Skocz do zawartości

Zakup E60 w przyszłości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim.

Gdzieś za około 1 rok zacznę się rozglądać za BMW E60. Od razu uprzedzam że treść tego tematu będzie bardzo ogólna

Chciałbym poznać Wasze opinie dotyczące awaryjności silników, który z silników benzynowych polecacie, a które zdecydowanie odradzacie ?

Czy są któreś roczniki które powinienem odrzucać ze względu na choroby wieku dziecięcego ?

Co sądzicie o automatycznych skrzyniach w tym modelu ? po raz kolejny których unikać ?

Dziękuję z góry i do zobaczenia na drodze!

Opublikowano

Hej

W grę wchodzi tylko benzyna czy diesel też ??

Co do chorób to w dużej mierze zależy jaką kupisz tzn. ile nalatane, jak traktowane i za ile kupione ;) Najważniejsze żeby była regularnie serwisowana tzn. serwisy płynów eksploatacyjnych na czas, części tylko ori lub rekomendowany zamiennik a nie byle chińczyk.

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Krzysztof_18 napisał(a):

Hej

W grę wchodzi tylko benzyna czy diesel też ??

Co do chorób to w dużej mierze zależy jaką kupisz tzn. ile nalatane, jak traktowane i za ile kupione ;) Najważniejsze żeby była regularnie serwisowana tzn. serwisy płynów eksploatacyjnych na czas, części tylko ori lub rekomendowany zamiennik a nie byle chińczyk.

Cześć Krzysztof, szczerze benzyna to jedyna opcja. Benzyna i pozostanie w benzynie (bez gazu).

Tak to w sumie ogólna zasada co do większości aut. Myślałem nad importem ewentualnie (szwajcaria), albo forumowe auto doinwestowane.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

E60 to gruz, tu nie ma co o tym aucie pisać. Sa dwa modele, dla szaleńcow z workiem kasy, warte przemyslenia, m5 oraz 550i. Za czym ty chcesz się rozgladac to nie wiem...

Opublikowano
9 godzin temu, kkx5 napisał(a):

E60 to gruz, tu nie ma co o tym aucie pisać. Sa dwa modele, dla szaleńcow z workiem kasy, warte przemyslenia, m5 oraz 550i. Za czym ty chcesz się rozgladac to nie wiem...

To chyba tylko w Twojej opinii bo z całym szacunkiem ale ja nie uważam aby to auto było gruzem.....

Zadbane E60 wcale nie wymaga worka pieniędzy jak twierdzisz chyba, że sam miałeś gruza i tyle musiałeś pchać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zadbane e60🙂 przecież to auto ma 20lat i jest nr2 dla 18to latkow bez kasy. Ci z kasa juz dawno jezdza g30. Czy miałem e60, oczywiscie ze nie, serwisuje te auta a wlasciwie odmawiam serwisowania bo nic z nich juz nie zostalo. Zlom.

Opublikowano
  • Moderatorzy
33 minuty temu, kkx5 napisał(a):

odmawiam serwisowania bo nic z nich juz nie zostalo

Spotkałem się z tym w mojej e61 zanim się jej pozbyłem. Facet od turbawek powiedział, że nie tyka, ale ma na stanie to może mi wymienić w drodze wyjątku.

A jak odbierałem to same pochwały słyszałem, bo podobno faktycznie moja była wyjątkiem od zajechanej reguły 😅

W dniu 6.07.2026 o 11:40, marslo911 napisał(a):

Myślałem nad importem ewentualnie (szwajcaria)

A sprawdzałeś ile to kosztuje?

Moją w Szwajcarii pchnąłem w cenie złomu mimo jeszcze dobrego stanu. Nikt tego nie chciał jak sobie policzył ile opłat trzeba wrzucić od dużego silnika + VAT - od ceny "katalogowej" dla celników.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, madseason napisał(a):

Spotkałem się z tym w mojej e61 zanim się jej pozbyłem. Facet od turbawek powiedział, że nie tyka, ale ma na stanie to może mi wymienić w drodze wyjątku.

A jak odbierałem to same pochwały słyszałem, bo podobno faktycznie moja była wyjątkiem od zajechanej reguły 😅

A sprawdzałeś ile to kosztuje?

Moją w Szwajcarii pchnąłem w cenie złomu mimo jeszcze dobrego stanu. Nikt tego nie chciał jak sobie policzył ile opłat trzeba wrzucić od dużego silnika + VAT - od ceny "katalogowej" dla celników.

Cześć, powiem szczerze że nie sprawdzałem cen, tak rzuciłem z przypadku szwajcaria bo moje 996 była z szwajcarii. W miarę udane auto to było.

Mogę się zgodzić z przedmówcami, że to już stare auto - ale jeżeli było dbane to chyba nie ma większego znaczenia ?
Moja partnerka pomyka 2007 audi TT i każdemu życzę tylu problemów z starymi samochodami co ja mam.

Wracając do pytania: czy jest coś szczególnego co powoduje że E60 jest znienawidzona przez mechaników ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

A ja nadal uważam, że to auto jest godne uwagi w przeciwieństwie do nowszych szrotów zrobionych z gównolitu.... Zadbane E60 ganiać będzie aż go rudy do zera nie zje a to łatwe nie będzie. Ja mam swoją z początku produkcji i jak do tej pory a mam nawalone 500 000 km większych problemów nie miałem ale wszystko co mogę robię w niej sam. A sam komfort jazdy w niej jest dużo lepszy niż w wielu nowszych modelach. To tak samo jak mówili, że E36 to szrot itp. itd. a teraz każdy by chciał mieć.....

9 godzin temu, marslo911 napisał(a):

Wracając do pytania: czy jest coś szczególnego co powoduje że E60 jest znienawidzona przez mechaników ?

Przede wszystkim ich niewiedza i brak logiki w dochodzeniu do tego co jest problemem jeżeli taki się pojawi.... Jeśli chodzi ogólnie o BMW to warsztat musi być taki, który lubuje się w tej marce i zna jej typowe bolączki coś jak warsztat EKG z audi...

Opublikowano
  • Moderatorzy
11 godzin temu, marslo911 napisał(a):

co powoduje że E60 jest znienawidzona przez mechaników ?

Zakładam, że chodzi o przekazywanie wiadomości z tego co gadałem z moim wiejskim mechaniorem.

Tam jak ludzie pytają "ile?" to nie chodzi o to ile naprawa kosztuje, tylko "ile jeszcze z tym (zerwanym wahaczem, kończącymi się klockami itp) pojeżdzę" 🤣

Jak wytłumaczyć człekowi co kupił sobie kręconego walonego wypudrowanego trupa za 10 tysi z okazji na fezbuczku, że ma władować w naprawę 15, żeby to jeździło jak powinno? Zaraz zaczyna się kombinowanie z najtańszymi albo używanymi częściami itp. Albo robienie naprawy częściowej, żeby tylko jechał. Ludzie oczekują cen jak w opelku - dasz 10, to naprawisz za 2 i jedzie dalej, ale w bmw to tak nie działa.

Mechanik daje gwarancję i tu jest pewnie problem - jak dać gwarancję na używane części, albo na jakieś dupne wahacze co po 10 tysiach spadają z tulei, czy po taniości w stodole regenerowane turbo, które z miejsca pluje olejem w dolot. Do tego może zacząć z jedną rzeczą a wyskakuje kilka kolejnych po drodze z racji wieku i nalotu.

Zadaj sobie pytanie jaki masz budżet - w późnych benzynach możesz trafić na wymianę wtrysków i dekla zaworów za grubą kasę. W automacie dynamiczna zmiana oleju to 2k pln +, w dizlu turbawa regenerowana gareta to 2k + robocizna, do tego odma i zabawa z DPFem, zawias komplet przód + tył na dobrych częściach też pewnie pod 10 koła.

Notorycznie wałkowany problem z hamulcami to też komplet premium, wymiana łożysk i sprawdzenie odchyłek.

1 godzinę temu, Krzysztof_18 napisał(a):

Jeśli chodzi ogólnie o BMW to warsztat musi być taki, który lubuje się w tej marce

No i takie warsztaty też sobie liczą premium za znajomość rozwiązywania problemów i też nie idą w tanie zamienniki. Idą w "Robią raz a dobrze" ale odpowiednio sobie za to liczą.

Ale znam też ludzi co sobie kupili e60 w benzynce, kopci na niebiesko, leją 3l oleju na tysiąc km już od kilku lat i z tym żyją 😅

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Krzysztof_18 napisał(a):

A ja nadal uważam, że to auto jest godne uwagi w przeciwieństwie do nowszych szrotów zrobionych z gównolitu.... Zadbane E60 ganiać będzie aż go rudy do zera nie zje a to łatwe nie będzie. Ja mam swoją z początku produkcji i jak do tej pory a mam nawalone 500 000 km większych problemów nie miałem ale wszystko co mogę robię w niej sam. A sam komfort jazdy w niej jest dużo lepszy niż w wielu nowszych modelach. To tak samo jak mówili, że E36 to szrot itp. itd. a teraz każdy by chciał mieć.....

Przede wszystkim ich niewiedza i brak logiki w dochodzeniu do tego co jest problemem jeżeli taki się pojawi.... Jeśli chodzi ogólnie o BMW to warsztat musi być taki, który lubuje się w tej marce i zna jej typowe bolączki coś jak warsztat EKG z audi...

E36 każdy chcialby miec? W jakim roku sie zatrzymales? To samo z tekstem ze nowe z gownolitu... Ilez mam serii F oraz G z przebiegiem pol miliona a jezdza jak nowe. Madseason odpowiedzial na wszystkie pytania wiec nie ma co dalej tutaj tego rozwijac. E60 warte jest tylko w dwoch silnikach o ktorych wspominalem.