Skocz do zawartości

Wymiana koła pasowego wału korbowego n57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, oderwało mi się koło pasowe i zamierzam je wymienić na nowe, silnik n57. Czy ten temat jest do samodzielnego ogarnięcia, o czym muszę wiedzieć i na co zwrócić uwagę? Czy jak już to dam radę zrobić to bez zdejmowania zderzaka?

Opublikowano

A zderzak po co? Jeśli już coś może nieco przeszkadzać, to chłodnica- ale ona i tak jest pomoędzy silnikiem a zderzakiem ;)

Myślę, że powinieneś dać radę sam, trzeba zdjąć osłony z góry, wentylator i ewentualnie osłonę paska, choc juz chyba rzadko spotykana jest.

Do odkręcenia śrub koła pasowego potrzebny jest klucz m12 ( wieloklinowy, podobny do torxa). Oczywiście, nowy pasek. Samo koło najlepiej corteco.

Screenshot_20260803_193802_eBay.jpg

Opublikowano

Nie było wcześniej wibracji czy hałasu że tak do końca jeździłeś?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Yeti19... ty tak na serio? Chociaż bys sprawdził, nawet w Google...

Opublikowano
3 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Yeti19... ty tak na serio? Chociaż bys sprawdził, nawet w Google...

Sprawdziłem sobie w internecie. Podają śruby na klucz e12.

W wypowiedzi bazowałem na własnym doświadczeniu w aucie znajomego, gdzie śruby były na bit m12, więc możliwe że nasi juz tam byli ;)

Stąd napisałem co powyżej.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie możliwe aby myly m12 w N57. Musisz mylic silniki. E12 x4. Czy idzie samemu pod domem wymienić koło, no nie bardzo, jak chcesz sie zablokować na wale? Przy próbie odkręcenia może przeskoczyć rozrząd. Odradzam.

Opublikowano
5 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Nie możliwe aby myly m12 w N57. Musisz mylic silniki. E12 x4. Czy idzie samemu pod domem wymienić koło, no nie bardzo, jak chcesz sie zablokować na wale? Przy próbie odkręcenia może przeskoczyć rozrząd. Odradzam.

Faktycznie może przeskoczyć rozrząd? Przecież koło pasowe to nie ma nic wspólnego z kołem zębatym rozrządu. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiście że tak. Przecież absolutnie nie można kręcić silnika w lewo, zadnego silnika, a koło pasowe jest dokrecone 4x 40NM+120° do walu, więc każda śruba, bez trudu pokona siłę sprężania.

Opublikowano

Mądrego zawsze warto posłuchać. Generalnie zmieniłem parę kół pasowych w różnych samochodach i jak dotąd, wszystkie jeżdżą... ale - no, mogło być tak se. Z zasady nie kręcę kluczem z przedłużką, używam kątowego klucza udarowego. Jak do tej pory, tylko raz miałem problem, by prawie 550 Nm nie ruszyło śrub bez ryzyka pokręcenia kołem .

Sorry za opóźnienie w odpowiedzi, ale trochę walki miałem z uszczelnieniem przekładni w takim zabytku :

20260803_083609.jpg

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jeszcze dodam, absolutnie nie rób tego udarem. Wiem, idzie ale, trafisz na benzyne z walkami balansujacymi i sie od udrzenia same przekręcają, w bmw oczywiście. Klasyk Merca, niezły.

Opublikowano
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

To jeszcze dodam, absolutnie nie rób tego udarem. Wiem, idzie ale, trafisz na benzyne z walkami balansujacymi i sie od udrzenia same przekręcają, w bmw oczywiście. Klasyk Merca, niezły.

Ot i różnica pomiędzy zawodowcem, a hobbystą-amatorem 👍🏻👍🏻👍🏻 na szczęście, mało robię dla kogoś - ale fajnie sie czegoś pożytecznego dowiedzieć.

A to tamto, to 406 u85, 5,7 litra :)) szkoda, że naprawy ograniczały sie głównie do nałożenia kolejnej warstwy farby, ale za to cos mi mówi, że będzie zajęcie na któryś miesiąc.