Skocz do zawartości

Bmw e39 530i - „buczy jak startujący samolot”

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od jakiegoś czasu mam dziwny problem w aucie. Podczas jazdy, nieistotne czy silnik jest zimny, czy rozgrzany przy dodawaniu gazu silnik „buczy jak startujący samolot”. Nie zawsze owy problem występuje. Sprawdziłem na zimnym wyłączonym silniku wiatrak chłodnicy, zakręciłem nim i stawia opór. Czy ktoś miał podobny problem i jakieś podpowiedzi jest mi w stanie dać :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jak masz wisko to znaczy, że sprawne: ma spinać i buczeć aż schłodzi auto.
Jak buczy cały czas to wtedy jest problem

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Moderatorzy

Jeśli silnik jest rozgrzany, temperatura otoczenia 30 stopni i stoisz w korku na przykład - to normalne.

Jeśli nie ma tych warunków, jedziesz normalnie po mieście, a temperatura bardziej znośna - nie powinien tak robić.

Czy temperatura silnika trzyma się w pionie? Jeśli nie to może zbijać uwalony termostat (grzałka może tak nie działać i nie otwiera termostatu do końca) lub pompę wody

Może wisko jest na wykończeniu i spina za wcześnie. Może to stwarzać zagrożenie, jeśli zepnie się na sztywno może rozwalić wiatrak a jego szczątki uszkodzić chłodnię, węże, obudowy itp.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki, wymieniłem wiskoze wentylatora. Zakupiłem odpowiedni klucz blokujący pompę i 15 minut pracy :) i problem zniknął