Skocz do zawartości

Dymiący N54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio zauważyłem że moje auto z n54 zaczęło mocniej dymić po odpaleniu.

Dym pojawia się po dwóch/trzech minutach od odpalenia, chwilę jest widoczny a później znika. Ciężko mi jednoznacznie powiedzieć jak on pachnie. Ma ktoś jakiś pomysł czym może być to spowodowane?

Dodam że ostatnio miałem problem z poborem oleju, ubywał w sporym tempie. Pokrywa zaworów nie ciekła, z rzeczy które ostatnio wymieniłem to:

-zawór PCV na metalowy,

-Chargepipe na metalowy

Przy wymianie Chargepipe zauważyłem kilka kropel oleju od strony intercoolera. po tych wymianach przejechałem z 1k kilometrów i komputer nie widzi ubytków w oleju. Chociaż stawiam że jego pomiary nie zawsze mogą być perfekcyjne.

Obawiam się że może być coś nie tak z uszczelniaczami w turbinach, jest jakiś sposób by to zweryfikować? Czy na ten moment jeździć i obserwować jeszcze?

Przy przyspieszaniu dymu nie ma.

Opublikowano

A ten dym, to jaki kolor ma?

Opublikowano
  • Autor

Powiedziałbym że raczej biały. Co potencjalnie wskazywaloby na spalanie płynu chłodniczego? No na niebieski/czarny to on raczej nie wygląda.

Niepokoi mnie trochę to że końcówki wydechu są czarne od środka - co mogłoby wskazywać chyba na spalanie oleju? Dzisiaj spróbuję je wytrzeć i zweryfikować czy pojawi się jakiś nowy osad. Może to coś więcej powie?

Opublikowano
44 minuty temu, kozluck napisał(a):

Niepokoi mnie trochę to że końcówki wydechu są czarne od środka - co mogłoby wskazywać chyba na spalanie oleju?

Czarne przykopcenie końcowek to akurat standard dla silników w bezpośrednim wtryskiem. Jeśli jest to tylko lekkie zapylenie to jest to w granicach normy, natomiast jesli czarny nalot jest tłusty to może to rzeczywiście wskazywac na spalanie oleju.

Silnik nie faluje na zimnym? Dym nie ma zapachu benzyny?

Opublikowano
2 godziny temu, kozluck napisał(a):

Powiedziałbym że raczej biały. Co potencjalnie wskazywaloby na spalanie płynu chłodniczego? No na niebieski/czarny to on raczej nie wygląda.

Niepokoi mnie trochę to że końcówki wydechu są czarne od środka - co mogłoby wskazywać chyba na spalanie oleju? Dzisiaj spróbuję je wytrzeć i zweryfikować czy pojawi się jakiś nowy osad. Może to coś więcej powie?

Niekoniecznie od razu spalanie płynu, może to być zwyczajnie para. Profilaktycznie jednak sprawdziłbym czy w płynie chłodniczym nie ma oliwy, no i zrobił test CO².

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Czarne przykopcenie końcowek to akurat standard dla silników w bezpośrednim wtryskiem. Jeśli jest to tylko lekkie zapylenie to jest to w granicach normy, natomiast jesli czarny nalot jest tłusty to może to rzeczywiście wskazywac na spalanie oleju.

Silnik nie faluje na zimnym? Dym nie ma zapachu benzyny?

Dzisiaj akurat aż tak nie dymił, strasznie losowe mam wrażenie że to jest. Silnik raczej nie faluje na zimnym.

Z tego dymu co dzisiaj leciał to w sumie najbardziej czułem zapach benzyny. Nalot na końcówce faktycznie wydaje się być tłusty, ale czy to olej pewności nie mam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zrobi sie cieplej, przestanie "dymic".