Skocz do zawartości

Prosze o pomoc. Jakie felgi stalowe do 195/65/15 do E30?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak sie liczy rozstaw śrub, niby w E30 jest 4x100, zmierzyłęm między śrubami jest 7 cm, na dystansach mam 8 (do moich felg). Mam oponki zimówki 195/65/15 i chciałbym do nich dobrac felgi. Wiem że do E30 powinny być 14 no ale jak już mam opony to chciałbym kupić felgi ale nie wiem jakich dokładnie parametrów.

Pzdfrawiam

Opublikowano
Jest na pewno 4x100. Felgi po prostu kup do E30 - na all tego pelno, spozniles sie bo wlasnie sprzedalem 14 alu. Ale dostaniesz takie za niewielka kase. A i w zimie fura bedzie sie prezentowac :D No i oryginalne, a takie musza byc w klasycznym w koncu aucie (choc z duza lampa :norty: )
Opublikowano

ciężko będzie kupić stalówki w tym rozmiarze

z regułu są 14"

poszukaj sobie jakichś oryginalnych aluminiowych - są dość tanie

(jakbyś nic nie znalazł, to pisz - mam do sprzedania niedrogo 15" BBSy ori od BMW - może się dogadamy)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

maja o 2,5 cm mniejszą średnicę niż moje obecne letnie 17, więc nei ma problemu. Kwestia tylko znalezienia takich felg, najlepiej używanych.

a co do alu na zime to nie wiem, słyszałem że sól je niszczy

Opublikowano

Z tego co wiem to BMW e30 ma średnice piasty 57mm, a Opel 56,5mm no i będą za ciasne. Szukaj jak koledzy radzą od VW też ma 57mm. Potrzebujesz 4x100x57. Acha i tutaj jeszcze trzeba by się zastanowić nad et felgi, bo może ocierać o zaciski hamulców (znajomy miał taki przypadek z felgą 14 cali).

Pytanie do lagadula, te modele co podałeś nie mają przypadkiem felg na 5 śrub, bo wydaje się mi że widziałem Golfa III GTI z felgami właśnie na 5 śrub, a zwykłe mają na 4 śruby. Mogę się mylić.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano

Racja, GTI miały generalnie 5 śrub, ale zdarzały się też 4-ro dziurowe. Jak i kiedy niestety nie wiem.

Tak czy siak kupić stalówkę w rozmiarze 15 cali i 4x100 pasujacą do E30 to jakiś dramat. Ja mimo wszystko kupiłbym jakies alu, np. BBSy fabryczne. Jest dużo kpl na alledrogo.

Opublikowano
RoboCop raczej sie z toba nie zgodze juz nawet samo mechaniczne uszkodzenie(w zimie o nie bardzo latwo) latwiej usunac wystarczy mlotek z alu nie bedzie tak latwo :wink:
Opublikowano
Ja mam VW-ika felgi stalowe 4x100 i pasują idealnie tylko śruby są inne (nie mają stożka tylko są zaokrąglone) ale koszt śrub na szrocie 20zł za16 śrub
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"