Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie choć późno :wink:

Mam gorącą prośbę do Was, żebyście mi podpowiedzieli jakie długości, przekrój, którędy najlepiej poprowadzić okablowanie do wzmacniacza i suba do miejsca docelowego czyli bagażnika.

(Jak się domyślacie mam aku z przodu).

uogólniając proszę Was o jak najbardziej proste wypowiedzi.

Może macie jakieś linki do podejrzenia :?:

Dzięki

:P

Opublikowano

najlepiej prowadzic przeowdy przy prawym progu , pod dywanikiem podlogowym - poniewaz z prawej strony jest mniej przewodow niz z lewej ( mniej zaklucen ) ...

jednak jak pociagniesz tamtendy przewody zasilajace do wzmacniacza , to nie pociagniesz przewodow ygnalowych - bo one musze byc ulozone min 10cm od zasilania ...

wiec mozna sygnalowy pociagnac w okolicy tunela srodkowego - tam nie ma zadnych przewodow

Opublikowano

Zmiana koncepcji :)

Wzmacniacz będzie pod siedzeniem i prawdopodobnie będzie bez zestawu tylnich głośników chociaż mam JBL. Ale zobaczymy :)

Jak możecie to podrzućcie jakies pomysły

Opublikowano

Ja wczoraj przeciagalem przewody w mojej e36 sedan i zrobilem tak:

Kabel pradowy od wzmacniacza idzie przez mala dziurke w komorze silnika :wink: pod schowkiem pasazera za oslone glosnikow przednich i caly czas pod prawym progiem puzniej pod kanape i do bagaznika :)

natomiast chinche do wzmacniacza zamontowalem tak ze wykrecilem schowek wtedy jest ladne dojscie na tyl radia podlaczasz kable pod radio chowasz chiche pod konsole przykrecasz schowek puzniej pod obudowe dzigni zmiany biegow tynel srodnowy ktory tez musisz odkrecic tam wkladasz kabel pod wykladzine przykrecasz tunel przy samej kanapie robisz mala dziurke przez ktora przeciagasz kabel tak ze wychodzi pod siedziskiem i wogole go nie widac puzniej juz tylko do bagaznika i wszystko masz ladnie schowane :cool2: wszystko zajmuje jakies pol godzinki roboty powodzenia :mrgreen:

Opublikowano
Ja wczoraj przeciagalem przewody w mojej e36 sedan i zrobilem tak:

Kabel pradowy od wzmacniacza idzie przez mala dziurke w komorze silnika :wink: pod schowkiem pasazera za oslone glosnikow przednich i caly czas pod prawym progiem puzniej pod kanape i do bagaznika :)

natomiast chinche do wzmacniacza zamontowalem tak ze wykrecilem schowek wtedy jest ladne dojscie na tyl radia podlaczasz kable pod radio chowasz chiche pod konsole przykrecasz schowek puzniej pod obudowe dzigni zmiany biegow tynel srodnowy ktory tez musisz odkrecic tam wkladasz kabel pod wykladzine przykrecasz tunel przy samej kanapie robisz mala dziurke przez ktora przeciagasz kabel tak ze wychodzi pod siedziskiem i wogole go nie widac puzniej juz tylko do bagaznika i wszystko masz ladnie schowane :cool2: wszystko zajmuje jakies pol godzinki roboty powodzenia :mrgreen:

to skoro to robiłeś to może mi powiesz jakie ilości kabla kupiłeś i jaki przekrój do zasilenia wzmaka :?:

Mój zestaw to:

Radio stare ale jare Sony XR-1300R 4x45W

Wzmak Michael Schumacher Collection A4000, 4- kanałowy, moc max. 400 Watt, bezpiecznik 30A.

Do tego tubę Infinity REF 1200 BT ma chyba 400 Watt

Przód głośniki fabryczne

tył elipsy JBL CS 369e.

Co proponujecie z takim zestawem zrobić

:P :cool2:

Opublikowano

oj..koledzy...nie chce sie chwalic ale zajmowalem sie profesjonalnym montarzem car audio...i troche tutaj motacie :))

racje ma tylko xsilver:)

przewody zasilajace musza isc w jednym progu a sygnalowe w drugim..w tym w ktorym jest mniej kabli ;) piec oczywiscie najlepiej w bagazniku..lepsze chlodzenie.

muzyka wysokiej klasy w aucie to tylko porzadny zestaw przedni + niewielki subwoofer..inaczej nie ma muzyki!! ..nie uzyskacie zadnej sceny ani efektu stereo!! ja bym proponowal tak...te glosniki co masz na tyl sprzedac..kupic porzadny odeseparowany zestaw przedni ze zwrotnicami..polecam tweetery scan speak (bardzo nisko zejda..do ok 1,5k) lub wyzsze DLS'y...mam do sprzedania infinity reference nowki za ok 180zl..tez calkiem dobre..ale do tych wymienionych wczesniej sie nie umywaja ;), srenio-niskie polecam VIFA. jesli ma byc to zrobione niskim kosztem to polecam zestawy infinity reference lub troszke drozsze kappa.

subwoofer jesli to jest sedan to polecam JL Audio 20 lub 25cm w skrzyni zamknietej. narazie mozesz to zasilic posiadanym piecem...ale w przyszlosci polecam zmiene na chodzby jakiegos uzywanego signat'a roc 1 :)..niekiedy mozna wyrwac na allegro za ok 300-400zl

glosniki srednio-niskotonowe musisz porzadnie zamontowac w oryginalnych miejscach. te wszystkie plastikowe oryginalne uchwyty musisz wywalic (polamac, odciac..zostawic tylko maskownice), komore na glosnik wygluszyc (tani i dobry sposob: stara koldra..pocieta i zaszyta w miejscach ciecia aby sie nic z niej nie wysypywalo) oraz zrobic z MDF'u mocowanie dla glosnika..moze byc tez z plyty wiorowej..powinno wystarczyc. glosnik przykrecic do wycietego mocowania, podlaczyc (zwroc uwage na fazowosc) i glosnik z calym mocowaniem przykrecic srubami do blachy uszczelniajac silikonem.

pozdr.

ps.. jeszcze jedno...do e36 wejda chyba tylko 13..do e34 i e32 spokojnie wchodza 16...chociaz oryginalnie sa 13 :)

ps2. jak bedziesz puszczal kable to przy okazji pusc dobre kable do glosnikow przednich...one musza..ale to musza..nawet kosztem rezygnacji z subwoofera byc zasilane ze wzmacniacza!!..lepszy efekt da zasilenie przodu z pieca niz montarz subwoofera a glosniki zostana zasilane z radia.

jesli posiadles kobiete swoich marzen to o pozostalych marzeniach mozesz smialo zapomniec...

http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/9/f_podpism_5d496cc.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=92490

Opublikowano

a ja mam pytanie z innej deczko beczki ;)

jakie firmowe radio BMW ma wyjście na wzmacnacz, chodzi mi czy idzie z końcówek mocy czy przed nimi... chciałem podpiac wzmacniacz ale nie orginalny i zastanawiałem sie czy jest możliwośc wpiecia go w fabryczny kabel z radia do wzmachola, i niechce czegoś popalić jak by sie okazało ze to wyjście jak z koncówek mocy radia a nie tylko goły sygnał.

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ps.. jeszcze jedno...do e36 wejda chyba tylko 13..do e34 i e32 spokojnie wchodza 16...chociaz oryginalnie sa 13 :)

Czy wielkim problemem będzie wpakowanie 16-tek do E34?? Mam okazję kupić Lanzary VX5C (odseparowane 13-tki) i zastanawiwm się czy dają radę, czy lepiej wrzucić 16tki.

Poza tym czy wystarczy dociąć panel z MDF czy trzeba robić pierścienie dystansowe?

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

elvis: do e34 bez problemu wchodza 16!! a panele z mdf'u w przypadku e34 to jest kawalek deseczki z dziura na glosnik...nawet nie musi to byc estetyczne bo i tak bedzie schowane pod oryginalnymi maskownicami z ktorych trzeba obciac oryginalne mocowania glosnika

pozdr.

jesli posiadles kobiete swoich marzen to o pozostalych marzeniach mozesz smialo zapomniec...

http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/9/f_podpism_5d496cc.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=92490

Opublikowano
elvis: do e34 bez problemu wchodza 16!! a panele z mdf'u w przypadku e34 to jest kawalek deseczki z dziura na glosnik...nawet nie musi to byc estetyczne bo i tak bedzie schowane pod oryginalnymi maskownicami z ktorych trzeba obciac oryginalne mocowania glosnika

pozdr.

Po głębszych przemyśleniach przy głębszym kuflu "dębowego" postanowiłem działać:

Najsamprzód wygłuszę drzwi i wrzucę do przodu separowane 16-tki i tu proszę o opinie (najlepiej z uzasadnieniem) jakie przetworniki wybrać. Typy głośników w zasięgu moich możliwości finansowych:

1. Lanzar VX6C

2. DLS B6

3. Hertz ESK 165

4. JBL CS2165C

Jak uda mi się znów napełnic skarbonke to planuję zakup wzmaka i zrobienie niedużego suba w skrzyni zamkniętej - nie lubię buczącego i rozciągniętego basu

Jeżeli masz jakieś fachowe rady to chętnie poczytam.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg