Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu miałem wymienić już ten czujnik ale... gdy jechałem po niego do sklepu nie mogłem zapalić bo powstrzymała mnie gorsza usterka :(

Dalej mam taki objaw: gdy silnik simny musi pokręcić z 5 sekund; poza tym po odpaleniu brak ssania; czyli obroty zaraz po odpaleniu cały czas z 700 obr/min... trochę chyba za mało?

Następny problem to przy wychodzeniu z niebieskiego pola czasem sobie zgaśnie; tuż przed pionem też mu się to zdarza... trzeba uważać :)

Dziś mierzyłem czujnik temperatury silnika (ten w chłodnicy czyli dokładnie temp. płynu chłodniczego)... i wygląda na to ze opór ma nieskończenie duży... mierzyłem między każdym a każdym pinie na silniku lekko ciepłym... 2h po powrocie do domu...

Czy ten czujnik mam do wymiany? Jak go zmierzyć i jakie powinny być wskazania?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ten w chłodnicy z trzema pinami to mi bardziej pasuje na włącznik wentylatora klimy jakby wisco nie nadążało. Czujniki temperatury są chyba w obudowie termostatu :?: chyba :?:
Opublikowano
Ten w chłodnicy z trzema pinami to mi bardziej pasuje na włącznik wentylatora klimy jakby wisco nie nadążało. Czujniki temperatury są chyba w obudowie termostatu :?: chyba :?:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB41&mospid=47344&btnr=11_1118&hg=11&fg=35&hl=17

Czyli 16 na tym widoku?

Cieżko się tam dostać? :) Jakie powinien mieć opór?

Pozdrawiam

Opublikowano

Obstawiam czujnik temp. płynu , który jest tak jak kolega napisał pod nr. 16.

jest to sensor podający wartosci dla kompuera i jeżeli podaje niskie temp. to najczęścij silnik bardzo dużo pali, jeżeli za wysokie brakuje tzw. ssania co jest u ciebie objawem.

komputer dostaje dane że na dworze jest ciepło więc nie ma potrzeby wzbogacania mieszanki i podnoszenia obrotów.

Zmień czujnik i powinno pomóc

Opublikowano
Moim zdaniem 12 to czujnik ktory podaje na komputer sterowaniem silnika - 16 to prawdopodobnie czujnik ktory podaje tylko i wyłącznie na zegar i nie wpływa na sterowanie silnikiem - najprościej odłacz 16 po lekkim nagrzaniu i jezeli wskazówka opadnie wszystko bedzie jasne który za co odpowiada ale tak jak pisałem sądze ze to z 12 brana jest praca silnika ale pewny nie jestem.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przy okazji tego wątku zapytam takie kwestie:

- wzbogacona mieszanka na zimnym silniku znaczy więcej paliwa w stosunku do powietrza czy odwrotnie

- jak ma się to do zaworu powietrza dodatkowego, przy zimnym silniku jest otwarty czy zamknięty

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To tak nawiazujac w temacie.

Zimny silnik, odpalam, i wskaznik jedzie sobie powoli do pionu, jak osiagnie pion to....spada :-) I tak juz zostaje caly czas. Jak chwile postoi autko i deczko ostygnie to znow to samo, dojdzie do pionu i....spadnie.

Sporadycznie w trakcie jazdy zdarza sie ze jakby sie "obudzi" i na chwilke pojedzie do pionu, ale zaraz wraca do "normy" czyli "zimny" :-)

Czujka pada czy cos innego?

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB41&mospid=47344&btnr=11_1118&hg=11&fg=35&hl=17

Czyli 16 na tym widoku?

Cieżko się tam dostać? :) Jakie powinien mieć opór?

Pozdrawiam

No to konczymy Panowie ta ruletke z czujnikami :D Ma byc tak

12-czujnik temp. na wskaznik

14-czujnik temp. na sterownik silnika

16-tylko w pojazdach wyposazonych w ELECTRONIC ENGINE-POWER REGULATION

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]