Skocz do zawartości

System start/stop błąd, ograniczenie mocy silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Panowie ostatnio zaczął wyskakiwać mi błąd po odpaleniu, najpierw ikonka silnika a zaraz lo niej znaczek start/stop z wykrzyknikiem, jednak szybko znikały. Po jakimś czasie zapalił się błąd silnika na stałe i została ograniczona moc, po jakimś czasie komunikat od systemu start/stop. Po kilku odpaleniach błąd zniknął, teraz często się pojawia ogranicza moc i znika losowo. Czy ktoś miał doczynienia z czymś takim ? Co może być przyczyną? Jeśli nawet wyłączam start/stop nic to nie daje. E93 2.0 diesel 120kw rocznik 2009 manual. Prosił bym bardzo o pomoc, będę wdzięczny. Pozdrawiam.

20260522_202715.jpg

Opublikowano

Przyczyną może być wszydtko. INPA/ISTA w dłoń i diagnozuj. Bez tego to strzelanie na oślep.

Opublikowano
  • Autor

Byłem u gościa w Niemczech, podłączył mi pod komputer i stwierdził że to może być problem komunikacji komputeraz centralnego z komputerem silnika. Przesyłam wydruk błędów. Liczę że ktoś na forum miał styczność z czymś takim i naprowadzi mnie chociaż trochę na diagnozę. Gościu zaznaczył że nie jest pewien.17797044386207878055651382693602.jpg1779704459882632922264544689019.jpg

Opublikowano

Boschem diagnozowali? Nie żebym sie wymądrza ( za co zaraz oberwę ), ale jest mniej więcej tak skuteczny jak Delphi.

Jeśli jest jakiś błąd komunikacji, to raczej ze sterownikiem świec żarowych, na co wskazuje 49a5 i 6. W konsekwencji pewnie i oberwie się dpf'owi.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobrym zwyczajem jest napisanie bledow jakie wystepuja wraz z opisem. Zdjecie kartki bosha po niemiecku... Ja mam szukac gdzie sa bledy?

Opublikowano

A6D1. A6CF. A802. E1E9. 49A5. 49A6

Po kolei od góry idąc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bledy ktore podales nie moga wplywac na takie zachowanie. Potrzebujesz glebszej diagnostyki. System start stop pomijam, on bedzie tak robil gdy cos jest z silnikiem. Jedne co jest, blad lin czyli polaczenia ze sterownikiem swiec zarowych, ktory sam w sobie nie "wywala" kontrolki silnika oraz nie ogranicza mocy ale wplywa na mozliwosc uruchamiania procedury wypalania dpfa wiec jesli dpf jest zapchany to bedzie check oraz s/s off. Potrzebujesz dobrej diagnostyki a nie odczytu bledow.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś jest w stanie polecić kogoś od dobrej diagnostyki w Łodzi ?

Opublikowano

Głowy ( ani niczego innego ) nie dam sobie uciąć, ale jeśli dobrze kojarzę - to chyba @KucaQ jest z Łodzi. Dopytaj, bo mogę się mylić.

Opublikowano

Aaa...

Jeszcze przecież @lukaszewski ogarnie diagnostykę zdalnie, ale musiałbyś mieć swoją inpę.