Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegos czasu zadko dzieje mi sie dziwna sprawa ze skrzynia ( 730d - tiptronic), podczas wyprzedzania kiedy przelacza sie na III bieg, po puszczeniu gazu obroty pozostaja na 3 biegu i dopiero jak lekko dotkne gaz to przelacza sie bieg na wyzszy, tak jakby sie zawieszala III czasami... czy ktos moze mi doradzic co to moze byc ? Staram sie jezdzic bez tzw butowania w podloge ale czasem trzeba przy wyprzedzaniu i to sie wlasnie czasem wydarzy...

Opublikowano

Witam!

Moim zdaniem jest to normalna sprawa. U mnie zawsze tak było.

Jak masz but w podłodze i przyspieszasz na 3 biegu i gwałtownie zdejmiesz nogę z gazu to zostaje na 3cim. Ale jak zrobisz to powoli, lub tylko lekko odejmiesz gazu to zmieni na wyższy.

To jest nawet dobre, bo często mi się zdarza wyprzedzać za kimś. Jak go doganiam to puszczam gaz i czekam aż się schowa na prawy, a następnie gaz w podłogę i dalej wyprzedzam na 3cim. :norty:

Pozdro.

Opublikowano
Właśnie tak działa AGS, skrzynia stara się dostosować do stylu jazdy kierowcy. Jeżeli gwałtownie dałeś w podłogę i trzymałeś to ona potrzymuje niski bieg abyś mógł dalej szybko przyspieszać.