Skocz do zawartości

Czujniki TPMS do F10 USA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem do swojej F10 535ix rocznik 2015 felgi BMW styling 400M z F30 / F32, problemem jest, że nie czyta mi czujników które na nich były i chcę kupić nowe.

Szukałem po internecie, po VIN itp. dla pewności wolę zapytać, może ktoś będzie wiedział - czy fabryczne OEM to numer części 36106890964 ?

Dzięki!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czujniki w aucie z USA pracują na innej częstotliwości 315 a nie 433

Opublikowano
  • Autor

dzięki @bbmw , jestem tego świadom, tylko dalej szukam numeru części... Na RealEOM.com nie znalazłem nic po VIN, opisy na allegro 'pasuje do 535ix' nie dają mi pewności.

Google też mi robi lekki mindf**k, szukam dokładnie po US-spec, a tam dostaję info, że frequency jest 433 MHz i numer części 36106890964 się zgadza :/

obraz.png

Opublikowano

W przypadku F30 po 2014 roku USA i EU czujniki są takie same, 433MHz. Może i w F10 też tak jest? Wg realoem zarówno pre-LCI jak i LCI czy USA czy EU pracują na 433MHz.

A ten numer który podałeś ma zastosowanie i w USA i w EU:

image.png

Masz numer czujników które masz obecnie założone? Wówczas będziesz miał czarno na białym które nie działają.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, KucaQ napisał(a):

W przypadku F30 po 2014 roku USA i EU czujniki są takie same, 433MHz. Może i w F10 też tak jest? Wg realoem zarówno pre-LCI jak i LCI czy USA czy EU pracują na 433MHz.

A ten numer który podałeś ma zastosowanie i w USA i w EU:

image.png

Masz numer czujników które masz obecnie założone? Wówczas będziesz miał czarno na białym które nie działają.

myślałem o tym i chyba po prostu wezmę zimówkę do wulkanizatora by zdjął oponę żeby odczytać numer czujnika, na zimówkach wszystko działa jak trzeba i będę miał pewniaka, wolałem tego nie robić, a z drugiej strony to nie jest droga impreza i będzie najprościej.

Zrobiłem strategiczny błąd zakładając letnie opony na felgi nie robiąc dokładnych zdjęć, mam fotkę felgi z czujnikiem, ale nie idzie odczytać części - tak to jest jak się robi zdjęcie kalkulatorem w warunkach polowych w garażu :D

VysMJDF_.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ETK podaje takie numery części, wybierając ręcznie model 535iX USA 2015r:
obraz.png

Numer, który jest wyżej to nowszy numer.
Jest też wzmianka o niemożności mieszania kolorów czujników(były pomarańczowe i szare/czarne)
Co do zastosowania czujników to w przypadku F10 występowały w USA i ECE takie same, ale ten numer części pasuje do F30 tylko w wersji USA

Szukając po numerze 6874830. Wyszukiwarka pokazuje zupełnie inne czujniki niż pokazałeś na zdjęciu

Edytowane przez cursor

Opublikowano
  • Autor

dzięki @cursor , jade w sobote do wulkanizatora zdjąć zimówke z felgi na ktorej mam działające i kompatybilne czujniki, napisze dla potomności co tam znalazłem

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 9.04.2026 o 18:35, bbmw napisał(a):

Czujniki w aucie z USA pracują na innej częstotliwości 315 a nie 433

A idzie przestroić 315 na 433?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Autor

Chciałbym tylko wszystkim dac znać, że byłem u wulkanizatora, zdjeli mi opone z felgi zimowej gdzie mam czujniki, które komputer czyta bez problemu.

Założone na zimówkach mam BMW 6798872-05, model TSSRE4Db, czestotliwość 433 MHz

Temat uważam za zamkniety, dziekuje wszystkim za porady!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam jeszcze pytanie... w ogłoszeniach są przedstawione czujniki ciśnienia dedykowane dla konkretnej grupy aut danej marki. Pytam po co, skoro czujniki "chodzą" na częstotliwościach albo 315 Mhz albo 433 Mhz?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.