Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Co kumpel ma zrobic w przypadku gdy kupil auto sciagniete z niemiec w lipcu. Gosc przyjechal,spisal umowe i dal dokumenty wraz z oplacona akcyza. I tu jest problem, dzis kolega poszedl do urzedu skarbowego i babka powiedziala mu ze nie moze oplacic podatku ze musi to zrobic gosc od ktorego kupil auto czyli ta sama osoba ktora oplacila akcyze. Wszystko by bylo ok tak mi sie wydaje gdyby kumpel zadzwonil do tego goscia i tamten by zaplacil podatek, wtedy by mogl na siebie zarejestrowac, lecz gosc nie odbiera kom, nie ma z nim wogole kontaktu. Co teraz ma zrobic?? Moze troche zamotalem wiec prosze pytac

Edytowane przez barca_fc
Opublikowano

To znaczy jak? Gosc dal mu jakies dokumenty, ze akcyza jest oplacona?

Przeciez akcyze oplaca sie w Urzedzie Celnym, nie Urzedzie Skarbowym.

W US zalatwiasz tylko VAT-24, ktory jest niezalezny od oplacenia akcyzy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Prawdopodobnie chodzi o to, że w US wydaja zaświadczenie, że auto nie jest objęte vatem osobie która sprowadziła auto. Najlepsze jest to, że są urzędy komunikacji, które nie wymagają zaświadczenia z US i być może auto zostało kupione w takim rejonie.
Opublikowano
... kupil auto sciagniete z niemiec w lipcu. Gosc przyjechal,spisal umowe i dal dokumenty wraz z oplacona akcyza. I tu jest problem, dzis kolega poszedl do urzedu skarbowego i babka powiedziala mu ze nie moze oplacic podatku ze musi to zrobic gosc od ktorego kupil auto czyli ta sama osoba ktora oplacila akcyze...

Czy chodzi o podatek wg PCC-1? Jeśli tak to idź do Urzędu Skarbowego i powiedz kobiecie niech bzdur nie opowiada. Kupujesz auto od gościa co sprowadził (on opłacił akcyzę), a podatek od czynności cywilno-prawnych płacisz Ty. Wypełniasz PCC-1 i kobieta wylicza Ci na podstawie taryfy Eurotaxu lub innej wartość samochodu i od tej wartości płacisz 2% podatku. Nieważne ile masz wpisane na umowie kupna-sprzedaży. Warunkiem prawidłowego załatwienia sprawy jest opłacona akcyza przez człowieka, który auto wwiózł do Polski. Innych podatków nie znam :), więc jeśli akcyza opłacona to musi chodzić o PCC-1.

Adi
Opublikowano
Moze chodzi o 150 zeta z zwolnienie z VATu? Z tym moze byc o tyle problem, ze trzeba to zrobic w US wlasciwym dla sprzedawcy (np. na drugim koncu kraju). Ale moze to zrobic kolega, z zastrzezeniem, ze raczej mu nie wydadza tego kwitu - moze je odebrac tylko ten, co figuruje w dokumentach. Czyli kolo sie zamyka.
Opublikowano
chodzi o to ze moj kolega stoi w martwym punkcie, nie moze oplacic skarbowki, babka powiedziala ze tylko ta osoba ktora oplacila akcyze czyli gosc ktory sprowadzil i sprzedal auto koledze. Tylko ze on nie odbiera telefonu
Opublikowano
chodzi o to ze moj kolega stoi w martwym punkcie, nie moze oplacic skarbowki, babka powiedziala ze tylko ta osoba ktora oplacila akcyze czyli gosc ktory sprowadzil i sprzedal auto koledze. Tylko ze on nie odbiera telefonu

Może wytłumacz co on w tej skarbówce chce zapłacić? Jeśli PCC-1 to napisałem Ci wyżej..

Adi
Opublikowano
No wlasnie - PCC-1 to 2% od czynnosci cywilno-prawnych. Ale jesli ma akcyze tzn. ze auto nie bylo jeszcze rejestrowane wiec moze sie okazac, ze kaza zaplacic akcyze jeszcze raz.

Nikt nie będzie kazał zapłacić akcyzy po raz drugi. Ma papier, że została zapłacona, więc pozostaje mu PCC-1, ale widać, że trudno napisać jaki podatek kolega chce zapłacić, a mu nie pozwalają ;)

Adi
Opublikowano
No wlasnie - PCC-1 to 2% od czynnosci cywilno-prawnych. Ale jesli ma akcyze tzn. ze auto nie bylo jeszcze rejestrowane wiec moze sie okazac, ze kaza zaplacic akcyze jeszcze raz.

Nikt nie będzie kazał zapłacić akcyzy po raz drugi. Ma papier, że została zapłacona, więc pozostaje mu PCC-1, ale widać, że trudno napisać jaki podatek kolega chce zapłacić, a mu nie pozwalają ;)

niestety, ale wit007 ma rację - akcyze trzeba zapłacic każdorazowo przy zakupie auta dopóki nie zostanie dokonana rejestracja w kraju - szczęście w nieszczęściu, że zobowiązanym z tytułu zapłacenia akcyzy jest sprzdający (art. 80 ust. 1 i 2 pkt 1 ustawy o podatku akcyzowym)

do wydania zaświadczenia VAT25 potrzebne są różne dokumenty - m.in. właśnie zaświadczenie z urzędu celnego o zapłacie akcyzy

oczywiście ponieważ transakcja nastąpiła w kraju - należy także zapłacić PCC, chyba, że jedna ze stron transakcji jest podatnikiem czynnym VATu

gdyby kolega miał umowe z Niemcem i sam zapłacił akcyzę (od 1 grudnia nie wynosi już 65%, tylko 3,1% do 2 litrów lub 13,6% powyżej 2 litrów), to dałby radę załatwić sprawę bez kontaktowania się z tym tajemniczym gościem ... no i byłby zwolniony z PCC :idea:

oczywiście nie namawiam do obchodzenia/naciągania prawa :norty:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
niestety, ale wit007 ma rację - akcyze trzeba zapłacic każdorazowo przy zakupie auta dopóki nie zostanie dokonana rejestracja w kraju - szczęście w nieszczęściu, że zobowiązanym z tytułu zapłacenia akcyzy jest sprzdający (art. 80 ust. 1 i 2 pkt 1 ustawy o podatku akcyzowym)

To wytłumacz mi w jaki sposób ja zarejestrowałem auto i kobieta w US przyjęła ode mnie podatek PCC-1? Miałem identyczną sytuację, kupiłem auto sprowadzone już w kraju z zapłaconą akcyzą, ale nie rejestrowane. Akcyzy drugi raz płacić nie musiałem... dlaczego?

Adi
Opublikowano

To wytłumacz mi w jaki sposób ja zarejestrowałem auto i kobieta w US przyjęła ode mnie podatek PCC-1? Miałem identyczną sytuację, kupiłem auto sprowadzone już w kraju z zapłaconą akcyzą, ale nie rejestrowane. Akcyzy drugi raz płacić nie musiałem... dlaczego?

Ja też tak zarejestrowałem auto. Ale tu prawdopodobnie chodzi o inna sytuację. Kolega ma zapłaconą akcyzę, ale nie ma zwolnienia z Vatu. Nie wszędzie jest ono wymagane i być może dlatego nie zostało opłacone to zaświadczenie przez sprzedającego. A zaświadczenie wydaje się osobie wnoszącej akcyzę (czyli importującej auto) Tu nie chodzi o 150 zł tylko o osobę fizyczną. Jest wyjście z sytuacji o którym wspomniał PioterW,ale...

Opublikowano
Kurka, co kraj to obyczaj. Z kumplem kupiliśmy w Poznaniu Astrę z opłaconą akcyzą i vat-25. Poszedł z tymi dokumentami do wydziału komunikacji i normalnie zarejestrował, nawet pcc-1 nie miał.
Opublikowano
Kurka, co kraj to obyczaj. Z kumplem kupiliśmy w Poznaniu Astrę z opłaconą akcyzą i vat-25. Poszedł z tymi dokumentami do wydziału komunikacji i normalnie zarejestrował, nawet pcc-1 nie miał.

Bo PCC nie potrzebujesz do rejestracji. Masz na załatwienie PCC 2 tygodnie. Miałem dokładnie taką samą sytuację. Kluczem tutaj chyba jest VAT-25.

Adi