Skocz do zawartości

Wymiana oleju I xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z was mógł by potwierdzić czy wymiana oleju w zf8, xDrive box i diff ma sens przy przebiegu 150k km ?

Niektórzy piszą że już za późno przy przebiegu 150k i żeby lepiej nie ruszać bo może coś się narobić.

Czy ktoś wymieniał przy tym przebiegu?

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Godzinę temu, luk1c2 napisał(a):

Niektórzy piszą że już za późno przy przebiegu 150k i żeby lepiej nie ruszać bo może coś się narobić.

Ci niektórzy to pewnie internetowi pesudo-eksperci ?

Jeśli coś miałoby się zepsuć, to zepsułoby sie do tej pory, a wymiana oleju na pewno nie spowoduje awarii. 150kkm to przebieg dla którego ZF przewiduje pierwszą wymiane oleju w skrzyni biegów. VTG i dyferencjały równiez będą Ci wdzięczne jak wymienisz w nich olej na świeży. Bez względu na przebieg.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wymieniaj i nie słuchaj chataGPT i facbooka)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wcześniejsza 3 ze skrzynią ZF - olej wymieniony przy przebiegu ~140k przejechała jakieś 60k bez żadnego problemu i z tego co wiem następny właściciel równierz nie narzeka.

Aktualna X3 olej wymieniony prewencyjnie przy 110k, ale nie wiedziałem czy wcześniejszy właściciel wymieniał czy nie, żadnych problemów.

Wymieniaj olej w skrzyni, obu dyfrach i skrzyni rozdzielczej (transfer case), będziesz miał spokój na kilka lat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odp,

Wczoraj wymieniłem olej w skrzyni, xDrive i diff,

Zauważyłem że skrzynia nie jest tak płynna jak przed wymianą, szczególnie z 2 na 3 bieg jest jakby taki przeskok obroty tylko trochę spadają.

Czy to jest normalne?

Czytałem ze skrzynia się unormuje z czasem.

Dzięki

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Kolorusek napisał(a):

Czy adaptacje były resetowane?

Tak

Opublikowano

Po wymianie oleju nie kasuje się adaptacji.

Jeżeli poziom i rodzaj oleju jest prawidłowy to poczekaj jakiś czas

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odp

Wymienialem olej w warsztacie co robią tylko bmw I mini.

Myślałem ze wiedza co robią, wymieniaja olej w kilkanascie zf tygodiowo

Opublikowano

Adaptacje kasuje się tylko po naprawie skrzyni, a wymiana oleju to nie naprawa.

Są warsztaty, które robią, jak to napisałeś "kilkanascie zf tygodniowo" i zalecają tylko dynamiczną, więc to, że coś robia duzo i czesto, nie znaczy że robią tak jak należy.

Pojeździj troche, kilkaset kilometrów minie zanim skrzynia załapie nowe adaptacje.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, juz wszystko ok, działa perfekcyjnie, czyli reset nie zaszkodził

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie zaszkodził, ale przy wymianie typko oleju, nie robi się go. Wymieniasz tylko olej , nic więcej. Nie robi się adaptacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tu jest wymiana bez maszyny?

Opublikowano

Przy jakim przebiegu i wieku auta najlepiej zrobic olej w skrzyni + xdrive + diff?

W tej chwili mam 60 tys km, aczkolwiek auto jest z 2018.

Dostalem wycene w hypertech 4500 PLN, wydaje sie dosyc wysoka.

Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 12:00, Kamilllo napisał(a):

Przy jakim przebiegu i wieku auta najlepiej zrobic olej w skrzyni + xdrive + diff?

W tej chwili mam 60 tys km, aczkolwiek auto jest z 2018.

Dostalem wycene w hypertech 4500 PLN, wydaje sie dosyc wysoka.

Miesiąc temu wymieniałem, Olej w skrzyni, dyfry, xdrive, silniku+ filtr, świece 4600 ( świece moje więc tytko wymiana)

obraz.png

Edytowane przez Seba_320_Coupe

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim,

Jestem nowym użytkownikiem BMW X3 (rocznik 2020, 2.0 Diesel) i przychodzę z pytaniem o automatyczną skrzynię biegów (ZF 8HP).

Auto ma obecnie 127 000 km przebiegu. Samochód od nowości był serwisowany wyłącznie w ASO. Jak wiadomo, według procedur BMW oleju w skrzyni się nie wymienia ("lifetime"), więc na 99% olej w mojej x-trójce jest tam od nowości. Skrzynia pracuje bez zarzutu – nic nie szarpie, nie przeciąga biegów.

Z uwagi na przebieg chcę to jak najszybciej ogarnąć i zastanawiam się, która metoda będzie lepsza i bezpieczniejsza w tym przypadku: wymiana statyczna czy dynamiczna?

Słyszałem już skrajne opinie. Jedni uważają, że przy niemal 130 tys. km bez wcześniejszej wymiany bezpieczniejsza jest statyczna, bo dynamiczna pod ciśnieniem może "ruszyć" stare osady. Drudzy twierdzą, że tylko dynamiczna ma sens, bo wymienia 100% płynu, a statyczna to tylko odświeżenie połowy oleju.

Jakie są wasze doświadczenia, którą metodę wybrać? Z góry dziękuję za wszystkie rady.