Skocz do zawartości

[ E46 ] Kontrolka od klocków hamulcowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapaliła się i pewnie czas wymienić klocki.

Pytanie jakie do tej bemki. Do serwisu BMW mam daleko, więc jakiś warsztat musie se poradzić na miejscu. Pytanie teraz, czy wymieniać wszystkie 4 komplety? Bo pewnie na Allegro kupię. Czujniki też wymieniać?

Mam jeszcze problem z pedałem gazu, który często się przycina - nie chodzi płynnie - i jak warknie to sito. Jakaś prosta porada?

Sprzęgło pewnie też już leci. Podejrzewam, że jest od nowości (99). Bo czytałem o tym w innych postach o szarpaniu na 1-szym biegu. Czasami mi to się zdarza. Zresztą bierze strasznie wysoko i nie mogę go wyczuć, a jeżdżę już 6 miechów.

Trochę na ten temat było odnośnie innych modeli - czytałem - ale mało jak dla mnie.

A dodam jeszcze, że ma 134000km przebiegu. Ale nigdy nie wiadomo, czy to prawda :)

EDIT

Ile mogę pojeździć z kontrolką od klocków? Bo u mnie nigdy nie ma od razu :)

Opublikowano (edytowane)
wymieniać wszystkie 4 komplety

w opakowaniu masz komplet klocków tzn 4 szt. na tył lub przód zależy jakie kupisz ...

Czujniki też wymieniać

- tak bo świeci tzn. został przytarty przez tarcze i przerwany jest obwód czujnika , dlatego masz go na desce - są dwa czujniki - jeden na lewym przednim kole a drugi w tylnym prawym - teraz nie wiadomo które klocki trzeba wymieniać - najprościej zdjąć koło i popatrzeć

problem z pedałem gazu

zobacz na zawiasie pedału - przesmarować - zobacz linkę gazu - czy nie jest uskodzony splot - daj jej oliwy pod pancerz ...

Ile mogę pojeździć z kontrolką od klocków

to jest info dla ciebie że ich żywot dobiega końca , jest tam jeszcze trochę okładziny ciernej ale kiedyś się skończy i zong .. :mrgreen:

Edytowane przez misiek_525i
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Legu z fajnego miasta - a w tym fajnym m-cie nie ma dobrych sklepów moto ? pamiętaj żeby o czujniki zapytać / czasami są w zestawach tych z górnej pólki /

wpisz do wyszykiwarki " jakie klocki " i sam się pogubisz - każda z tych marek które wymieniłeś ma swoich zwolenników - trudno doradzić - jak poczytasz to może się zdedujesz / ja jeżdzę na Textarach i jest OK /

Opublikowano
Legu z fajnego miasta - a w tym fajnym m-cie nie ma dobrych sklepów moto ? pamiętaj żeby o czujniki zapytać / czasami są w zestawach tych z górnej pólki /

wpisz do wyszykiwarki " jakie klocki " i sam się pogubisz - każda z tych marek które wymieniłeś ma swoich zwolenników - trudno doradzić - jak poczytasz to może się zdedujesz / ja jeżdzę na Textarach i jest OK /

Tak jak mówisz już zrobiłem i właśnie to mi wyrzuciło. Różne opinie :)

Opublikowano
Na Allegro są ATE, Ferodo, TEXTAR, Jurid. Które wybrać?

HAWK HPS :modlitwa: Odpusc sobie kazda z wymienionych firm.

HAWK HPS maja podstawowa zalete: nie brudza felg a jezeli juz to stanowi to znikomy procent w porownaniu do oryginlnych. Samochod zdecydowanie lepiej hamuje. Nie naleza do twardych i po bardzo dlugim ich uzytkowaniu nie niszcza tarczy w takim stopniu jak oryginalne. :cool2:

Opublikowano
Odwiedziłem sobie sklep w fajnym mieście i kupiłem Lucasy w czerwonym pudełku z czujnikami. Jakie będą, to dopiero się okaże. Sprzedawca mówił, że to górna półka i są ok. Trochę mnie zdziwiło to, gdy podał cenę - miłe zaskoczenie, bo tanio i jeszcze montaż gratis. To lubię :)
Opublikowano

Jeszcze odnośnie klocków dodam, że praktycznie każda firma ma klocki w 2 ,a nawet 3 odmianach. Czyli nie każdy klocek jurid/textar i inne jest tym za jakiego go podaje sprzedawca, szczególnie z Allegro.

Np. Klocki Jurid mają na końcu literę D, J lub J-AS. Wszystkie są w takim samym pudełku. Różnica w okładzinach tylko.

D są najtańsze, J pierwszy montaż, J-AS serwis.

Powyższe dane cytuję za gościem z hurtowni.

Opublikowano
Jak się okazało, po zapaleniu kontrolki można jeszcze sporo jeździć. Okładziny miały 5-6mm. Wcale nie trzeba zapindalać na wymianę :)
Opublikowano

Legu pytałeś :

Ile mogę pojeździć z kontrolką od klocków? Bo u mnie nigdy nie ma od razu

... a kto Ci napisał że to mus wymiany , było tylko

to jest info dla ciebie że ich żywot dobiega końca , jest tam jeszcze trochę okładziny ciernej ale kiedyś się skończy i zong ..

Jak się jeździ na m-cu i nie przeszkadza świecąca kontrolka to jeszce potrzymają - wszystko zależy od stylu jazdy i warunków pogodowych / zima- lato / i od długości tras / płynności tłoczków w zacisku ...

Opublikowano
Ja robie tak: Jak zapali mi sie kontrolka to wiem, że jeszcze spoko moge jeździć, ale nadstawiam ucha, jak słysze, że coś zaczyna z lekka szorować - wtedy wymieniam! Może nie jest to najlepsza metoda, ale działa jak dla mnie !
Opublikowano
Legu pytałeś :

Ile mogę pojeździć z kontrolką od klocków? Bo u mnie nigdy nie ma od razu

... a kto Ci napisał że to mus wymiany , było tylko

to jest info dla ciebie że ich żywot dobiega końca , jest tam jeszcze trochę okładziny ciernej ale kiedyś się skończy i zong ..

Jak się jeździ na m-cu i nie przeszkadza świecąca kontrolka to jeszce potrzymają - wszystko zależy od stylu jazdy i warunków pogodowych / zima- lato / i od długości tras / płynności tłoczków w zacisku ...

Ok., przecież nie mam pretensji. Tylko stwierdziłem, że sporo okładziny ciernej było jeszcze. Myślałem, że mniej :D

Opublikowano

ciekawostką jest to, ze oryginalne juridy ktore mialem w swojej e46 miały blaszki z logo ATE. Zmieniałem na textary i sa tak samo dobre :] co do hawk hps polecanych przez LukaszPL, sa napewno super, ale imo troszke za drogie i ciezkie do dostania w PL

Xdrive

Koder

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

z tego co wiem to Textary sa wkładane fabrycznie na pierwszy montarz przez BMW

Płyń pod prąd, z prądem płyną same śmieci...
Opublikowano
a czy kontrolka powinna zgasnąć po wymianie klocków, czy trzeba auto podpiąć pod kompa serwisowego zeby zgasła ?

pozdrawiam

Jak założyłeś nowy czujnik to przekręcasz klczyk do pozycji zapłonu i czekasz około 10s, po tym czasie kontrolka zgaśnie sama.

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
czujniki zostaly stare.

To jak szkoda ci 10 zł za czujnik, to możesz pozwierać jego przewody i kontrolka też zgaśnie :-) , tylko wtedy układ ten nie będzie spełniał swojego zadania :mrgreen:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03