeniu,albo z miski sie leje i to ostro...

Nie czekaj z tym dluzej bo nie dosc,ze tankujesz paliwo to i bedziesz musial tankowac olej. :D

Sprawdz to koniecznie!

SPRZEDAM:

Zmieniarkę Pioneer CDX-P650

Cały komplet, nowa!

Wszelkie informacje tylko na "PW"

Tanio!

Opublikowano

auto z 91roku, ma nakręcone 180tys a kupiłemgo ponad 2 miesiące temu w niemczech i przejechałem około 4 tys, po wymianie oleju 15W 40 zrobiłem coś koło 3tys i przypadkowo sprawdzam a tam na bagnecie sucho. wlalem litra i nie mam nawet minimum więc jeszcze litr do stanu!!! wycieków też nie mam silniczek suchy. z dokumentacji wynika że jest to drugi silnik w tym aucie, chodzi jak brzytwa nic nie słychać żadnego rozrządu itd. jeśli to popychacze lub pierścienie to chyba się pochlastam!!!!

jeszcze go nie spłaciłem.

Opublikowano

Sa dwie proste metody sprawdzenia w jaki sposób poprzez spalanie gubisz olej .

1; pełen gaz i odpuszczasz patrząc w jakim kolorze dobywają sie spaliny -czarny oznacza że bierze olej przez pierścienie lub zapchane odpowietrzenie komory korbowej (żaden remont nie pomoże jak tego nie udrożnisz)

2;pełen gaz i odpuszczasz ...........jak jest widoczna biało-niebieska chmura to prawdopodobnie uszczelniacze do wymiany :cry:

Tak czy siak licz sie z kosztami bo naprawa nie skończy się na odkręceniu paru śrubek . Acha zwruć jeszcze uwagę na świece ,przy tak dużym braniu oleju powinne być czarne .

Opublikowano
mam ten sam model e36 316i z 92r na zeraze 198 tys km zrobiłem około 9tys km stan oleju na miarce jest taki sam jak przy wlaniu. kompletnie nic nie wzieła.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

od kilku dni jstem jak narazie szczesliwym posiadaczem E30ki silnik M20

czy to faktycznie prawda ze te silniki zjadaja tyle oleju...??? moja beti ma przejechane 220 000km. Prosze odpiszcie czy powinna brac olej czy nie...???

pozdrawiam Pawel