Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moze maja na myśli to ze jest spadek mocy jeżdżąc na gazie no ale to jest nie uniknione i wiem to z doswiadczenia...

Nie można tak mówić... spadek mocy jest dlatego bo instalacje w większości aut ludzie mają do d**y. Gdybyś fabrycznie zrobione auto na gaz przerabiał na benzynę... to ciężko by było ;-)

Na gazie można mieć nawet WIĘCEJ mocy niż na benzynie tylko kwestia kosztów. Niestety większość aut nawet z sekwencją mają instalacje robiona niewielkim kosztem (nawet jeśli to instalka za 5.000 pln).

Pozdrawiam

pierwsze słysze żeby bmw chodzilo lepiej na gazie niz na benzynie.Michael a Tobie na czym lepiej samochod chodzi na benzynie czy na gazie?mam 523iA na sekwencji PIRINCE i nawet nie ma porownania jak chodzi na BP czy na gaz.powiem tak...zawsze jak kupie samochod patrze ile odemnie z domu zlapie do konca prostej drogi.to jest dosc spory kawalek i jak ja kupielm "łapałem" na benzynie (jeszcze wtedy bez gazu) 210km/h.teraz po blisko dwoch latach nawet po przełaczniu na benzyne ledwo 195.jest roznica.prwada??

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

pierwsze słysze żeby bmw chodzilo lepiej na gazie niz na benzynie.Michael a Tobie na czym lepiej samochod chodzi na benzynie czy na gazie?mam 523iA na sekwencji PIRINCE i nawet nie ma porownania jak chodzi na BP czy na gaz.powiem tak...zawsze jak kupie samochod patrze ile odemnie z domu zlapie do konca prostej drogi.to jest dosc spory kawalek i jak ja kupielm "łapałem" na benzynie (jeszcze wtedy bez gazu) 210km/h.teraz po blisko dwoch latach nawet po przełaczniu na benzyne ledwo 195.jest roznica.prwada??

Na gazie nie będzie cykało lepiej niż na benie ale jeżeli różnica jest tak zauważalna, że potrafisz to odczuć to przejrzyj instalację i jej ustawienia, bo coś jest nie tak.

peace & love
Opublikowano
Ja o tym bardzo dobrze wiem ze nie bedzie lepiej chodzilo na gazie niz na benzynie.Mowie ze po dwoch latach samochod juz ma ciut gorsze przyspieszenie.ostatnio bylem z gazem na wymienie filtrów i kompie i jest wszystko ok.

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Ja mam OMVL sekwencja i auto lepiej chodzi mi na benzynie niż na gazie :) Mam automat w trybie sport ładniej zmienia biegi gdy robię kick-downa, na gazie brakuje paliwa przy wysokich obrotach... ale co ma nie brakować jak reduktor nie dość że dobrany na styk prawie to jeszcze dość stary, filtry też nie nowe a instalacja nie regulowana odkąd mam auto? :)

Ale podam takie przykłady:

- większość aut z turbo na pierwszej generacji ma więcej mocy gdy mamy odpowiedni reduktor, na sekwencji też można to zrobić jeśli zwiększymy doładowanie

- moje też by miało więcej na LPG niż na benzynie gdyby zapłon na gaz przestawić, reduktor zregenerować, listwy być może zmienić do tego to wszystko ustawić... tylko bądźmy realistami... może nawet to kiedyś zrobię ale z takimi rzeczami człowiek zwleka bo... wtedy będę miał może 230 KM... a popracuję w pracy "trochę" zmienię auto, zaoszczędzę grosza to mogę mieć ponad 300 KM ;-)

I trzeba przyznać że moim marzeniem jest właśnie prawdziwy potwór na sekwencji, czyli albo V12 albo V8 być może nawet z turbo (XJR). Wtryski, sterowanie te rzeczy chciałbym zrobić sam - dla hobby. I cieszyć się z taniej podróży super mocnym autem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem w swojej e 34 M30b35 niestety umarł .Pod ręką był tylko M30b30 ,cóż miał udokumentowany przebieg i do tego był zdrowiutki .To co odczuwałem po zmianie to niestety mozna opisać jednym słowem "katorga".To jak byś się przesiadł z rakiety do "żółwia" ... Slogan reklamowy jest tu na miejscu "prawie robi wielką różncę"....

Pozdrawiam Anatol...

Opublikowano
Miałem w swojej e 34 M30b35 niestety umarł .Pod ręką był tylko M30b30 ,cóż miał udokumentowany przebieg i do tego był zdrowiutki .To co odczuwałem po zmianie to niestety mozna opisać jednym słowem "katorga".To jak byś się przesiadł z rakiety do "żółwia" ... Slogan reklamowy jest tu na miejscu "prawie robi wielką różncę"....

Pozdrawiam Anatol...

A kolega próbował mnie przekonać że 730 R6 zbiera się lepiej przy niskiej prędkości niż 735... ale on chyba miał porównanie z 735 ze stara skrzynią (dłuższa 1-ka).

Co do zmian silnika to bez sensu... bo wiele rzeczy się rożni. Choćby głupie tarcze hamulcowe. Włożysz 3.0 do 735 to będzie klął czemu musisz kupować droższe a jak włożysz 3.5 do 730 będziesz uważał na te węższe ;-)

Jak skrzynia automat to tez się coś różni (choćby oprogramowaniem)... i wiele takich... macie dobry silnik to sprzedajcie znajomym którzy mają do niego właściwe auto. No chyba że ktoś ma M30B35... to on nie tylko do E32/E34 pasuje ale w E30 tez idealnie się spisuje :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Nikogo nie staram sie przekonać poprostu zdaje relacje z własnego odczucia organoleptycznego .To jest moje odczucie i zdałem się przedstawić swoje zdanie ,że w e34 M30b35 śmiga ,lecz po tym M30b30 pada...ratem pare koni i pare niutków.....

Wiem że są... oto konkrety:

%5B535%3A480%5Dhttp%3A//img84.imageshack.us/img84/986/wykresmomentuimocy730i7tr0.jpg

Jak widać to co silnik 3.0 ma przy troszkę ponad 6000 rpm 3.5 ma już przy około 4400 rpm. No i muszę przyznać że mojemu autu nie mogę zarzucić braku dynamiki powyżej tych obrotów.

Przy 1000 rpm czyli na starcie 730 ma jakieś 22 KM a 735 29 KM to aż 32% różnicy.

BTW. co jest szybsze E38 730iA V8 czy moja 735iA E32, bo zaryzykowałbym stwierdzenie że moja E32...

Pozdrawiam

Opublikowano

BTW. co jest szybsze E38 730iA V8 czy moja 735iA E32, bo zaryzykowałbym stwierdzenie że moja E32...

Pozdrawiam

E32 będzie szybsze .

Co niektórzy nie doceniają 735 - zwłaszcza w manualu . Jak jest zdrowa to idzie jak przecinak . Różnica do 3,0 jest mocno zauwazalna .

Ja się ciąłem z E39 535iA ... przy 100km/h był za ledwie jedną długość przede mną , a dokładniej mój przedni zderzak był na wysokości jego tylnego co by było jasne . Oba niezagazowane .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mialem e32 najpierw730-pomylka ewidentny brak momentu ciagle max zakres obrotowy ,pozniej735 bardzo elastyczny przyjemny silnik z mocnym dolem i wyrazna gora rewelacja(735 palila mniej niz730)
Opublikowano
M30B30 jest mułowaty, mówię to ze swojego doświadczenia. W celu pogonienia trzeba go ciągnąć wysoko. W sumie mi to nie przeszkadza bo ja nie szaleję E32 tylko toczę się w iście emeryckim stylu.
Opublikowano
Robiąc przekładkę z 3.0 na 3.5 trzeba zaopatrzyć się w silnik, sterownik do niego(jeśli jest to ten sam, co w przekładanym, to nie trzeba wymieniać wiązki, sterownik do 3.5 ma inne mapy wtrysku i zapłonu, można zabazować na starym kompie z 3.0, ale trzeba się liczyć z niewłaściwą pracą silnika. W przypadku wersji z automatem trzeba wymienić sterownik skrzyni(przełącza przy innych obrotach) oraz dyfer(inne przełożenia), tak więc roboty jest sporo i na pewno nie jest to kwestia samego silnika. Co do V8 lub 5.0 to jeszcze więcej przeróbek, więc nie wiem czy to ma sens(chyba że dorwiesz rozbitka za grosze i będziesz miał dużo cierpliwości i umiejetności, w warsztacie na pewno nie zrobią tego dokładnie, bo to bardzo czasochłonne)...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie! Tak sie sklada ze moja Bunia (730iA) jest swiezo po przeszczepie serduszka z 535i. Poza silnikiem nie przekladalem nic wiecej. Autko chodzi jak marzenie, wiec to co pisze Hajko mija sie z prawda.
BMW - Like No Other