Skocz do zawartości

Odbiór X5, PB 95 czy 98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, do tej pory obserwowałem forum,ale dostałem info,że moja X5 dopłynęła już do Europy i stąd pytanie przy okazji zbliżającego się odbioru )

Jakie paliwo lejecie do 40i. Widziałem posty na grupach odnośnie B58,że tylko 98 żeby słynne B58 dobrze śmigało, inni mówili, że jest niby zestrojone pod 95. Jakie są Wasze doświadczenia?

Opublikowano

95

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja leje 98 ale tylko przez to że ma mniej bio dodatków. Różnicy w jeździe dużej nie odczuwam

Opublikowano

Na co dzień tankuję na Shellu i leję 95, tyle, że najczęściej V-Power. Shell akurat jeśli chodzi o lepsze, ma właśnie 95 lub 100 (tzw. racing), nie mają 98. Mi bardziej zależy na dodatkach czyszczących, niż na tych dodatkowych oktanach (głównie w tym przypadku mówi się o spalaniu stukowym), stąd V-Power.

W przypadku 40i producent dopuszcza E5, E10 i E25. Jak mówi instrukcja: silnik posiada regulację przeciwstukową i można tankować benzynę różnej jakości. Użycie paliwa o jakości minimalnej nie ma wpływu na żywotność silnika.

Dodam, że jakość minimalna to nawet 91. Do eMek owszem, jest zalecane 98.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
37 minut temu, kenhor napisał(a):

W przypadku 40i producent dopuszcza E5, E10 i E25

Producent dopuszcza różne rzeczy, ze względu na regulacje i inne eko bzdety.

Jednkaze pisanie, ze nie ma to zadnego wplywu na zywotnosc silnika, to bardzo duze uproszczenie.